Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

“Het hoeft allemaal niet leuk te zijn!” Dat waren letterlijk mijn woorden naar mijn schoonzus toen zij er even doorheen zat zoals zoveel kersverse mama’s.. Want als we nou allemaal eens écht eerlijk zouden zijn; de eerste weken moederschap met een pasgeborene is toch ook zwaar en je wordt toch gewoon hele dagen geleefd…

Taboe over eerste weken moederschap

Ik weet nog goed dat ik totaal geen idee had wat er in de rest van de wereld gebeurde. Al viel het halve dorp om waar ik woonde, ik had werkelijk geen idee en ik kreeg niks mee. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat er nog steeds een soort taboe heerst over de eerste weken van het moederschap. Natuurlijk ben je dolgelukkig en hartstikke verliefd op je kleine spruit en kun je je geluk niet op! Maar er is ook een andere kant aan; de zware, mindere kant.

Ik bedoel; je leeft nog deels op de adrenaline van de bevalling en je geluk hormoon houdt je de eerste week nog wel op de been. Maar er komt een tijd dat de kraamhulp haar spullen pakt en jullie voorgoed gaat verlaten. Je moet het zelf doen, je eerste weken moederschap. Samen. En eerlijk is eerlijk dat is soms echt niet altijd even leuk.

Eerste weken moederschap alle aandacht naar je kleintje

Alle aandacht naar je kleintje

Je nachten zijn gebroken, je bent nog aan het herstellen van je bevalling maar je kleintje heeft continu aandacht nodig. Het is niet dat je baby in zijn bedje ligt terwijl hij of zij honger heeft en denkt: “Goh, weet je wat; mama is nu zo moe, ik wacht nog wel eventjes met mijn keel opzetten en ik ga nog even verder slapen”. Nee helaas zo werkt het niet.

Zelf heb ik mijn kraamtijd als fijn ervaren. Maar dat komt ook vooral omdat de papa van mijn dochter ook een aantal volle weken thuis was en dus overal mee kon helpen. Mijn schoonzus heeft dat niet; haar vriend, mijn broer dus, moest na 5 dagen gewoon weer gaan werken.
Ze had een heel leuke kraamhulp waarmee het heel fijn klikte en de kraamvisite op tijd de deur wees. Toch had ze het zwaar; ze kon haar draai niet vinden. Logisch; je normale leventje wat je hiervoor had, is ineens helemaal veranderd!

Veel tegenstrijdigheden in je eerste weken moederschap

Veel tegenstrijdigheden in je eerste weken moederschap

De was draaien, boodschappen doen, de was ophangen, eten koken, schoonmaken, eerder dacht je hier helemaal niet over na en deed je het gewoon. Nu leef je op de klok: de eerste fles, schone luier, slapen, tweede fles, schone luier, zal hij krampjes hebben omdat hij zoveel huilt?
Voor je het weet zit je halve dag er dan al op en heb je de rest van je standaard taken in huis nog niet eens kunnen doen!? Ik denk dat er heel veel moeders zijn die hiermee hebben geworsteld in de eerste weken moederschap. Ook ik.

Intussen krijg je allerlei hele lieve kaartjes binnen met allemaal super lieve berichtjes hoe leuk het is, hoe trots en gelukkig je moet zijn en voor je het weet rollen de tranen over je wangen…… Hoe onwijs lief en oprecht dit is bedoeld; de berichtjes kwamen hard aan bij mijn schoonzus.
En waarom? Omdat ze dit gelukkige gevoel even niet had. Omdat ze doodmoe en nog niet volledig hersteld was van haar bevalling.

Ik denk dat het ook een van de redenen is dat ik bij een geboortekaartje mijn laatste zin altijd eindig met een luchtige opmerking of grapje als “het komt wel goed, slapen doe je later”. Want eerlijk de eerste weken moederschap; het hoeft allemaal niet leuk te zijn!