De keuken wordt steeds meer het middelpunt van ons huis. Het is fijn als de keuken gezelligheid en een warme sfeer uitstraalt, vooral wanneer je eettafel ook in de keuken staat. Samenkomen met het gezin voor het ontbijt of avondeten is een belangrijk gedeelte van de dag, dus wat is er fijner dan dat te kunnen doen in een aangename keuken. Dat was natuurlijk vroeger al zo, maar tegenwoordig zijn er steeds meer trends die erop wijzen dat de keuken nog steeds de belangrijkste plek thuis is. Hieronder lees je alles over de 6 belangrijkste keukentrends van 2020.

1. Technische snufjes

Tegenwoordig zijn er op ieder gebied nieuwe technische snufjes te vinden. De keuken ontbreekt daar niet in. De slimme keuken is een heel nieuw begrip. Zo zijn er bijvoorbeeld keukens met ingebouwde speakers of apps waarmee je precies ziet wat er op voorraad is in je koelkast. Ook zijn er veel nieuwe snufjes als het gaat om de afzuigkap. Deze hangt niet meer boven het fornuis, maar zit ingebouwd in de kookplaat. Dit is zeker handig wanneer je vrijheid wilt in de positie van je keuken en niet meer vast wilt zitten aan een vooraf gekozen plek omdat daar de afzuigkap hangt. Maar daar houdt het niet op; ook bijvoorbeeld spoelbakken worden met steeds meer handige eigenschappen uitgerust. Zo vind je bij Grohe spoelbakken met een automatische afvoerstop of speciale geluidsdempende eigenschappen. Neem voor meer handigheden op technisch gebied een kijkje op deze pagina.

2. Duurzaamheid en natuur

Mensen worden zich steeds bewuster van hoe belangrijk de natuur is.Daarom wordt er ook steeds vaker gekozen voor duurzaam materiaal. Ook vinden veel stijlen hun inspiratie in de natuur. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen zoals bamboe, marmer en hout, krijgt je keuken een warme uitstraling die sfeer garandeert. Ook leer zie je als materiaal in 2020 veel terug. Kleuren zijn veelal natuurlijk en ingetogen. Neo mint en spiced honey zijn voorbeelden van kleuren die je veel ziet. Je maakt het geheel af met een kraan en spoelbak van rvs.

3. Zwart

Hier was vorig jaar al sprake van, maar dit jaar wordt deze trend voortgezet. Keukens worden steeds donkerder en er wordt steeds meer matzwart gebruikt. Het voordeel van zo’n zwarte keuken is dat je er al gauw een luxe uitstraling mee behaalt. Ook combineert het prima met veel verschillende stijlen interieurs. Naast de keuken zelf, is er steeds meer zwartkleurige apparatuur.

4. Het licht

Lampen doen erg veel voor de sfeer, maar in de keuken heb je ook fel licht nodig om goed te kunnen zien wat je aan het koken bent. In de hedendaagse keuken kun je op een gemakkelijke manier een combinatie van lichten maken, waardoor je zowel sfeerlicht als fel licht hebt. Het is helemaal hip om lampen onder, in of boven de kasten te installeren. Dit zorgt voor meer diepte, geeft een speels effect en zorgt voor sfeer.

5. Groene kleuren

Naast natuurkleuren zoals hout, spiced honey en bruin, is in 2020 de kleur groen in een opmars. Het gaat om de kleur groen in alle mogelijke tinten. Het fijne van groen is dat het goed kleurt bij andere natuurlijke tinten. Ook kun je er alle kanten mee op. Wil je een rustige uitstraling, kies dan voor pastel groen. Ga je voor een wat gedurfdere keuken, denk dan eens aan smaragdgroen.

6. Trek je woonkamer door

Als je een open keuken hebt, is het dit jaar helemaal hip de stijl van je woonkamer in je keuken te verwerken. Op deze manier wordt je keuken echt onderdeel van je huis en het zorgt voor meer rust. Om dit effect te bereiken heb je niet veel nodig. Gebruik bijvoorbeeld dezelfde decoratie als in je woonkamer of hang er dezelfde soort planken op.