De moederkoek (placenta), wat is het & de functie ervan

De moederkoek is een belangrijk orgaan. Het speelt een cruciale rol bij de ontwikkeling van de baby tijdens de zwangerschap. Het verbindt het zich ontwikkelende kindje met de baarmoederwand en zorgt voor de uitwisseling van voedingsstoffen, zuurstof en afvalproducten....

Matrasbeschermer: Zo bescherm je het matras van je kind tegen bedplassen

Bij veel jonge kinderen komt het een ongelukje in bed wel eens voor. Helaas heeft het matras van je kind er soms behoorlijk wat door te lijden. Ook zit je er waarschijnlijk niet op te wachten om het matras elke keer professioneel schoon te laten maken of zelfs te...

De overgang naar de zomertijd

Ieder jaar in het laatste weekend van maart vindt de overgang naar de zomertijd plaats. Dit betekent dat midden in de nacht de klok een uur vooruit wordt gezet; om 02:00 uur gaat de klok dan naar 03:00 uur. Dit betekent in theorie dat je een uur 'mist' op zondag, máár...

Zwangerschapsjeuk: oorzaken en oplossingen

Jeuk tijdens de zwangerschap wordt vaak veroorzaakt door de verhoogde bloedtoevoer naar de huid. Naarmate je zwangerschap vordert, zijn er ook andere dingen die een oorzaak kunnen zijn voor zwangerschapsjeuk. Voor sommige oorzaken is het verstanding om een arts te...

8 veelgestelde vragen over YouTube Kids

YouTube Kids is een app met filmpjes die bedoeld zijn voor kinderen. Deze app is ontwikkeld om veilige en verantwoorde content aan (jonge) kinderen te kunnen bieden. YouTube geeft aan dat kinderen zelf veilig de app kunnen gebruiken om filmpjes te kijken. Tegelijk...

“Het hoeft allemaal niet leuk te zijn!” Dat waren letterlijk mijn woorden naar mijn schoonzus toen zij er even doorheen zat zoals zoveel kersverse mama’s.. Want als we nou allemaal eens écht eerlijk zouden zijn; de eerste weken moederschap met een pasgeborene is toch ook zwaar en je wordt toch gewoon hele dagen geleefd…

Taboe over eerste weken moederschap

Ik weet nog goed dat ik totaal geen idee had wat er in de rest van de wereld gebeurde. Al viel het halve dorp om waar ik woonde, ik had werkelijk geen idee en ik kreeg niks mee. Op de een of andere manier heb ik het gevoel dat er nog steeds een soort taboe heerst over de eerste weken van het moederschap. Natuurlijk ben je dolgelukkig en hartstikke verliefd op je kleine spruit en kun je je geluk niet op! Maar er is ook een andere kant aan; de zware, mindere kant.

Ik bedoel; je leeft nog deels op de adrenaline van de bevalling en je geluk hormoon houdt je de eerste week nog wel op de been. Maar er komt een tijd dat de kraamhulp haar spullen pakt en jullie voorgoed gaat verlaten. Je moet het zelf doen, je eerste weken moederschap. Samen. En eerlijk is eerlijk dat is soms echt niet altijd even leuk.

Eerste weken moederschap alle aandacht naar je kleintje

Alle aandacht naar je kleintje

Je nachten zijn gebroken, je bent nog aan het herstellen van je bevalling maar je kleintje heeft continu aandacht nodig. Het is niet dat je baby in zijn bedje ligt terwijl hij of zij honger heeft en denkt: “Goh, weet je wat; mama is nu zo moe, ik wacht nog wel eventjes met mijn keel opzetten en ik ga nog even verder slapen”. Nee helaas zo werkt het niet.

Zelf heb ik mijn kraamtijd als fijn ervaren. Maar dat komt ook vooral omdat de papa van mijn dochter ook een aantal volle weken thuis was en dus overal mee kon helpen. Mijn schoonzus heeft dat niet; haar vriend, mijn broer dus, moest na 5 dagen gewoon weer gaan werken.
Ze had een heel leuke kraamhulp waarmee het heel fijn klikte en de kraamvisite op tijd de deur wees. Toch had ze het zwaar; ze kon haar draai niet vinden. Logisch; je normale leventje wat je hiervoor had, is ineens helemaal veranderd!

Veel tegenstrijdigheden in je eerste weken moederschap

Veel tegenstrijdigheden in je eerste weken moederschap

De was draaien, boodschappen doen, de was ophangen, eten koken, schoonmaken, eerder dacht je hier helemaal niet over na en deed je het gewoon. Nu leef je op de klok: de eerste fles, schone luier, slapen, tweede fles, schone luier, zal hij krampjes hebben omdat hij zoveel huilt?
Voor je het weet zit je halve dag er dan al op en heb je de rest van je standaard taken in huis nog niet eens kunnen doen!? Ik denk dat er heel veel moeders zijn die hiermee hebben geworsteld in de eerste weken moederschap. Ook ik.

Intussen krijg je allerlei hele lieve kaartjes binnen met allemaal super lieve berichtjes hoe leuk het is, hoe trots en gelukkig je moet zijn en voor je het weet rollen de tranen over je wangen…… Hoe onwijs lief en oprecht dit is bedoeld; de berichtjes kwamen hard aan bij mijn schoonzus.
En waarom? Omdat ze dit gelukkige gevoel even niet had. Omdat ze doodmoe en nog niet volledig hersteld was van haar bevalling.

Ik denk dat het ook een van de redenen is dat ik bij een geboortekaartje mijn laatste zin altijd eindig met een luchtige opmerking of grapje als “het komt wel goed, slapen doe je later”. Want eerlijk de eerste weken moederschap; het hoeft allemaal niet leuk te zijn!