Erg spannend natuurlijk, en een hele mooie ervaring als je voor de eerste keer op reis gaat met je peuter! Je vraagt je vast af wat je allemaal mee moet nemen om er een mooie reis van te maken die soepel zal verlopen. Eén van die dingen die je in je koffer moet stoppen is een EHBO-kit voor peuters op reis! Onder andere zul je de EHBO-kit die je voor jezelf meeneemt anders in moeten delen, omdat je peuter niet alle middelen mag gebruiken die je voor jezelf gebruikt. Maar ook zitten er in de EHBO-kit voor peuters wat extraatjes, omdat je kind toch wat vaker ongelukken maakt dan jijzelf. Wij hebben dus een lijstje gemaakt van alle dingen die je nodig zult hebben in je EHBO-kit, zodat je met een gerust gevoel op reis kan!

Pleisters met betadine

Aangezien kinderen zo speels zijn, en zich dus vaker stoten of krassen, zijn pleisters met betadine voor onderweg geweldig. Je zult misschien niet altijd de mogelijkheid hebben om een wondje goed schoon te maken als je onderweg bent. Hier komen dus deze pleisters goed van pas, want het is een ontsmetter en pleister in één, en voorkomt op deze manier dat het wondje geïnfecteerd zal raken.

Verschillende soorten pleisters

Handig is het om verschillende pleisters mee te nemen voor je kind. Knokkelpleisters, vingerpleisters, en blaarpleisters, maar ook hecht strips en waterproof pleisters. Als je kind gaat zwemmen heeft een normale pleister namelijk totaal geen zin, want die sijpelt er dan zo vanaf! Waterproof pleisters zijn in zo’n geval erg handig, want ze beschermen de desbetreffende wond als je kind uitbundig in het water aan het spelen is. Zo heb je altijd datgene wat je nodig hebt bij de hand.

Pijnstillers

Vooral als er sprake is van een groot klimaatverschil, kan je kleine sneller ziek worden. We horen maar al te vaak dat iemand op reis ging, maar het kind voor een paar dagen op bed heeft moeten liggen met koorts. Nou hopen we natuurlijk dat het niet zo erg zal uitpakken, maar mocht je kind wel ziek worden, dan zijn pijnstillers een handig goedje om bij je te hebben. Vooral als het klimaat warmer en vochtiger is, en je kind daar ook nog eens koorts bij krijgt, kan dat erg vervelend zijn. Je kunt normale pijnstillers meenemen die geschikt zijn voor de leeftijd van je peuter, en er bestaan ook vloeibare pijnstillers. Deze pijnstillers hebben als voordeel dat ze niet vervormen tijdens de reis en dus makkelijk toegediend kunnen worden.

Thermometer

Als je kind last lijkt te hebben van koorts, zul je hier natuurlijk alleen een duidelijk antwoord op krijgen door de temperatuur op te meten met een thermometer. Er zijn speciale reisthermometers verkrijgbaar die niet beïnvloedt worden door extreme warmtes, en daardoor in alle situaties geschikt zijn.

Antijeukmiddel

Misschien hadden we deze geweldige uitvinding als eerste punt moeten noemen. Natuurlijk wil je je kind die nare bulten besparen. Antijeukmiddel voorkomt niet alleen jeuk, maar zorgt dus ook voor een goede nachtrust. Is er iets net zo vervelend als een mug die je in de nacht lastig komt vallen met zijn gezoem, en je de rest van de nacht slapeloos door moet brengen omdat je moet blijven krabben van de jeuk? Antijeukmiddel staat dus zeker op het lijstje van spullen die in je EHBO-kit mee moeten!

ORS

Als je op reis gaat naar een land met een warm klimaat, is ORS één van de dingen die je niet moet vergeten. Uitdroging ligt namelijk op de loer, vooral bij jonge kinderen, en vooral als je kind moet braken of last heeft van diarree. Je herkent de verschijnselen van uitdroging aan opvallende dorst, weinig plassen, koude armen en benen, en ook sufheid en verwardheid kunnen voorkomen. ORS is een mengsel van zouten en glucose, en is dus veilig voor je peuter om te gebruiken. Het voorkomt uitdroging door water, suikers en zouten aan te vullen. Volg goed de gebruiksaanwijzing op voor een optimaal resultaat.

Norit

Dit middel wordt gebruikt bij vergiftiging, jeuk, en diarree. Het wordt ook wel actieve kool genoemd, en het bindt zich aan stoffen om ze onschadelijk te maken. Of het ook een gunstig effect heeft als je kind diarree heeft, daar is een meningsverschil over. Wel is het zo dat, als je kind diarree heeft gekregen door stoffen die niet thuishoren in je lichaam (zoals slecht bereid voedsel), dan is Norit een goed middel om snel de schadelijke stoffen uit het lichaam te krijgen. Ook in geval van jeuk en vergiftiging is het te gebruiken. Let wel op dat je het niet kunt gebruiken voor alle vormen van vergiftiging. Als Norit bijvoorbeeld gebruikt wordt bij een vergiftiging door agressieve schoonmaakmiddelen of oplosmiddelen, dan kan het juist een schadelijk effect hebben. Lees daarom in zo’n geval vóór gebruik de gebruiksaanwijzing goed door!

Zalf tegen luieruitslag

Nog een must-have als je met je peuter op reis gaat, want je wilt het zachte babyhuidje van je peuter natuurlijk wil in goede staat houden! Ook hier geldt deze regel weer vooral als je naar een land gaat met een ander klimaat. Niet alleen één warmer klimaat kan zorgen voor luieruitslag, maar ook kou kan een reden zijn dat de billetjes van je kleine rood raken. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende luiers bij je hebt, zodat je je peuter op tijd kan verschonen. Als je ziet dat de billetjes inderdaad rood worden, kun je bij elke verschoning wat zalf tegen luieruitslag aanbrengen. Als jullie naar het strand gaan, is het een heel goed idee om je kind zonder luier te laten. Hierdoor kan de huid beter luchten, en zal het sneller genezen. Wel raden we aan om je kleine een onderbroekje aan te doen. Het zand is namelijk ruw, en kan nogal schuren langs de huid van je peuter, en dus pijn doen.

Zonnebrandcrème en Aftersun lotion

Officieel hoort het niet in de EHBO-kit, maar het is wel een goed idee om het toch te vermelden zodat je het niet vergeet. Vaak vind je in het buitenland ook wel zonnebrandcrème, maar de kwaliteit daarvan is niet altijd even geweldig. Neem dus een goede kwaliteit zonnebrandcrème mee zodat je goed voorbereid naar de zon gaat! De Nederlandse Vereniging voor Dermatologie adviseert voor kinderen een factor van minimaal SPF 30. Dit biedt voldoende bescherming voor de huid van je peuter, ongeacht de huidskleur. Ook Aftersun lotion is aangeraden om mee te nemen, zodat je na het zonnen de huid goed kunt verzorgen met een koelende lotion. In dit artikel vertellen we meer over de juiste zonnebrandcrème voor kinderen. 

Ijspak

Mocht je peuter hier en daar toch verbrandt zijn omdat jij het te druk had met zonnen ;-), dan is niet alleen een Aftersun lotion een goede manier om de huid af te koelen, ook een ijspak kan goed werken. Laat het ijspak niet te lang op de huid liggen, maar verplaats het telkens, zodat je zorgt voor een afwisselende koeling. En natuurlijk komt dit ook goed van pas als je kind zich ergens aan brandt, en je wilt voorkomen dat hij last krijgt van een blaar of brandwond.

Tekenpen

Als je naar het bos gaat of een andere plek waar teken kunnen zitten, is een tekenpen ook een handig item om bij je te hebben. Teken vallen vanuit de bomen, en kunnen zich in de huid van je kind nestelen, om zo hun bloed te drinken. Niet alleen is dit een nare gedachte, ook kan de teek in kwestie besmet zijn met de Borrelia burgdorferi bacterie die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Het is dus belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen, en dit doe je eenvoudig met een tekenpen of tekentang. Als je dit niet bij je hebt, lukt het ook met een pincet. Na het verwijderen ontsmet je het beetwondje met 70% alcohol of jodium.

Alcohol of jodium

Waarbij we gelijk bij het volgende punt aan zijn gekomen. Niet alleen is alcohol of jodium handig in gevallen van een tekenbeet, ook kun je het gebruiken om schaafwonden te ontsmetten. Kinderen rennen nou eenmaal veel, en kunnen snel op hun snoet vallen als ze net even iets te snel gaan. Vooral geasfalteerde wegen of grindwegen kunnen flinke schaafwonden veroorzaken, dus een ontsmettingsmiddel bij de hand is altijd handig. Als je het simpel wilt houden zijn er ook alcoholdoekjes te verkrijgen.

Zorg voor een standaard EHBO-kit

Het kan zijn dat deze lange lijst wat overweldigend is, en het voelt alsof je nu de hele apotheek in huis moet halen. Inhoudelijk valt het echter wel mee. Als je één pakketje maakt wat je standaard meeneemt als jullie op reis gaan, heb je één keer werk, maar ben je vanaf dan wel altijd goed voorbereid op ongelukken en lastige situaties. Voordat je op reis gaat moet je dan enkel even checken of de houdbaarheidsdatum nog goed is, and you’re good to go!