Jarenlang is er niet nagedacht over hoe baby’s een bevalling beleven. De laatste jaren is er veel onderzoek gedaan naar de invloed van de bevalling op een baby. Dit is hoe je baby de bevalling beleeft.

De bevalling

Je lichaam bereidt de bevalling voor, bij de moeder en bij de baby. De baby drukt met zijn hoofdje tegen de baarmoedermond, waardoor er een hormoon wordt aangemaakt. De hormonen zorgen ervoor dat er steeds meer weeën op gang worden gezet. De houding van de baby is belangrijk bij het beginnen van de weeën. De weeën komen pas goed op gang als het hoofdje naar beneden ligt. De houding van de moeder kan invloed hebben op de ligging van het kindje. Als je volledige ontsluiting hebt, duwt het hoofdje van je baby tegen het rectum. Dit zorgt voor een zogenaamde persreflex. Tijdens de bevalling draait de baby, zodat hij op een veilige manier geboren wordt.

Ademen

Zuurstof is tijdens een bevalling vaak een groot issue. In de baarmoeder krijgt een baby zuurstof via de navelstreng. Voor het welzijn van een baby is het belangrijk dat de moeder ook tijdens de weeën, goed blijft ademen, zodat de baby voldoende zuurstof binnen krijgt. Ook de hartslag van een baby gaat omlaag. Door de navelstreng komt er bloed naar binnen, maar tijdens de weeën wordt dit minder. Het meeste bloed wordt naar de hersenen gepompt, zodat die niet beschadigen tijdens een bevalling. Als de baby wordt geboren, komt er druk op zijn longen te staan. Hierdoor vouwen de longen zichzelf open. Door de koelere lucht buiten, worden de longen geprikkeld om te gaan ademhalen. De baby moet beginnen met het zelfstandig ademen. Pas als de baby hapt naar lucht of begint te huilen, weet je zeker dat alles goed is.

Pijn

Een prangende vraag is: Ervaart de baby pijn tijdens een bevalling? Uit een Zwitsers onderzoek blijkt dat een bevalling via de vagina voor meer stress zorgt bij een baby dan een geboorte via een keizersnede. Hoeveel pijn een baby precies heeft, is nog niet bewezen. Het hoofdje van een baby lijkt wel goed tegen de druk te kunnen. De schedel van een baby is nog niet aan elkaar gegroeid. De verschillende delen van schedel kunnen tijdens een bevalling tegen en over elkaar heen schuiven, doordat er zachte delen tussen zitten. Dit zorgt ervoor dat het hoofdje groter en kleiner kan worden, waardoor de baby geen pijn ervaart. Dit geldt alleen bij een normale bevalling, die niet te lang duurt. Wanneer er een vacuümpomp aan te pas komt, kan de baby wel pijn hebben.

Ontspanning

Het klinkt tegenstrijdig, ontspanning, want hoe kan een moeder zich op zo een pijnlijk moment ontspannen? De verloskundige kan de moeder helpen om een zo ontspannen mogelijke houding aan te nemen, waardoor de geboorte veel gemakkelijker gaat. Wanneer de moeder zich probeert te ontspannen tijdens de geboorte, wordt er endorfine aangemaakt. Dit is een geluksstofje, wat de baby helpt om beter te ontspannen, ook tijdens de geboorte. Ontspanning zorgt ervoor dat de bekken veel minder gespannen zijn en hierdoor ook wijder uit elkaar gaan staan. De baby kan dan veel makkelijker naar buiten glijden. Als de moeder ontspant, is de bloedtoevoer naar het kindje ook veel beter, waardoor de baby meer zuurstof krijgt en zich daardoor ook beter voelt. Een bevalling in bad kan de moeder stimuleren om beter te ontspannen, maar ook na de geboorte geeft de warmte een kind een geruster en beter gevoel.

Warmte

Als de baby wordt geboren, moet het flink wennen aan de temperatuur buiten de baarmoeder. De schildklier van de baby draait de eerste tijd overuren, om de baby maar op temperatuur te houden. Je kunt de baby helpen door hem warmte te bieden na de bevalling. Voor een baby is het fijn als hij de moederlijke warmte kan ervaren, waar hij zo aan vertrouwd is geraakt. Ook voor de binding met de moeder is het belangrijk om de baby vaak op de blote huid te leggen. De baby ervaart een kleine schok als het gaat om de temperatuur, maar dit zal geen impact op de baby hebben.

Geluid en beeld

Wat hoort en ziet een baby tijdens een bevalling? Dat is nog niet precies duidelijk. We weten dat een baby in de baarmoeder al verschillende geluiden kan onderscheiden. Een baby ziet na de bevalling in grote lijnen tot ongeveer 25 cm. Als een baby geboren wordt, is het fijn als er een niet al te felle lamp op hem staat gericht. Een warme omgeving en zachte geluiden zorgen voor een geruststellend gevoel voor een baby.

Traumatische ervaring

Hoe kan een geboortetrauma ontstaan?

Een bevalling kan zowel voor de moeder als de baby traumatisch zijn. De baby krijgt veel te verduren tijdens de bevalling. Wanneer de weeën starten, zonder dat er een volledige ontsluiting is, kan dit als traumatisch worden ervaring. Verdere complicaties die voor een trauma kunnen zorgen is dat de navelstreng om het hoofdje zit gewikkeld, de weeën extreem heftig zijn of een stuipligging van de baby.

Wat zijn de symptomen van een geboortetrauma?

Hoe kan een geboortetrauma ontstaan als een kind zich niets meer kan herinneren van de eerste twee jaar van zijn leven? Dat een baby het zich niet meer kan herinneren, wil niet zeggen dat het geen invloed op de ontwikkeling van een kind kan hebben. Een traumatische geboorte kan leiden tot een belemmering in de geestelijke ontwikkeling. Wetenschappers zijn bezig om dit verder uit te zoeken, want hier is nog niet veel informatie over bekend. Het Kiss-syndroom en darmproblemen zijn meer bekende vormen van een geboortetrauma. Het Kiss-syndroom is een klemming bij de hals. Bij deze symptomen is het trauma meer in lichamelijke vorm aanwezig. Een vacuümpomp kan ervoor zorgen dat er een bult op het hoofd van de baby ontstaat. Dit is geen geboortetrauma, omdat de bult binnen een paar uur weer zal verdwijnen.