Knutselen met peuters kan eigenlijk al vanaf een heel jonge leeftijd. Met vingerverf en (gekleurd) papier kom je al een heel eind. Om een leuk eerste kunstwerk te maken voor een verjaardag van opa of oma, vaderdag of moederdag of voor een van jullie verjaardagen. Samen met je peuter je kun de leukste knutselprojecten maken. Neem de tijd om er een goede kliederboel van te maken. Heb je inspiratie nodig om te knutselen? In dit artikel lees je de leukste knutseltips voor peuters.

Peuters hebben behoefte aan prikkels en nieuwe dingen ontdekken. Leuke knutselprojecten zijn daarom ideaal om jouw peuter bezig te houden op een creatieve en educatieve manier. Ben je zelf niet zo’n kunstenaar? Dat maakt niet uit. Het gaat om het samen bezig zijn en niet zozeer om war je maakt.

Groei en ontwikkeling door knutselen met peuters

Weet je dat knutselen met peuters niet alleen erg leuk is, maar ook nog eens goed is voor de ontwikkeling? De fantasie wordt geprikkeld en de fijne motoriek wordt gestimuleerd door bijvoorbeeld vingerverven, een stift of potlood leren vasthouden, frutselen en vormpjes maken van klei, leren om met een schaar te knippen etcetera. Daarnaast leert je kind spelenderwijs kleuren en vormen kennen en herkennen. Een middagje knutselen is daarom niet alleen heel leuk, maar ook goed voor de ontwikkeling van jouw peuter.

Samen doen

Ook is knutselen met peuters een leuke activiteit dat je samen kunt doen. Gezellig wat Mommy-and-me time op creatieve manier. Ga bijvoorbeeld herfstknutselen en verf dennenappels. Het is een unieke manier waarop je meer kunt bonden met jouw peuter. Wil je meer tijd met jouw peuter besteden, maar vind je het lastig om leuke activiteiten te bedenken? Dan is knutselen altijd een goed plan.

vingerverven-met-peuters-knutselen

Tip 1: Vingerverven met peuters

Wellicht het beste knutsel project met peuters is vingerverven. Lekker kliederen en bezig zijn met de handen. Het fijne aan vingerverf is dat dit op waterbasis is en daarom een kliederboel met verf helemaal niet erg is. Zorg er daarom altijd voor de veiligheid van jouw kind en het schoonmaken voor echte vingerverf. Dit is niet hetzelfde als gewone verf. Een potje vingerverven is altijd leuke voor peuters. Ze kunnen al spelende wijs de kleuren leren kennen en er een lekkere kliederboel van maken.

2. Krijten

Krijt is ook een prachtig materiaal om mee te beginnen. Krijtjes zijn dikker dan potloden en zijn daarom iets makkelijker om vast te houden. Daarnaast hebben ze minder druk nodig om kleur af te geven. Hierdoor zijn krijtjes ideaal voor peuters. Kies de dikste krijtjes, deze zijn het eenvoudigst om vast te houden. Je kunt natuurlijk beginnen met krijten op papier, maar ook andere materialen zijn geschikt. Knutsel bijvoorbeeld een leuk moederdag- of vaderdagcadeau door de krijten op een houten (bewaar)doosje.

3. Kaarten knutselen met peuters

Niets is leuker dan persoonlijke post versturen en nog leuker is het natuurlijk om deze post te ontvangen. Knutsel samen met je peuter een leuke kaart en stuur ‘m naar opa en oma, een vriendje, tante of doe ‘m in de brievenbus bij de buurvrouw. Je kunt effen kaarten gebruiken en geef je kind de creatieve vrijheid met verf, stukjes (gescheurd) papier, stickers, stempels en andere leuke materialen. Ook kun je een leuke kaart maken met een afdruk van de voet of hand van je peuter. Maak gebruik van vingerverf en verf de handpalmen of voeten van jouw peuter. Laat hem of haar vervolgens de hand of voet stempelen op de kaart.

4. Maak een stoplicht van papier

Een leuk en relatief eenvoudig knutselproject met je peuter: een stoplicht maken van papier. Knip vooraf alvast de vormen van het stoplicht uit. Je hebt zwart papier nodig voor het verkeerslicht, zwarte en witte reepjes papier om de strepen voor de paal te maken en een groene, oranje en rode cirkel voor de lichten. Je kunt samen met jouw peuter het stoplicht vervolgens in elkaar knutselen. Knutselen met papier is erg leuk. En heel leerzaam ook!

knutselen-met-peuters-kleien

5. Kleien

Goed voor de motoriek en een leuke goede manier om vormen te leren is door te kleien. Je kunt de creativiteit de vrije loop laten of bijvoorbeeld gebruik maken van vormpjes. Er zijn verschillende soorten klei. Zo is er klei speciaal voor peuters, kleuters en jonge kinderen dat niet opdroogt. Deze klei kun je dus eindeloos blijven gebruiken. Ook kun je kiezen voor een kleisoort dat je kunt afbakken. Superleuk om jullie zelfgemaakte kleidieren op die manier te vereeuwigen.

6. Kleurplaat

Het ligt misschien zo voor de hand dat je er niet gauw aan denkt: met een kleurplaat kun je je peuter heel goed vermaken. Zoek een leuk kleurboek uit of print een stapeltje kleurplaten online (simpelweg googlen op ‘kleurplaat printen’ zorgt voor veel opties). Kies eenvoudige kleurplaten met bijvoorbeeld een boerderijdier of verschillende vormen. Op deze manier kunnen ze beter vormen leren en oefenen met een potlood vasthouden en kleuren.

7. Knutselen voor Sinterklaas

Er zijn veel leuke dingen om te knutselen voor Sinterklaas. Zo kun je zelf een Sinterklaasvorm maken en je kind de watten op de baard laten plakken. Of zoek een kleurplaat online van een stoomboot en van Sinterklaasfiguren (pietjes, Sint, pakjes etcetera). Knip ze uit en laat je kind de boot versieren met Pieten, de Sint en leuke pakjes.

Tip 8: Kabouters knutselen met peuters

Wanneer je jonge kinderen hebt, moet je lege wc-rollen nooit weggooien. Wc-rollen betekenen eindeloos veel knutselideeën. Je kunt namelijk een heel kabouterdorp of -wereld maken aan de hand van wc-rollen. Zo kun je van een wc-rol en een rond papiertje een leuke paddenstoel maken. Maak vervolgens de kabouters van wc-rollen: gebruik drie papiertjes die je om de wc-rol kunt wikkelen. Gebruik een geel papiertje voor de broek, groen voor het shirt en roze voor het gezicht. Vervolgens kun je watten onder het roze gedeelte plakken, dit stelt de baard voor. Geef de wc-rol een kaboutermutsje en jouw kabouterdorp is klaar! Dit is een leuk knutselproject met peuters voor de herfstmaanden.

knutselen-leren-knippen-en-plakken

Tip 9: Leren knippen en plakken

Leren knippen en plakken is behalve leuk ook belangrijk voor de fijne motoriek van kinderen. Schaf allereerst een veilige kinderschaar aan. Voor peuters is het vasthouden van een schaar al een hele uitdaging, maar het is wel ontzettend leuk om al te beginnen met oefenen met knippen. Begin met oefenen met reepjes knippen, of simpelweg de hoekjes van een vouwblaadje afknippen. Gaat dat goed? Kies dan simpele vormen zoals een vierkant of een driehoek, vervolgens kun je het moeilijker maken met figuren waarbij rond geknipt moet worden. Bijvoorbeeld een eendje en laat je kind vervolgens de eend beplakken met geknipte papiertjes. Is knippen nog te lastig? Begin dan met papiertjes scheuren.

10. Ballonman

Ook leuk om te doen: een poppetje knutselen dat een ballon vastheeft. Laat jouw peuter een poppetje tekenen op papier of help met het maken van een patroon van een poppetje. Laat je kind het poppetje inkleuren. Geef vervolgens het poppetje een touwtje in de hand. Je peuter kan bijvoorbeeld het touwtje knippen en op het papier plakken. Blaas een ballon (klein) op en plak deze met plakband op. Zo maak je gebruik van verschillende technieken en het is niet een al te groot project: perfect voor de spanningsboog van een peuter.

Veel knutselplezier samen!

PS. Mocht je op zoek zijn naar meer knutselinspiratie voor knutselen met peuters, kijk dan ook op onze Pinterest pagina met knutsel ideeën.