Eten en peuters vormen niet altijd een geslaagd huwelijk. Een vakantietrip vinden kinderen wel een groot avontuur, maar niet op vlak van voeding. Voor ouders kan dit leiden tot een kleine nachtmerrie om de zinsneden “Ik lust dat niet” te moeten aanhoren. In dit artikel met als titel “Je kind veilig laten eten op vakantie: acht tips” enkele richtlijnen.

Je kind speelt de baas tijdens de vakantie

Op vakantie gaan met kinderen kan soms een hachelijke onderneming zijn wat het eten betreft. Kreten als “Ik wil dat niet”, gepaard gaand met hevige driftbuien zorgt soms voor onaangename situaties. Hoe kan je je als ouder hier tegenover wapenen? Een goede raad: zorg dat je kind tijdens de vakantieperiode de baas speelt. Koop samen in een grootwarenhuis aan wat je kind heeft aangeduid of laat je kleintje kiezen uit het menu op restaurant. Hieronder lees je acht tips hoe je kind veilig eet tijdens de vakantie zonder tegenstribbelen:

1. Sla een voorraad snacks op tijdens de vakantie

Het klinkt misschien als voor de hand liggend, maar schaf voor het vertrek vertrouwde snacks aan dat je denkt nodig te hebben tijdens de reis en tijdens het verblijf. Deze snacks zijn makkelijk in een handtas te steken en makkelijk uit te halen wanneer je ze nodig hebt. Door te voorzien in deze tussendoortjes kan je mogelijke driftbuien op een slinkse manier onderdrukken. Voorzie de meest gegeerde snack van je kind in noodgevallen.

2. Stel zelf een ontbijt samen

Wanneer een hotel geen ontbijt in de prijs omvat of je zelf een ontbijt moet samenstellen. Probeer dan zelf een ontbijt in een nabijgelegen supermarkt te kopen in plaats van geld uit te geven aan een ontbijtmaaltijd die al dan niet wordt opgegeten. Enkele ingrediënten die bij kinderen vaak goed scoren zijn:

  • Muesli repen
  • Cupcakes
  • Hardgekookte eieren
  • Vers fruit

3. Haal het meeste uit gratis eten

Als je in een hotel verblijft waarbij het ontbijtbuffet is inbegrepen, zorg dat je enkele gezonde snacks voor overdag meeneemt. Met andere woorden, wees niet bang om wat restjes mee te nemen. Vooral als je kind wordt afgeleid tijdens het ontbijt en een uur later opnieuw een geeuwhonger niet kan onderdrukken. Stukjes fruit zoals een appel of banaan zijn ideale zoethouders als tussendoortje.

4. Bestel altijd een aperitief in een restaurant

Bij het eten in een restaurant kunnen hoofdgerechten sterk variëren in hoe lang het duurt om aan je tafel te komen. Kleine voorgerechtjes kunnen je kinderen bezig houden in afwachting van het hoofdgerecht. Maar ook spelen met rietjes kan helpen om de tijd te doden. Of voorzie kinderboeken of potloodjes.

5. Bestel gerechten met meerdere ingrediënten

Als er dingen op het kindermenu staan waarvan je denkt dat je kind dat niet zo kan waarderen, kan je best een gerecht bestellen met meerdere ingrediënten wat je kan delen met elkaar. Typische kindergerechten zijn wok, pasta met zeevruchten of kip met appelmoes en frietjes. De porties in een restaurant zijn vaak groot genoeg dat je comfortabel een gerecht kan delen.

6. Ga vroeg in de avond naar een restaurant

Omdat je nooit op voorhand weet hoe lang een restaurantgerecht op zich laat wachten, kan je best je restaurantbezoek zo vroeg mogelijk plannen in de avond. Vaak zijn restaurants op vakantieplaatsen reeds rond 17 uur of 17u30 geopend. Dit betekent ook dat het restaurant meestal minder druk is. Vooral belangrijk als je kind onrustig begint te worden en wil gaan rondwandelen.

7. stel je eigen menu samen

De hele dag op pad gaan tijdens de vakantie, kan vermoeiend zijn. Vooral voor peuters die van routine houden. Hoewel je tijdens een reis graag uit gaat eten, kan het soms voorvallen dat je liever zelf iets koopt bij de plaatselijke supermarkt. Ga in overleg met je kind naar de markt en laat je peuter kiezen wat 's avonds op het menu staat. Zo omzeil je ook discussies wat je kleine lust of niet lust op een elegante wijze.

8. Hoe je met allergie omgaat in het buitenland

Wanneer je kind lijdt aan een voedselallergie, is het aangewezen om een briefje te maken waarop alle ingrediënten staan vermeld die kunnen leiden tot een allergie. Afhankelijk van de reisbestemming waar je naartoe gaat, vertaal je de tekst via google translator bijvoorbeeld. Zo kan het restaurantpersoneel van je hotel of de chef-kok hiermee rekening houden.