Dreumes leeftijd: wanneer is een kind een dreumes?

Dreumes leeftijd: een dreumes is een kind tussen de 12 en 24 maanden oud. Het is een bijzondere leeftijd waarop kinderen ontzettend snel ontwikkelen en veel ontdekken. Het is dan ook een hele uitdaging om er eentje in huis te hebben, maar het is ook ontzettend leuk om...

6 voorbereidingen voor de herfst

De herfstmaanden staan weer voor de deur. Tijd om de zomerkleding op te ruimen en de herfst- en wintergarderobe een nieuw leven te geven. Ben jij klaar voor de herfstmaanden? Wij hebben alle nodige voorbereidingen die handig zijn om te regelen voor je gezin op een...

10 redenen waarom voorlezen belangrijk is

Wist je dat dagelijks voorlezen belangrijk is voor de verdere ontwikkeling van je kind? Uit het onderzoek dat Meer Voor Mama's deed in samenwerking met kinderboekenclub Kinderboekerij vroegen we onder andere of er dagelijks voorgelezen wordt. En het blijkt onder...

Leuke bordspellen voor volwassenen

Onlangs vroeg ik tips voor leuke spellen die je met twee volwassenen kunt spelen. Want elke avond bankhangen voor de televisie begon me een beetje de keel uit te hangen. Bovendien ben ik dol op spelletjes doen, maar is onze spelletjeskast voornamelijk voorzien van...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt.

Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk. Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt.

Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een knutselproject te doen. Project “Poppenhuis opknappen” was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. Heb jij ook zin in een poppenhuis opknappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Ons stappenplan voor project “Poppenhuis opknappen”

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet

Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet te veel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerden de boventoon. En ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Daar moest dus een verfkwast overheen. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes. Tijd om te beginnen met het project “Poppenhuis opknappen”!

poppenkast-bruin

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen

Toen het eenmaal binnen was hebben we het poppenhuis als eerste gestript: de plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens hebben we het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf gezet. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, dus daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen

Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen

Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op studiostylliz.nl en lunabloom.be en op vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste: de inrichting

Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tipitent in, waarvan meerdere ontwerpen te vinden zijn op onder andere Pinterest (google op ‘mini tipi diy’). De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond.

poppenkast-links

poppenkast-slaapkamer

Welk materiaal heb je nodig voor een poppenhuis opknappen?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt bij het poppenhuis opknappen:

  • Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
  • Glasvezelbehang en behanglijm
  • Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
  • Plakfolie
  • Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
  • Satéprikkers voor de tipi tent
  • (Witte) stof voor de tipitent