Dat een bevalling voor een vrouw niet niks is, is logisch natuurlijk. Maar een aanstaande vader krijgt deze gebeurtenis ook het één en ander voor zijn kiezen. Waar sommige mannen flauw vallen en misschien het belangrijkste gedeelte missen, zijn andere te veel betrokken en werken met hun gedrag juist op de zenuwen van hun vrouw. Voor iedereen die binnenkort voor het eerst ouders wordt volgt hier een lijstje met de top 10 meest irritante dingen die een aanstaande vader kan doen tijdens de bevalling. Dus papa’s let goed op want deze tips kunnen je een hoop gekibbel en ellende besparen.

1. Vergeet de vluchttas niet

Het zal je waarschijnlijk verbazen hoe veel stellen de vluchttas vergeten omdat ze hals over kop naar het ziekenhuis zijn vertrokken. Zet deze tas dan ook het liefst dicht bij de deur zodat je hem niet vergeet. Er is niks zo irritant als weken van tevoren een tas zorgvuldig voorbereid te hebben en dan zonder al deze belangrijke spullen in het ziekenhuis te staan.

2. Vlieg niet in de alcohol

Hoewel je bij deze tip misschien denkt dat het een overbodige tip is. Maar het aantal mannen die zich moed in moeten drinken of gewoon puur van de stress gaan drinken is alsnog vrij hoog. Zo is er laatst zelfs een man geweest die zo dronken arriveerde dat hij door een verpleegster op bed werd gelegd om daar zijn roes uit te slapen. Gelukkig werd hij nog op tijd wakker om de geboorte van zijn kind mee te maken, maar zijn vrouw was alleszins blij met zijn actie.

3. Ga geen smalltalk aan met de dokters of verpleegsters

Één van de grootste irritaties van vrouwen tijdens de bevalling is smalltalk tussen het ziekenhuispersoneel en hun partner. Praatjes over het weer, sport of het weekend wil je liever niet aanhoren wanneer je zelf de weeën weg ligt te puffen. Nog erger wordt het wanneer de gesprekken gaan over vrouwen van vrienden of collega’s en hun bevallingen. Gewoon niet doen dus, tenzij je vrouw zelf meepraat.

4. Laat je niet kisten

Als het goed is een kindje jullie gezamenlijke keuze. Vooral nu je vrouw waarschijnlijk even helemaal in haar eigen bubbel zit en communiceren niet haar eerste prioriteit is, kun jij deze taak prima van haar overnemen. Wanneer er een bevalplan is let er dan op dat dit nagevolgd wordt. Is er gekozen voor een ruggenprik en laat die maar op zich wachten, vraag dan na bij het ziekenhuispersoneel. Laat je niet van het kastje naar de muur sturen en sta in voor je vrouw haar wensen.

5. Klaag niet over vermoeidheid

Misschien heb je honger, ben je moe, heb je dorst of zou je ontzettend graag willen douchen, maar nu is het niet de tijd om hierover je beklag te doen. Wil je wel graag even alles eruit gooien? Ga dan even op de gang staan en bel je ouders, ander familielid of een vriend.

6. Maak geen ruzie

Laat je niet meetrekken in een ruzie, ook al wordt je compleet afgekat en leer je misschien wel een hele andere, niet gezellige kant van je vrouw kennen. Support haar mening en wanneer ze iets zegt dat je totaal niet zint probeer het dan in het ene oor erin te laten gaan en het andere oor eruit zodat de sfeer zo kalm en rustig mogelijk blijft.

7. Laat je niet afleiden door je telefoon, de krant of tv

Zeker wanneer een bevalling lang duurt kun je je als man zijnde op den duur wel wat gaan vervelen. Toch zal je vrouw het je waarschijnlijk niet in dank afnemen wanneer haar partner gaat gamen, facebooken, voetbal kijken enzovoort. Zeker wanneer het einde nadert hou je beter je aandacht bij je vrouw in plaats van je telefoon of media.

8. Ga de geboorte niet livestreamen of live delen op social media

Al zal het vast wel de nodige kliks of likes opleveren, plaats geen live updates op social media. Wacht met het posten of versturen van foto’s van de baby ook tot wanneer moeder en kind een beetje zijn bekomen en laat vooral je vrouw de foto ook even goedkeuren.

9. Ga niet huilen en probeer niet flauw te vallen

Het is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar probeer kalm te blijven, zelfs wanneer dingen niet helemaal verlopen zoals gepland. Je partner heeft je steun nodig.

10. Bemoei je niet met de dokters en verpleegkundigen

Het ziekenhuispersoneel weet echt wel wat ze moeten doen en waar ze mee bezig zijn. Bemoei je dan ook niet met hun werkwijze (tenzij er iets helemaal verkeerd loopt natuurlijk) en geef hen de ruimte om hun werkzaamheden uit te kunnen voeren. Er schijnen zelfs mannen te zijn die vragen om een extra hechting zodat de boel weer strak wordt. Ook al wordt dit vaak bedoeld om te lachen, een goede grap is het niet.