De opvoeding van kinderen ondergaat tegenwoordig eveneens trends. In het verleden was de vorming met een zachte hand lange tijd het axioma bij uitstek. De millenniumgeneratie verandert het geweer van schouder dan eerdere generaties. 

1. Gezaghebbend ouderschap is momenteel een hot item

Gezaghebbende opvoeding is één van de meest dominante opvoedtrends de komende maanden. Het is een mix van toegewijde ouders en autoritaire ouders. Zij hebben verwachtingen voor kinderen, maar tegelijkertijd bieden ze middelen en emotionele ondersteuning aan kinderen om te slagen. Neem bijvoorbeeld internetveiligheid voor kinderen. Uit recent uitgevoerd onderzoek blijkt dat plus minus vijfenzestig procent van de ouders zich zorgen maakt dat hun kinderen teveel online doorbrengen. Ze begrijpen dat teveel schermtijd de geestelijke gezondheid van kinderen in gevaar brengt. Daarom ondernemen ze een breed scala aan acties om de tijd voor kinderen te controleren:

  • Zestig procent van de ouders controleert vaak of soms welke websites worden bezocht door de kinderen
  • Vijfenzestig procent beperkt de tijden van de dag waarop kinderen kunnen genieten van de schermtijd

2. Internet werkt als een bron van steun voor moeders

Meer en meer moeders wenden zich tot internet voor ondersteuning tijdens en na de zwangerschap. Daarom zijn er nu online initiatieven voor alles. Het staat wel nog in de kinderschoenen, maar een abonnement voor babyvoeding, luiers of speelgoedpakketten is de nieuwste trend via internet of whatsapp. Dit komt ook omdat de nieuwe millennium moeders door hun werk minder vaak in de buurt van familie wonen. Hierdoor worden ze genoodzaakt steun te zoeken door 'virtuele' ondersteuning. Bij wijze van spreken is Google de nieuwe grootouder, de nieuwe buur en de nieuwe oppas. Aanstaande moeders googelen zoekopdrachten op sites van universiteiten, kinderziekenhuizen, medische- en overheidsorganisaties om geloofwaardige informatie te zoeken.

3. Millennium generatie vertrouwen op de eerdere generatie babyboomers

Nieuwe ouders van alle leeftijden hebben vaak te maken met geldproblemen. Als gevolg hiervan vertrouwen veel millennium ouders op hun babyboomers – de vorige generatie – voor emotionele en financiële steun. Ouders of grootouders die de kinderen helpen, is de nieuwe norm.

4. De nieuwste generatie stapt af van religieuze relaties

Sociale normen vormen een nieuw tijdperk. Vroeger werd er nog gekeken naar de religie bij een relatie. Maar de jongste jaren zijn huwelijken met gemengde religieuze relaties schering en inslag. Uit een peiling blijkt dat dit aantal verdrievoudigd is ten opzichte van dertig jaar geleden. Ongeveer negen op tien van de millennium generaties keuren eveneens gemengde raciale huwelijken of religieuze huwelijken goed. Opvallend is dat de meesten hun religieuze entiteit onderweg verliezen.

5. Vaders blijven thuis om voor het gezin te zorgen

De rollen voor moeders en vaders worden meer gelijkwaardig. Millennium ouders nemen de verantwoordelijkheid op zich om een gezin te stichten. Meer vaders treden op de voorgrond en nemen meer zorgzame rollen op. Het aantal vaders dat thuis blijft om voor het gezin te zorgen, groeit gestaag. Momenteel blijken één op zes vaders thuis te blijven.

6. Meer overbezorgde ouders

De houding over algemene voeding van vandaag is meer beschermend in vergelijking met opvoeding in het verleden. Millennium ouders maken zich vooral zorgen over pesten, ontvoeringen en kinderverkrachtingen. Ze worden zich steeds meer bewust voor de effecten van de technologie en sociale media op het geestelijk welzijn van een kind en het kan ervoor zorgen dat ze steeds voorzichtiger en waakzamer worden.

7. De ouders van nu zijn meer zelfverzekerd

De ouders van tegenwoordig zijn beter opgeleid dan vroeger. Meer dan de helft heeft een universitaire opleiding of hoger onderwijs genoten. Om die reden heeft de jongste generatie ouders meer vertrouwen in hun opvoedingsmogelijkheden. Uit onderzoekscijfers blijkt dat ze het beter doen dan de Gen-X en Boomers generatie.

8. Het principe van rooming-in

Het inrichten van een babykamer is één van de eerste initiatieven die je thuis doet wanneer je zwanger bent. Maar er is een nieuwe trend opgedoken. De eerste zes maanden slapen de baby's tegenwoordig in de kamer van de ouders. Dit heet rooming-in. Het is niet alleen gemakkelijk in het gebruik en aangenaam, maar het beantwoordt ook aan de nieuwe huidige handleidingen voor veiligheidsnormen voor ouders.