We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Een tijd geleden kwam de derde verjaardag van onze dochter in zicht, en dacht ik na over een cadeau voor haar. Op haar kinderdagverblijf staat een prachtig groot houten poppenhuis waar ze graag mee speelt.

Een poppenhuis moest het dus worden, zij het wat kleiner zodat hij ook leuk in ons huis kan staan. Ik had een idee van hoe dat poppenhuis eruit moest zien (wit!), maar kon dat online eigenlijk niet vinden. Te groot, te klein, te duur, te plastic, te schreeuwerig kleurrijk. Uiteindelijk vond ik online een voorbeeld van wat ik ook in mijn hoofd had, maar deze dame had het betreffende poppenhuis zelf opgeknapt.

Aangezien ik niet zo handig ben appte ik mijn creatieve zusje of ze zin had om met mij een knutselproject te doen. Project “Poppenhuis opknappen” was geboren! In aanwezigheid van mijn dochter ook wel ‘het project’ genoemd. Heb jij ook zin in een poppenhuis opknappen? Ik deel graag ons stappenplan.

Ons stappenplan voor project “Poppenhuis opknappen”

Stap 1: Zoek een poppenhuis waar je potentie in ziet

Het begon met uren speuren op Marktplaats, want ik wilde niet te veel geld uitgeven. Uiteindelijk werd het een klassiek poppenhuis: de Lundby Gothenburg. Niet te groot en niet te klein. Wel een echte opknapper: bruin, groen, rood en oranje voerden de boventoon. En ik zag een geheel wit poppenhuis voor me. Daar moest dus een verfkwast overheen. Op Marktplaats scoorde ik ook nog wat mooie houten meubeltjes. Tijd om te beginnen met het project “Poppenhuis opknappen”!

poppenkast-bruin

Stap 2: Strippen, schuren, behangen, schilderen

Toen het eenmaal binnen was hebben we het poppenhuis als eerste gestript: de plastic raampjes eruit gesneden en de vloerbedekking eruit gekrabt. Vervolgens hebben we het hout een beetje opgeschuurd en de binnen en buitenkant twee keer in de grondverf gezet. Tijdens het in de grondverf zetten liet het papier-met-baksteen-motief aan de buitenkant van het poppenhuis los, dus daar hebben we glasvezelbehang overheen geplakt. Toen was de basis klaar.

Stap 3: Nog meer schilderen

Vervolgens meer verfwerk: witte muurverf over het glasvezelbehang aan de buitenkant en de muren aan de binnenkant, en witte hoogglansverf voor het dak, de ramen, deuren en lijsten.

Stap 4: Zelf behangetjes printen en vloertjes leggen

Daarna konden we ons op de binnenkant van het poppenhuis storten: op studiostylliz.nl en lunabloom.be en op vind je de leukste behangetjes om zelf uit te printen! Wij kozen voor overwegend zwart-wit en mintgroen. We hebben de muurtjes heel nauwkeurig opgemeten en de behangetjes uitgeknipt en opgeplakt. Eén muurtje hebben we nog mintgroen geverfd met wat muurverf wat we thuis nog hadden staan. Ook de vloertjes hebben we nauwkeurig opgemeten, en daar witte plakfolie van de Karwei opgeplakt.

Stap 5: Het leukste: de inrichting

Tot slot de laatste en leukste stap: de inrichting! De meubeltjes konden op hun plaats en via Pinterest vond ik leuke posters en vloerkleedjes om uit te printen voor op de muren en vloeren. Ook ging er nog een heuse tipitent in, waarvan meerdere ontwerpen te vinden zijn op onder andere Pinterest (google op ‘mini tipi diy’). De kussentjes en het matras krijgen witte stof. En natuurlijk nog de bewoners van het poppenhuis: een paar Duplo-poppetjes en een Duplo-hond.

poppenkast-links

poppenkast-slaapkamer

Welk materiaal heb je nodig voor een poppenhuis opknappen?

Dit is het lijstje met spullen die wij hebben gebruikt bij het poppenhuis opknappen:

  • Witte verf (grondverf, muurverf en hoogglans lak) en mintgroene verf
  • Glasvezelbehang en behanglijm
  • Schuurpapier, sterke lijm en een stanleymes
  • Plakfolie
  • Wit papier van iets dikkere kwaliteit, voor het printen van de behangetjes, posters en kleedjes
  • Satéprikkers voor de tipi tent
  • (Witte) stof voor de tipitent