Tijdens de negen maanden zwangerschap zul je hier wellicht nog helemaal niet zo over nadenken, maar als moeder is het belangrijk om doelen voor jezelf als voor de opvoeding van jouw kindje te stellen. Op deze manier daag je jezelf uit en leer je meer over het moederschap. Het is belangrijk dat je haalbare doelen voor jezelf opschrijft en deze niet opgedrongen krijgt van jouw mama vriendinnen of mama forums. Stel jouw eigen doelen die belangrijk zijn voor jou. Om je een handje te helpen, hebben wij een aantal haalbare doelen voor moeders op een rijtje gezet.

Een gezonde hap

Gezond eten, dat is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor jouw baby. Je zult met een baby in huis pas merken hoe ongezond jouw eetpatroon eigenlijk is. Wil jij het goede voorbeeld aan jouw kind kunnen geven? Stel dan als doel om gezonder te gaan eten. Dit geldt zowel voor jou als ouder, als voor jouw kindje. Stel jezelf als doel om eens per week de keuken in te gaan om gezonde hapjes voor jouw dreumes te maken. Dit hoeft helemaal geen tijdrovende klus te zijn en je hebt hier de hele week plezier van!

Opgeruimd of schoon?

Met een baby of kind in huis is jouw woning eigenlijk nooit meer een net en schoon Pinterest plaatje. Dat is helemaal geen probleem, het is een teken dat er echt geleefd wordt in het huis. Als moeder kun je soms met de handen in het haar zitten als het aankomt op de huishoudelijke klussen. Overal ligt wel was, speelgoed en rommel. Als je het zou willen, zou je de hele dag wel kunnen opruimen. Het is daarom belangrijk om opruim- en schoonmaakdoelen te stellen. Het is belangrijk om af te wegen wat je belangrijker vindt. Wil je liever een opgeruimd huis of een schoon huis? Met een kind is er altijd wel rommel en chaos. Je doet er goed aan om jezelf als doel te stellen eens per dag de kamer een flink op te ruimen. Je kunt na iedere maaltijd natuurlijk alles afnemen, maar het opruimen kun je best tot het einde van de dag laten staan. Wat zijn jouw doelen om het huis netjes te houden?

Een blije moeder, is een blij kind

Veel kersverse moeders lopen zichzelf voorbij. De baby is het belangrijkste nu en jijzelf komt nu op een tweede plaats. Ondanks dat deze gedachte zeker een teken geven van goed moederschap, kan dit juist erg funest zijn. Een blije en gezonde moeder, is namelijk cruciaal voor een blije en gezonde baby. Een haalbare doelstelling voor moeders zou ook een goede verzorging voor zichzelf moeten zijn. Je kunt namelijk beter voor jouw kleintje zorgen, wanneer je zelf beter in je vel zit. Stel jezelf daarom als doel om beter voor jezelf te zorgen en jezelf op een gedeelde eerste plek te zetten.

Tijd voor jezelf

Een middagje lekker alleen shoppen of de hort op met jouw beste vriendin? Het voelt voor veel moeders als falen. Er wordt nog altijd met een schuin oog gekeken naar kersverse moeders die tijd voor zichzelf nemen. Toch is dit helemaal niet iets om je neus voor op te halen. 24 uur moederschap, daar wordt iedere moeder op een gegeven moment tureluurs van. Het is een verstandig doel om meer tijd voor jezelf te plannen. Dit betekent niet dat je een slechte moeder bent, maar dat je tijd voor jezelf neemt om op te laden zodat je een nog betere moeder kunt zijn. Stel jezelf als doel om bijvoorbeeld één middag of één avond per week eens echt voor jezelf te plannen. Ga bijvoorbeeld sporten of op stap met een vriendin. Het is een goede manier om weer helemaal te kunnen opladen.

Fit worden

Wil je af van het babyvet? Stel jezelf dan strenge, maar ook haalbare doelen om weer helemaal fit te worden na de zwangerschap. Het is moeilijk om tijdens de hectiek van het jonge ouderschap ook nog genoeg te sporten en gezond te eten. Wanneer je jezelf geen doelen stelt, kan het veel moeite kosten om weer jouw oude shape terug te krijgen. Je doet er goed aan om doelen te stellen en actie te ondernemen. Wil jij bijvoorbeeld minstens één keer per week gaan sporten? Boek dan lessen bij een sportklas. Op deze manier heb je een stok achter de deur dat je daadwerkelijk aan de slag zult gaan.

Kwaliteit en aandacht

Is jouw leven hectisch en druk? Het kan dan lastig zijn om genoeg echte tijd en aandacht te vinden voor jouw kindje. Ben je na de zwangerschap weer aan het werk gegaan en merk je dat je tijd met jouw kindje mist? Zorg er dan voor dat je de tijd neemt voor echte aandacht. Dit kun je doen door een deel van de dag standaard toe te wijden aan spelen of zorgen voor jouw kind. Kies ervoor om bijvoorbeeld een uur voor bedtijd te gebruiken als kwalitatieve tijd samen. Leg de telefoon weg, doe de televisie uit en kies voor kwaliTIJD en aandacht. Meer tijd voor elkaar zonder afleiding is een perfect doel voor drukke moeders.

Ieder kind is uniek

Doelen voor jouw kindje stellen omtrent de groei en ontwikkeling is verstandig, maar niet altijd de beste keuze. Wil jij dat jouw kindje snelt leert lopen, of de eerste woordjes zal uitspreken? Natuurlijk kan het helpen wanneer je jouw kind dan stimuleert, maar onthoudt wel dat ieder kind uniek is. Leren lopen en leren praten hoeft geen doel te zijn. Hierdoor kun je namelijk teleurstelling voorkomen wanneer jouw kind pas later gaat praten.

En welke doelen stel jij jezelf als moeder? Houd er rekening mee dat je er goed aan doet om jouw doelen haalbaar te maken. Binnen drie weken van het babyvet af? Dat is natuurlijk een illusie voor de gemiddelde vrouw. Wanneer je duidelijke en haalbare doelen stelt, is het een stuk leuker en succesvoller om voor jou. Het moederschap komt met vallen en opstaan. Stel jezelf duidelijk doelen en haal het beste uit jouw tijd als moeder.