Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt.

Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk. Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt.

Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een knutselproject te doen. Project “Poppenhuis opknappen” was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. Heb jij ook zin in een poppenhuis opknappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Ons stappenplan voor project “Poppenhuis opknappen”

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet

Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet te veel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerden de boventoon. En ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Daar moest dus een verfkwast overheen. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes. Tijd om te beginnen met het project “Poppenhuis opknappen”!

poppenkast-bruin

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen

Toen het eenmaal binnen was hebben we het poppenhuis als eerste gestript: de plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens hebben we het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf gezet. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, dus daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen

Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen

Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op studiostylliz.nl en lunabloom.be en op vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste: de inrichting

Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tipitent in, waarvan meerdere ontwerpen te vinden zijn op onder andere Pinterest (google op ‘mini tipi diy’). De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond.

poppenkast-links

poppenkast-slaapkamer

Welk materiaal heb je nodig voor een poppenhuis opknappen?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt bij het poppenhuis opknappen:

  • Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
  • Glasvezelbehang en behanglijm
  • Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
  • Plakfolie
  • Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
  • Satéprikkers voor de tipi tent
  • (Witte) stof voor de tipitent