De knotwilgenroute

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

De vakantie is voor veel kinderen natuurlijk een fantastische tijd. Het is iets waar ze het hele leven plezier aan hebben. Misschien kun jijzelf ook nog wel leuke vakanties van bijvoorbeeld 10 of 15 jaar geleden herinneren. Dat was ongetwijfeld een schitterende tijd. Het mooie aan een vakantie is dat dan ook alles mogelijk is. Er mag op vakantie veel meer en dat vinden kinderen ook leuk. Ze mogen bijvoorbeeld later naar bed en de vaste routine wordt vaak doorbroken. Je kind gaat daar zeer veel plezier uithalen, maar veel ouders hebben vaak een probleem. Want hoe zorg je er nu voor dat je kind na de vakantie weer in zijn oude slaapritme terecht komt. Want dat kan af en toe nog pittig zijn. Natuurlijk verschilt dit per kind, maar zeker als je een lange tijd op vakantie bent geweest, dan moet je dit niet onderschatten.

In dit artikel geven we enkele tips, zodat jij je kind weer in zijn oude slaapritme kan krijgen. Want dat heeft natuurlijk voordelen voor jou als ouder, maar natuurlijk ook voor je kind zelf. Als een kind niet genoeg slaap krijgt, dan zorgt dit bijvoorbeeld voor concentratieproblemen. Bovendien kunnen kinderen zeer vervelend zijn wanneer ze weinig slaap hebben gehad. En natuurlijk moeten veel kinderen naar school. Dus het heeft voor iedereen voordelen als je kind weer in zijn oude slaapritme terecht komt. Hieronder lees jij de belangrijkste tips om dit voor elkaar te krijgen.

moeder-leest-meisje-verhaaltje-voor-voor-het-slapen

Rustig afbouwen

Natuurlijk kun je twee verschillende soorten vakanties onderscheiden als het gaat om het slaapritme van je kind. Allereerst de eigenlijke vakantie. Dat is de periode waarin je letterlijk op vakantie bent met je kind. Bijvoorbeeld naar een ander land. In dat geval is er vaak sprake van een apart ritme. Maar je hebt ook nog de zomervakantie waarin je kind geen enkele verplichting heeft. Dit is dan ook vaak feest voor je kind. Het is verstandig om in de vakantie al rustig af te bouwen naar het oude slaapritme. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan één of twee weken van te voren al rekening houden met deze overgang. Zodat dit op een natuurlijke manier gaat verlopen. Er zijn verschillende manieren hoe je dat kunt bewerkstelligen. Hieronder geven we enkele tips, zodat je kind rustig kan afbouwen als het gaat om zijn slaapritme.

Wanneer start je?

Dan is uiteraard de vraag wat het beste moment is om te starten met het afbouwen. Daar kunnen de meningen uiteraard over verschillen, maar in principe is het aan te raden om allereerst na te gaan welke methode het beste bij je past. Heb jij bijvoorbeeld liever dat het geleidelijk gaat, of dat je zeer snel gaat? In beide scenario's zullen we even een voorbeeld geven van hoe lang het ongeveer kan duren. En welke tactieken daarbij een belangrijke rol kunnen spelen.

Geleidelijk afbouwen

Allereerst kun je ervoor kiezen om geleidelijk af te bouwen. Om dat voor elkaar te krijgen, is het belangrijk dat je bepaalde zaken in ogenschouw neemt. Je moet er dan bijvoorbeeld voor zorgen dat je kind bijvoorbeeld steeds een kwartiertje eerder naar bed gaat. Deze techniek kan soms lastig zijn, maar het heeft wel enkele voordelen maar ook enkele nadelen. Laten we allereerst beginnen met de voordelen.

De voordelen van geleidelijk afbouwen

Een belangrijk voordeel van geleidelijk afbouwen is dat je minder weerstand krijgt. Je kind vindt het namelijk vaak niet leuk als deze weet dat hij of zij weer eerder naar bed moet. Dat kan weer voor veel kopzorgen en ongeregeldheden zorgen en daar heb je ongetwijfeld geen zin in. Daarom kan afbouwen een goede techniek zijn, zodat je hier niet mee te maken krijgt. Een ander voordeel is dat je kind dan weer kan wennen aan het oude slaapritme. Als je in één keer verandert, dan kan dit ook voor verschillende problemen zorgen. Die overgang kan soms te zwaar zijn, waardoor je kind bijvoorbeeld erg moe is, of zeer prikkelbaar. Dit kan dan weer als gevolg hebben dat je kind zich minder goed kan concentreren met alle kwalijke gevolgen van dien.

Nadelen van geleidelijk afbouwen

Natuurlijk heeft deze methodiek ook enkele nadelen, zoals je ongetwijfeld wel kunt begrijpen. Een belangrijk nadeel is dat het wat meer tijd gaat kosten. Dus je moet er meer energie aan besteden. Je moet de routine ook echt langzaam gaan veranderen en ook consistent blijven. De kans is namelijk groot dat je het laat verzaken, omdat je het een dagje vergeet. Dit is ook best logisch als het gaat om een tijdsperiode van twee weken. Een ander nadeel is dat je kind uiteindelijk gaat protesteren en deze verandering maar helemaal niets vindt. Dat spreekt natuurlijk het eerste stuk met voordelen een beetje tegen. Maar het is ook belangrijk om na te gaan wat het beste bij je kind past. Ieder mens is uniek en bij kinderen is dat nog veel meer het geval dan bij volwassenen. Dus ook om die reden is het aan te raden om dit goed te onderzoeken.

In een korte periode routine veranderen

Hierboven hebben we het gehad over geleidelijk afbouwen. Daar zijn de voordelen en nadelen van besproken, maar hoe zit het met veranderen van de routine in één keer. Welke voordelen en nadelen heeft dit? Lees hieronder verder om daar achter te komen.

Voordelen

Het voordeel van een korte periode gebruiken om de routine te veranderen, is dat het je dan verder weinig werk gaat kosten. Je hoeft er niet al constant mee bezig te zijn, voordat de vakantie ten einde is. En dat is natuurlijk een zeer belangrijk voordeel waar je van kunt profiteren, want je vergeet het niet. Bovendien hoeft je kind daar ook niet al constant rekening mee te houden. Daarnaast is het lekker radicaal en is wel aangetoond dat sommige kinderen zeer makkelijk kunnen overschakelen naar een ander slaapritme. Kinderen zijn immers nog jong en vitaal en kunnen wel tegen een stootje. Voor een volwassene kan het juist lastiger zijn.

Nadelen

Een nadeel is echter dat de overgang wel iets langer kan duren. Als je bijvoorbeeld op zaterdag tegen je kind zegt dat deze eerder naar bed moet, omdat hij of zij maandag weer op tijd op school moet zijn, dan is dat natuurlijk niet altijd even handig. Ten eerste: zaterdag is juist een dag dat kinderen het leuk vinden om langer op te blijven. Je kan dan ook te maken krijgen met enige weerstand en dat is natuurlijk best lastig, aangezien deze methodiek er juist op gericht is om zo weinig mogelijk weerstand te krijgen. Bovendien kan het zijn dat de eerste weken je kind nog het juiste slaapritme heeft, omdat de kans groot is dat je kind toch nog even moet wennen aan het nieuwe ritme. Maar zoals al eerder gezegd: het verschilt uiteraard per kind. En jij als ouder kan het beste inschatten wat voor type persoon je kind is.

kinderen-op-scherm

Algemene tips

Dan is het misschien nog wel leuk om even wat algemene tips te geven om je kind sneller in zijn oude slaapritme te krijgen.

Geen scherm meer 2 uur voor het slapen

De digitale technologie heeft ervoor gezorgd dat kinderen vrijwel niet meer zonder elektronica kunnen. Dat is natuurlijk allereerst handig, aangezien de technologie het onvermijdelijk maakt dat kinderen ermee worden geconfronteerd. Ook voor school en dergelijke worden tegenwoordig zeer veel zaken online geregeld. Maar een digitaal scherm kan ook enkele nadelen hebben. Een belangrijk nadeel is dat het slecht voor de ogen van je kind kan zijn. Zeker op de lange termijn kan dit als risico hebben dat je kind bijvoorbeeld een bril moet gaan dragen, maar ook andere risico's kunnen ermee gepaard gaan.

Maar een scherm zorgt er ook voor dat je kind minder snel in slaap kan komen. Dat gebeurt uiteraard onbewust. Omwille van die reden kun je als ouder bepalen dat je kind twee uur voor het slapen gaan niet meer met een scherm wordt geconfronteerd. Dit kan zeer veel positieve voordelen op het slaapeffect hebben. Misschien heb je met je kind afgesproken dat hij of zij een aantal uur per dag op de laptop of tablet mag. Je kunt er dan voor kiezen om de tijdsindeling daarvan aan te passen. Zodat je kind niet te veel gaat protesteren.

Lichten dimmen

Ook het dimmen van de lichten kan aan te raden zijn om je kind eerder te laten slapen. Dit zorgt er namelijk voor dat melatonine wordt aangemaakt. Zeker kunstlichten kunnen namelijk slecht voor het slapen zijn, aangezien je ogen dan worden blootgesteld aan onnatuurlijk licht. Iets om rekening mee te houden!