Boekreview: De avonturen van Sam en Julia - Het Muizenhuis op de kermis

Margot - 01-08-2016
dsc02525

Miniatuurwerelden, ik heb er iets mee. Vroeger was ik (al) gek op poppenhuizen, en nog steeds vind ik het ontzettend interessant, zo'n klein huisje met alles erop en eraan: kleine stoeltjes, mini schilderijtjes, kleine bedjes, piepkleine bloemetjes in kleine vaasjes op mini-tafeltjes. Maar ik kan me bijvoorbeeld ook vergapen aan de kersttaferelen die in december in de tuincentra opgesteld staan en waar dan zo'n klein treintje door een besneeuwd landschapje rijdt. Love it! Yup, dat is mijn guilty pleasure, geloof ik. Niet zo heel gek dus dat ik Het Muizenhuis ook geweldig vind!

Twee jaar geleden kregen we als kraamcadeau van mijn tante het prentenboek Het Muizenhuis. Tot die tijd kende ik het niet, maar toen mijn tante het verhaal vertelde over de muisjes en hoe ze zijn gemaakt was ik op slag verliefd. Het Muizenhuis is een boek over twee muisjes, Sam en Julia. De muisjes zijn 'echt', althans, ze zijn handgemaakt en ze leven in een miniatuurwereldje dat óók met de hand gemaakt is. Toen Karina Schaapman moeder werd, begon ze met het maken van deze kleine muisjes voor haar eigen kinderen. Ze bouwde het uit tot een hele familie en een enorm huis (dat je ook echt kunt bezoeken!) en inmiddels is die hobby uitgegroeid tot een wereldwijd succes. Er zijn 5 prentenboeken verschenen, de boeken zijn in diverse talen en landen uitgegeven en over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis kennen en willen namaken. In 2015 richtte Karina Studio Schaapman op en werkt ze samen met alle 4 haar kinderen aan Het Muizenhuis.

Muizenhuis boeken

De boeken van Karina Schaapman draaien allemaal rond muisjes Sam en Julia. Julia is een nieuwsgierig en avontuurlijk muisje. Ze woont samen met haar moeder in één van de kamertjes van Het Muizenhuis. Sam is daarentegen een heel verlegen en voorzichtig muisje. Hij woont ook in Het Muizenhuis, samen met zijn vader, moeder, broertjes en zusjes, en ook zijn opa's en oma's en tantes en oom wonen er. Sam en Julia zijn beste vriendjes en vullen elkaar goed aan. Ze maken samen van alles mee: leuke en minder leuke dingen, spannende avonturen, maar ook dagelijkse dingen als boodschappen doen en de luiertjes verschonen van de tweelingzusjes van Sam.

Behalve de 5 prentenboeken, bestaat de collectie van Het Muizenhuis ook uit kartonboekjes voor de allerkleinsten (zie hieronder), een dagboek, notitieboekjes, bouwboeken (zelf knutselen!), knuffeltjes en nog veel meer.

het-muizen-huis

Het Muizenhuis bezoeken

De tafereeltjes in de Muizenhuis-boeken zijn gefotografeerd voor de prentenboeken, maar je kunt het Muizenhuis ook echt bezoeken. Het Muizenhuis heeft meer dan 100 kamertjes en staat opgesteld in de Openbare Bibliotheek in Amsterdam. Het huis is gebouwd van restmateriaal en de kamertjes zijn allemaal tot in detail ingericht: van mini-gordijntjes tot piepkleine bananendozen, van minuscule pakjes luiers tot voorraadpotjes ter grootte van je vingernagel. De muisjes hebben kleine tuinbroekjes of kleine jurkjes aan en ze spelen met ienieminie bromtolletjes en blokjes. En had ik al gezegd dat álles handgemaakt is en van gebruikte materialen? 'Afval bestaat niet,' is het motto van Studio Schaapman.

De Openbare Bibliotheek Amsterdam vind je aan de Oosterdokskade 143 en is 7 dagen in de week geopend van 10:00 tot 22:00 uur. Superleuk om eens te bezoeken als je een dagje naar Amsterdam gaat.

Lees ook: Kraamcadeautips: Drie leuke voorleesboeken

Het Muizenhuis zelf namaken

Het gaat nog verder dan dat: over de hele wereld zijn er mensen die Het Muizenhuis namaken. Om mensen daarmee te helpen is Studio Schaapman gestart met het maken van video tutorials. Bijvoorbeeld hoe je zelf slingertjes kunt maken, of boekjes, plankjes of behangetjes. En om het je makkelijk te maken kan je op de site ook gelijk printables downloaden, handig!

printables

Ook leuk: op hun website kun je in een kijkje achter de schermen zien hoe ze (nieuwe kamers en onderdelen van) het originele Muizenhuis maken. En bijvoorbeeld ook hoe de achtbaan werd gemaakt uit het boek 'Het Muizenhuis - Op de kermis' werd gemaakt.

Meer weten over Het Muizenhuis of één van de boeken bestellen? Kijk op de website www.hetmuizenhuis.nl

WINNEN: Muizenhuis pakket - *Deze winactie is gesloten*

Onlangs kreeg ik een ontzettend leuk pakket van Het Muizenhuis met onder andere het nieuwe prentenboek 'Het Muizenhuis Op de kermis', twee kartonboekjes, een kleurplaat, printables en een miniatuurtje. Van de uitgeverij van Het Muizenhuis (Rubinstein) mogen we onder de lezeressen van Meer Voor Mama's zo'n zelfde pakket weggeven! Wil jij dit Muizenhuis-pakket winnen? Laat dan een berichtje achter hieronder in de comments of op onze Facebookpagina.

Nog meer kinderboekentips

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners