Uittip met kinderen: Nijntje museum in Utrecht

Margot - 08-09-2016
nijntjemuseumheaderboekjes

Niet lang geleden is het Nijntje Museum in Utrecht opgeknapt en daar hoorde ik zulke goede verhalen over! Dus togen mijn vriend en ik onlangs samen met ons zoontje van 2 naar de Domstad voor een ochtendje Nijntje & vriendjes.

nijntje-deur


Meteen als je het museum in loopt weet je dat je de wereld van Nijntje in stapt: de herkenbare (primaire) kleuren en de vriendelijke tekeningen van Dick Bruna komen je al in de garderobe tegemoet. Er zijn kluisjes waar je je tassen (gratis) kunt opbergen en ruimte waar je je buggy kunt stallen. Als je je kids nog in bedwang kunt houden tot die tijd, succes. Na die ruimte is het: los! Letterlijk in ons geval, onze peuterzoon (momenteel in de fase dat mama overal mee naartoe moet) ging meteen op ontdekkingstocht. Alles is ruim opgezet en nodigt uit om te spelen en ontdekken. We waren er op een zonnige zondagochtend vlak na openingstijd en hoewel ik had verwacht dat het enorm druk zou zijn, viel het me enorm mee. Het museum heeft 10 ruime kamers waar kinderen vrij kunnen bewegen en spelen. Onze peuter had het enorm naar zijn zin en vond elke ruimte één grote ontdekking. Met name de interactieve dingen (knopjes! geluiden!) vond hij erg leuk.

 

'Ik wil niet belerend zijn, ik wil dat het gewoon leuk is voor een kind' - Dick Bruna

nijntje-illustrator

Leerzaam spelen in het Nijntje Museum

Alle 10 ruimtes in het museum hebben een eigen thema, gericht op het spelenderwijs ontdekken van de wereld. Wat zit dat goed in elkaar, zeg. Het is een paradijs voor kinderen qua speelmogelijkheden, en voor ouders is het overduidelijk dat er educatieve elementen in zitten. Net zoals in de Nijntje boekjes. Je start in het huis van Nijntje, waar je kunt koken, spelen, badderen, tanden poetsen en Nijntje in bed toedekken. In het tuinhuisje kun je timmeren en de tuin bijhouden met de grasmaaier, plantjes water geven. Andere ruimtes zijn 'bij de dokter', waar je jezelf onder andere kunt wegen en meten en een heuse oogtest kunt doen, 'in het verkeer' kun je zelf de spoorbomen bedienen, leer je te wachten voor rood licht en kun je rondrijden op (loop)fietsjes en de trein of bus besturen. In de 'dierentuin' kun je klimmen, glijden en klauteren, bouwen, en er is ook een ruimte waar geknutseld en gekleurd kan worden. Iedere zondagmiddag wordt er voorgelezen in het Nijntje Museum. In het museum vind je op meerdere plekken Nijntje boekjes in alle talen, om even in te bladeren om uit voor te lezen tijdens een kleine speelpauze. In het museum is geen restaurant, maar wel een ruimte die speciaal ingericht is om je zelf meegebrachte eten en drinken te nuttigen. Alle ruimtes zijn bereikbaar met de trap of lift en er zijn vriendelijke medewerkers die alles in de gaten houden. Het Nijntje Museum is niet alleen maar een speelparadijs, ook aan de ouders is gedacht in het museum. Zo vind je in elke ruimte bordjes met informatie over de ontwikkeling van Nijntje en haar vriendjes, over Dick Bruna en meer leuke feitjes zoals dat sinds 2011 de tekeningen uit de Nijntje-boeken gebruikt worden als inspiratie voor de ontwikkeling van nieuwe verkeersborden. Onze conclusie: het Nijntje Museum is echt een superleuk (inter)actief uitje samen met je kind! Een beetje nostalgie voor jezelf, en stiekem heel leuk om met je kind mee te spelen in het huis en in het verkeer. Althans, dat vond ik. En als je na een uur of 2 uitgekeken en gespeeld bent (langer dan dit ben je echt niet bezig), dan loop je zo de Twijnstraat in voor een lekkere lunch of koffie en taart. Wij aten bij het Vlaams Broodhuys een broodje, waar je voor kinderen gewoon een boterham (met jam, bijvoorbeeld) kunt bestellen en waar genoeg ruimte is om je kinderwagen of buggy te stallen.

rijden


nijntje-boekjes


nijntje-werkplaats

Het Nijntje Museum bezoeken

  • Koop online je tickets! Je bent goedkoper uit én je vermijd teleurstellingen op drukke dagen. Ze hanteren dan namelijk een maximum aantal bezoekers in het museum.
  • Kom bij voorkeur met het openbaar vervoer. Het Nijntjemuseum ligt in hartje Utrecht en hoewel er een parkeerterreintje in de buurt is, is daar niet altijd voldoende plek.
  • Vergeet niet om aan de overkant van het Nijntje Museum de souvenirshop te bezoeken
  • Meer informatie over het Nijntje-museum, de openingstijden en andere praktische zaken vind je op www.nijntjemuseum.nl

Margot woont samen met haar vriend en hun zoontje. Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.
lees meer blog's van Margot

Ook veel gelezen:
Social
Partners