Het is eindelijk zo ver, je gaat lekker op vakantie! De reis begint op het vliegveld, maar hier wil je natuurlijk het liefst geen stress van krijgen. Vliegen met (kleine) kinderen kan stressvol zijn. Kinderen vinden het vaak spannend, vooral als het de eerste keer is. Je kan van tevoren niet goed weten hoe je kind zal reageren op vliegen, misschien wordt je kind heel rustig en moe of juist een beetje bang. Er zijn een aantal tips die handig zijn om te weten als je met het vliegtuig op vakantie gaat.

Vliegen met kinderen: bereid je goed voor

Als je stress wilt voorkomen is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de vliegreis. Pak samen met je kind(eren) een tas in die mee mag in het vliegtuig. Zorg ervoor dat je kind zich niet hoeft te vervelen, dan zal de tijd sneller gaan. Kies er bijvoorbeeld voor om het favoriete boek van je kind mee te nemen, zo kan je kind hiernaar uitkijken. Zorg ook voor de juiste kleding, in een vliegtuig kan het best koud zijn. Doe je kind comfortabele en warme kleding aan.

Probeer 's nachts of 's ochtends vroeg te vliegen

Als je een keuze hebt in vliegtijden kies dan voor een nachtvlucht of een vlucht vroeg in de ochtend. Als je geluk hebt zullen je kinderen dan nog erg moe zijn en vallen ze in slaap tijdens de vlucht. Zo zal je kind rustig blijven tijdens de vlucht en zal de reis stressvrij verlopen.

Blijf altijd rustig

Als je vertraging hebt, er is een hele lange rij of er gebeurt iets anders wat je niet had verwacht, blijf rustig. Als je zelf rustig blijft dan zal je kind ook rustig blijven. Vaak kan je de omstandigheden ook niet veranderen, dus het heeft geen zin om je hier druk om te maken. Een vakantie is leuk, denk aan het moment dat je op bestemming aankomt en probeer te genieten.

Kies een bestemming dichtbij

Als je voor de eerste keer gaat vliegen met kinderen kies dan voor een bestemming dichtbij. Natuurlijk is het erg leuk om naar America op vakantie te gaan, maar de vliegreis ernaartoe duurt helaas lang. Kies voor een bestemming iets dichterbij, zo kan je kijken hoe je kind reageert op vliegen. Gaat het helemaal vlekkeloos en vind je kind het leuk om te vliegen? Dan kan je de volgende vakantie naar een verdere vakantiebestemming.

Tips tegen verveling

Een vliegreis kan lang duren en saai zijn voor je kind, neem genoeg spullen mee zodat je kind zich niet gaat vervelen. Zorg voor een spelletje voor onderweg, een leuk boek of neem tekenspullen mee. Als je kind iets te doen heeft zal de tijd voorbij vliegen. Extra tip: maak een bingokaart over het vliegtuig en geef je kind een klein cadeautje als hij of zij bingo heeft. Op deze manier heeft je kind ook gelijk iets om naar uit te kijken tijdens de reis. Meer tips nodig voor het vliegen met je baby

Oefen met vliegen

Natuurlijk kan je niet even snel naar Schiphol om in een vliegtuig te stappen om te oefenen, maar je kan het wel thuis oefenen. Zet de stoelen in een rij en oefen het inchecken van de koffers, het bezoekje aan de douane en het instappen. Op deze manier weet je kind wat er gaat gebeuren en zal het minder spannend zijn om echt te gaan vliegen. Als je kind bang is om te vliegen, vertel dan dat het eigenlijk hetzelfde is als een trein of bus, alleen dan in de lucht. Dan kan je kind een beetje een voorstelling maken van wat hij of zij kan verwachten.

Beweeg veel op het vliegveld

Als je eenmaal in het vliegtuig zit, dan is het de bedoeling dat je blijft zitten op je plek. Dit kan voor kinderen erg lastig zijn, omdat ze het niet gewend zijn om zo lang stil te zitten. Zorg ervoor dat je kind op het vliegveld lekker veel blijft bewegen. Loop een rondje langs de winkeltjes en langs de andere gates. Zo raakt je kind een beetje energie kwijt en zal tijdens de vlucht langer stil kunnen blijven zitten. Beweging is nooit verkeerd en dus al helemaal niet voor een vlucht.

De bovenstaande tips zullen je helpen om de vliegreis wat meer relaxed te maken. Zorg er vooral voor dat je goed voorbereid bent en bereid ook je kinderen voor op de vliegreis. Probeer rustig te blijven als er iets onverwachts gebeurt en probeer om alvast te genieten, je gaat immers lekker op vakantie. Denk aan waarom je vliegt: lekker op vakantie gaan met je kinderen om te genieten.