Velen leven ernaar toe: de kerstdagen! Toch zal kerst er dit jaar iets minder traditioneel uitzien…gezellig met de hele familie een hapje eten bij opa en oma, of met vrienden samenkomen, zal dit jaar waarschijnlijk niet lukken in verband met het coronavirus. Dit betekent natuurlijk niet dat de kerstdagen minder leuk kunnen zijn!

Door de huidige maatregelen van de Rijksoverheid is het waarschijnlijk niet mogelijk om met zijn alle fysiek samen kerst te vieren. Op dit moment heeft de Rijksoverheid nog geen uitspraken gedaan over de regels over de kerstviering, maar gezien de huidige maatregelen zal dit waarschijnlijk niet lukken, wil je weten wat de huidige maatregelen zijn? Echter betekent dit natuurlijk niet dat je niet samen kerst kan vieren! Zo zijn er super veel andere mogelijkheden om toch een momentje met je familie of vrienden te hebben. Speciaal voor jou heb ik alternatieven gezocht om toch een beetje samen kerst te vieren!

Digitaal videobellen!

Het is misschien niet het meest originele idee…toch is dit een super leuk alternatief! Maak met je gezin, vriendinnen of in je eentje, een super lekkere maaltijd. Spreek met je familie en/of vrienden af dat jullie om een bepaalde tijd met zijn alle achter de webcam gaan zitten om te gaan videobellen. Met verschillende programma’s, denk bijvoorbeeld aan Skype, kunnen jullie elkaar toch zien en lekker bijkletsen! Zo zijn jullie toch samen én houden jullie je allemaal netjes aan de maatregelen. Bovendien kan jij achter de camera natuurlijk makkelijk je outfit showen. Geen reden om kerstoutfits dit jaar in de kast te laten hangen! Dit is natuurlijk ook super handig voor de mindervalide personen, die kunnen gewoon achter hun computer kerst vieren met de familie! Bovendien kan jij helemaal zelf bepalen wanneer je ‘online’ bent. In tegenstelling tot wanneer je kerst bij een familielid viert, dan kan je niet ‘even’ weggaan. Kerst vieren door middel van videobellen is dus ook nog eens super comfortabel!

videobellen-met-de-familie

Surprises maken en cadeautjes voor elkaar kopen!

Een ander alternatief om toch een beetje samen kerst te vieren is door het maken van surprises voor elkaar. Maak ruim van tevoren lootjes aan. Via verschillende sites, kan je online lootjes trekken! Hierdoor hoeven jullie niet fysiek bij elkaar te komen en houden jullie je dus netjes aan de maatregelen. Op dit lootje kan jij zelfs je verlanglijstje of andere wensen zetten! Wanneer je een lootje hebt getrokken kan jij voor die persoon een surprise maken en een cadeautje kopen. Vervolgens kan jij deze surprise (met cadeau) op de post doen! Doen jullie dit allemaal op tijd? Dan kunnen jullie allemaal op kerstavond (of een andere avond naar keuze) de surprise uitpakken, die een ander voor je heeft gemaakt. Je bent zo niet fysiek samen, maar door voor elkaar surprises te maken, is toch iedereen een beetje met elkaar. Bovendien krijg je zo toch nog een cadeautje op kerstavond!

Een, derde, vierde, of vijfde kerstdag?

Op dit moment is het advies van het OMT dat je met maximaal 3 mensen in je huis kerst mag vieren en dan het liefste met 3 mensen uit de buurt (dus uit je eigen regio). Hierdoor kan jij dus waarschijnlijk geen kerst vieren met de hele familie, dus moet je de kerstdagen uitspreiden! Plak achter tweede kerstdag nog een derde kerstdag, een vierde of zelfs een vijfde! En vinden we dit eigenlijk wel zo erg? De oorzaak is natuurlijk minder fijn, maar bekijk het positief: door deze mogelijkheid kunnen we nóg langer van de kerstdagen genieten. Bovendien hebben we op deze manier meer persoonlijke tijd voor elk familielid, omdat je elke keer met een klein clubje bent!

Maak een wandeling!

Een ander super leuk alternatief om toch kerst een beetje samen te vieren is door buiten samen een wandeling te maken op 1,5 meter. Dit is natuurlijk een super handig idee als jullie het beide niet zo fijn vinden om thuis af te spreken in verband met corona. Het hoeft natuurlijk niet alleen bij een wandeling te blijven. Zo kan je een kleedje meenemen, een wijntje en wat lekkere hapjes. Spreek met elkaar af dat iedereen wat lekkers meeneemt. Zo kan je na de wandeling picknicken in het park en heb je alsnog een heerlijke kerstmaaltijd! Bestaat er een originelere manier om kerst te vieren?!

wandelen-met-de-familie

Verstuur de allermooiste kerstkaarten!

Een kerstkaart versturen? Wie doet dat nu nog? Bijna niemand inderdaad, en dat is super zonde! Het is uiteraard veel leuker om een kerstkaart te maken en te versturen, in plaats van een appje te sturen en te ontvangen. Bovendien is een kerstkaart veel persoonlijker en daar draait het om bij kerst toch? Maak zelf of samen met de kinderen de allermooiste kerstkaarten voor ieder lid van de familie. Dit kan natuurlijk een verassing zijn voor elk familielid, maar je kan ook afspreken dat iedereen van de familie vóór iedereen van de familie een kerstkaart maakt! Deze kunnen jullie dan allemaal openen en lezen op de kerstdagen. Zo ben je fysiek niet bij elkaar, maar ben je toch een beetje samen. Bovendien kan je deze kerstkaart bewaren waardoor je voor altijd een mooie herinnering in de kamer kan zetten of ophangen.

Kerstkaarten naar iedereen versturen is natuurlijk niet iets wat je alleen in coronatijden kan doen! Dit is mooi moment om een nieuwe traditie te starten met de familie of met je vrienden. Maak elk jaar voor elk familielid en/of vriend een kerstkaart. Tip: heb je eenmaal meerdere kerstkaarten? Maak er dan een slinger van. Deze slinger kan je dan tijdens elke kerst ophangen. Mocht er weer een fysieke kerst mogelijk zijn, dan kan iedereen deze slinger zien, en blijven herinneren voor altijd bewaard!

eigen-kerstkaart-maken

Kijk allemaal dezelfde kerstfilm tegelijkertijd!

Wil je nóg een ander alternatief om kerst toch een beetje samen te vieren? Oké, hier is-ie-dan! Spreek met zijn alle van tevoren af dat jullie dezelfde film gaan kijken tijdens kerst. Hierbij is het natuurlijk het allerleukste als niemand de film kent! Zo kan je op verschillende sites films huren (bijvoorbeeld via Pathé), keuze genoeg dus! Zet op de achtergrond je webcam aan en verbindt met z’n alle de webcams via bijvoorbeeld Skype, FaceTime of Microsoft Teams. Hierdoor hebben jullie een thuisbioscoop én kunnen jullie toch een beetje samen zijn. Bovendien kan je voor jezelf lekkere snacks maken die je kan opeten tijdens de film. Een ‘movienight’ met de familie en dat óók nog tijdens kerst…wat wil je nog meer?!

Spelletjes spelen achter de webcam met de familie!

De allerlaatste alternatief die ik voor jou heb bedacht om tóch een beetje met zijn alle kerst te vieren, is door met zijn alle een spel te spelen! Ook bij dit alternatief kunnen jullie de webcams weer met elkaar verbinden zodat jullie kunnen videobellen. Natuurlijk zijn bordspellen een beetje moeilijk om op deze manier te spelen. Heb je ooit gehoord van het spel ’30 seconds’? Dit is een spel waarbij je andere familieleden (of vrienden) een bepaald woord moet laten raden. Het ’30 seconde’ spel kan je gemakkelijk zelf namaken! Zorg ervoor dat ieder familielid vooraf aan de kerstdagen een paar kaartjes maakt. Op elk kaartje staat een woord. Het is de bedoeling dat je een ander familielid dit woord laat raden binnen 30 seconde. Met dit familielid vorm je een team. Raad dit familielid het woord? Dan hebben jullie een punt! Je kan er ook voor kiezen om verschillende rondes te doen! Zo kan je bijvoorbeeld ervoor kiezen om van de eerste ronde een muziekquiz te maken. Zo kan jij het liedje neuriën of kan jij bijvoorbeeld een instrumentale versie afspelen op Youtube (wanneer je videobelt kan elk familielid dit horen). De volgende ronde kan jij bijvoorbeeld de ‘uitbeeld’ ronde noemen. Hierbij kan je dus bijvoorbeeld kiezen dat niemand mag praten maar het woord moet uitbeelden (denk bijvoorbeeld aan een hond uitbeelden, hoe ga je dat nu doen?!)

Kortom:

Genoeg alternatieven om toch een beetje samen kerst te vieren! Bekijk het positief: zonder corona had jij helemaal niet gedacht aan alternatieven om kerst te vieren. Bovendien worden de kerstdagen zo op een originele manier ingevuld, in plaats van het standaard etentje met familieleden of vrienden. Misschien is dit juist de mogelijkheid om nieuwe tradities te starten! Zo kan jij met je familie en/of vrienden het raadspel ook doen als fysieke bijeenkomsten tijdens kerst weer mogelijk zijn. Ook is het natuurlijk altijd leuk om kerstkaarten te maken en te versturen. Achter deze alternatieven schuilt natuurlijk het idee dat jullie er met zijn alle toch het beste van proberen te maken, ongeacht de omstandigheden. Het feit dat jullie met zijn alle naar een oplossing zoeken om toch samen kerst te vieren, maakt toch dat de kerst al geslaagd is? MERRY CHRISTMAS!