Is je kind binnenkort jarig? Dan hoort daar natuurlijk een onvergetelijk verjaardagsfeestje bij! Het organiseren van zo’n kinderfeestje kan behoorlijk stressvol zijn. Zet enkele dolenthousiaste, energieke kinderen bij elkaar met elk een ander karakter en het feestje kan misschien wel anders lopen dan je gepland had. Breekt het angstzweet al uit? Geen paniek! Wij geven je enkele tips en ideeën voor een leuk kinderfeestje.

Bedenk hoeveel kinderen je wilt uitnodigen op het kinderfeestje

Voor kinderfeestjes geldt er eigenlijk één simpele regel voor het aantal gasten: de leeftijd van je kind + één. Word je zoon of dochter 6 jaar? Dan nodig je 7 vriendjes en vriendinnetjes uit. En zo ga je maar door. Het is namelijk zo dat jonge kinderen hun aandacht niet zo goed kunnen verdelen over andere kinderen. Hoe meer kinderen, hoe drukker het wordt en hoe meer aandacht je kind zelf ook wil. Je wilt natuurlijk ook dat je feestvarken alle aandacht verdient op z’n verjaardagsfeest.

Een datum kiezen voor het kinderfeestje

Plan geen kinderfeestje in de vakantie. Veel ouders nemen dan hun kinderen mee op reis of laten ze logeren bij opa en oma, waardoor ze niet op de verjaardag van je zoon of dochter kunnen komen. Dit tot teleurstelling van je jarige kind! Woensdag- en zaterdagmiddagen zijn in het algemeen wel ideaal voor een kinderfeestje.

Nodig ook een vriendje voor de broer of zus uit

Als het feestvarken nog een broertje of zusje heeft, nodig dan van hem/haar ook een vriend of vriendinnetje uit. Zo voelt je andere kind zich niet uitgesloten op het verjaardagsfeestje.

De uitnodiging voor het kinderfeestje

Een leuke uitnodiging voor een kinderfeestje mag natuurlijk niet ontbreken. Je kunt zelf een leuke uitnodiging voor een kinderfeestje maken. Wees lekker origineel, zodat de kinderen vooraf al enthousiast worden. Hierbij kan je de gekste dingen bedenken die bij het thema van het verjaardagsfeestje horen. Tip: Hou wat extra uitnodigingen bij de hand mocht er iemand niet aanwezig kunnen zijn.

Contactgegevens van de andere ouders

Het klinkt vast logisch, maar zorg ervoor dat je de telefoonnummers hebt van de ouders van de vriendjes van je zoon of dochter. Mocht er onverwachts iets gebeuren, kun je hen altijd even bellen of sms’en.

Tips en ideeën voor een leuk kinderfeestje

Het kinderfeestje organiseren is op zich misschien nog wel het meest stressvol. Wat wil je kind? En wat mag het feestje gaan kosten? Hieronder hebben we enkele tips en ideeën voor een leuk kinderfeestje.

Het circus

Kinderen en clowns, het is voor een feestje vaak een goede combinatie. Je kan met de kinderen naar het circus gaan, maar als je budget niet zo groot is kun je met wat creativiteit thuis zelf een circusvoorstelling houden. Maak een tent van lakens, verzin een aantal acts en laat de kinderen optreden in hun eigen circus. Denk bijvoorbeeld aan clowns, een dierentemmer, een goochelaar en een koorddanser. Vergeet geen attributen te regelen zoals een éénwieler en een goocheldoos om de beleving helemaal onvergetelijk te maken.

Een slaapfeestje

“Mama, mag Fien dit weekend komen logeren?” Hoe vaak heb je die vraag al gekregen van je zoon of dochter? De verjaardag van je kind is de uitgelezen gelegenheid om een groot slaapfeest te houden. Leg wat matrassen in de woonkamer, zorg voor spelletjes, lekker eten (zoals frietjes, chips, snoep, popcorn, …), hun favoriete drankjes, de spannendste films en leuke muziek en laat hen lekker hun gang gaan. Kom wel af en toe eens om de hoek kijken of je woonkamer niet helemaal verwoest wordt. Tip: koop voor jezelf oordoppen zodat je wel kunt gaan slapen als de kinderen beneden nog te veel energie hebben om de slaap te vatten.

Ga naar buiten

Of het nu regent of de zon schijnt, kinderen vinden het altijd leuk om buiten te spelen. Speel enkele spelletjes in de tuin, maak een speurtocht door de wijk, bezoek het bos of ga naar de speeltuin in de buurt. De natuur biedt je zoveel mogelijkheden dat er ideeën genoeg te bedenken zijn!

Organiseer een kookfeest

Heb je een echte minichefkok in huis? Dan is koken een leuk idee voor een kinderfeest, zeker wanneer ze wat jonger zijn en nog erg nieuwsgierig. Geef ze een keukenschort die zelf mogen versieren en een koksmuts. Het leuke aan een kookfeest is dat je het niet bij één ding hoeft te houden. Wat inspiratie: – cupcakes maken en versieren – koekjes bakken en versieren – waterijsjes maken – pannenkoeken bakken en er de gekste figuren van maken – samen een mooie verjaardagstaart bakken en versieren.

Het kinderfeestje in een binnenspeeltuin

Niet het meest originele idee, maar je weet wel dat de kinderen zich zeker zullen vermaken. Pluspunt als ouder: je hoeft zelf niet te hard te werken. Sommige binnenspeeltuinen bieden zelfs een compleet kinderfeest aan, inclusief taart, frisdrank en chips.

Praktische tips en ideeën voor een leuk kinderfeestje

Organiseer een uitpakmoment

Het gebeurt vaak dat de cadeautjes onmiddellijk bij het binnenkomen worden opengemaakt. Achteraf weet je dan vaak niet meer van wie je kind wat heeft gekregen. Onhandig als je achteraf iedereen wil bedanken. Voorzie een speciaal moment waarop je kind haar pakjes mag open maken. Dat kan bijvoorbeeld voor de taart zijn of na één van de activiteiten die je organiseerde. Op dat moment is iedereen wat rustiger en kan je er echt een speciaal moment van maken. Je kan er natuurlijk ook een spelletje van maken.

Voorzie meerdere dessertjes en drankjes

Vraag vooraf aan de ouders of hun kind alles mag drinken of eten. Sommige kinderen zijn misschien allergisch voor zuivel of mogen geen frisdrank drinken. Als je van te voren weet of er allergieën zijn, kun je er rekening mee houden en kunnen alle kinderen genieten van lekker dingen. Je wil toch geen teleurgestelde gezichten zien op het verjaardagsfeest van je kind?

Jij bent de leider op het kinderfeestje

Op kinderfeestjes wordt er wel eens ruzie gemaakt, maar je kan enkele dingen doen om dat te vermijden. Als ouder moet je de activiteiten dus goed leiden. Bepaal bijvoorbeeld al op voorhand in welke volgorde iets moet gebeuren en voorzie niet te veel keuze bij een knutselactiviteit.

Cool down na een feestje

Je hebt het vast al gemerkt dat je kind helemaal hyper thuiskomt na een verjaardagsfeest van een vriendje. Voorzie daarom zelf een rustig momentje aan het einde van het kinderfeestje. Laat ze bijvoorbeeld nog naar een kort tekenfilmpje kijken, lees een boek voor of maak wat leuke foto’s. Met deze tips en ideeën voor een leuk kinderfeestje moet het vast wel lukken om een onvergetelijke verjaardag te organiseren voor je kinderen.