Staat er een lange autoreis met de kinderen voor de deur? Een rit naar het buitenland is een groot avontuur voor de kleintjes. Voor ouders is het vaak ook een uitdaging, zeker als je na 10 minuten onderweg al hoort: 'Zijn we er bijna?'. Met deze drie tips laat je een lange autoreis met kinderen zo vlot en veilig mogelijk verlopen.

1. Goede voorbereiding is het halve werk

Voor vertrek is het prettig om de auto helemaal leeg te halen. Ruim alle rommel op, haal de stoeltjes er uit en maak de auto grondig schoon. Vervolgens kun je rustig de auto inpakken en weet je zeker dat je de favoriete speeltjes van de kinderen bij je hebt. Deze kun je direct op een plek leggen waar je ze met je ogen dicht nog kunt pakken. Een organizer die je aan de autostoel kunt hangen kan een handige aanschaf zijn.

Voor de veiligheid kan je de auto vooraf ook laten keuren of een beurt geven. Zo kom je onderweg niet voor vervelende verrassingen te staan. Controleer ten slotte je autoverzekering om er zeker van te zijn wat je dekkingsgebied is en of beide chauffeurs verzekerd zijn. Check ook waarvoor je verzekerd bent. Een WA-verzekering dekt bijvoorbeeld enkel de schade die jij veroorzaakt bij anderen.

2. Zorg voor voldoende vermaak onderweg

Jengelende kinderen op de achterbank: we kennen het waarschijnlijk allemaal wel. Niet alleen word je hier echt niet vrolijk van, maar het kan ook gevaarlijk zijn. De kans op ongelukken is een stuk groter als jij je als bestuurder moet bemoeien met ruzies op de achterbank. Als je per ongeluk een voorganger aantikt op een drukke weg ben je daarvoor verzekerd vanuit de WA verzekering, maar je draait zelf op voor je eigen schade als je niet aanvullend verzekerd bent.

Het is een stuk veiliger om de kinderen bezig te houden en de kans op onrust te minimaliseren. Dit zijn leuke spelletjes en activiteiten voor op de achterbank. Neem niet te veel speelgoed mee voor onderweg, want dan kunnen de kids weer niet kiezen en dat zorgt weer voor onrust.

3. Regelmatig pauzeren

Kinderen worden onrustig doordat ze hun energie niet kwijt kunnen. Zorg er dus voor dat je regelmatig pauzeert, zodat iedereen even de benen kan strekken. Langs de meeste snelwegen in Europa liggen parkeerplaatsen met speeltuintjes waar je de kinderen een kwartiertje of halfuurtje kunt laten spelen. Een handige app om de beste stops te vinden is de gratis app Breakzy. De app bevat duizenden stops die langs of vlakbij de snelweg liggen.

Wissel wat langere stops af met kortere stops en maak de autorit behapbaar voor de kinderen. Spreek bijvoorbeeld af dat er iedere 1,5 of 2 uur een pauze is en leg uit of deze lang of kort is. Zijn de kinderen onderweg in slaap gevallen? Dan is het handiger om direct zoveel mogelijk kilometers te maken.

Een fijne reis gewenst!

Dit artikel is tot stand gekomen door middel van een samenwerking