Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

In de derde maand van de zwangerschap vindt de eerste termijn echo plaats. De baby groeit hard bij een zwangerschap van 3 maanden. Ook gaat hij steeds meer bewegen. De baby lijkt steeds meer op een minimens: hij kan zich al uitrekken en gapen. De moeder bereikt het hoogtepunt van haar zwangerschapsklachten.

3 maanden zwanger je baby zien tijdens de termijn echo

3 maanden zwanger: Voor het eerst je baby zien tijdens de termijn echo

De eerste termijn echo vindt plaats als je 3 maanden zwanger bent. Dit kan bij een zwangerschap van 10 weken, een zwangerschap van 11 weken of een zwangerschap van 12 weken. Tijdens deze eerste echo kan het geslacht van je baby nog niet worden vastgesteld, maar wordt er wel gekeken naar het volgende.

 • hoe lang je al zwanger bent
 • of het hartje klopt
 • of je een eenling of meerling krijgt
 • hoe groot je baby is
 • of je baby goed in je baarmoeder zit
 • of je baby afwijkingen heeft

Een echo is een serieuze zaak. Je kunt goed nieuws krijgen, maar ook slecht nieuws. Het is belangrijk dat je je daar op voorbereid en dat je altijd iemand bij je hebt tijdens een echo, zodat je bij tegenvallend nieuws iemand hebt die jou kan steunen. Als je goed bericht hebt ontvangen tijdens je eerste echo is het tijd om het grote nieuws aan iedereen te vertellen. De kans op een miskraam is vanaf 3 maanden zwangerschap kleiner, waardoor de kans groter is geworden dat het goed gaat komen met je baby. Hoe ga jij het nieuws vertellen? Inspiratie nodig, lees dan snel meer over de leukste zwangerschapsaankondigingen.

Bijna alles van je baby is al aanwezig

Hoewel je baby na 3 maanden zwangerschap nog flink gaat groeien, is je baby, als je 12 weken zwanger bent, zo goed als compleet.

 • Alle organen zijn aangemaakt. Door de maag en nieren van je baby worden spijsverteringssappen geproduceerd. Het beenmerg maakt witte bloedcellen aan. De urinewegen van je baby gaan werken. De geslachtsorganen worden zichtbaar. Door de baby jongen wordt testosteron aangemaakt.
 • Alle lichaamsdelen van je baby zijn aangemaakt. De armen en benen van je baby worden steeds langer. Naast handen, voeten, knieën, enkels en spieren heeft je baby, als je 3 maanden in verwachting bent, ook ellenbogen, tenen, vingers en zelfs al korte nageltjes gekregen. Je baby is steeds meer in beweging: hij kan nu schoppen, grijpen en stoten. Dit voel je vaak nog niet.
 • Het gezicht van de baby wordt steeds gedetailleerder. Je baby krijgt oorschelpen, tanden, irissen, neusgaten en haarzakjes. Hoewel je baby al irissen heeft, kan hij nog niet kijken, omdat de ogen van je baby nog dicht zitten tot je 26 weken zwanger bent.
 • Je baby krijgt steeds meer cellen.
 • Rondom je baby zit steeds meer vruchtwater. Dit beschermt je baby en wordt ook door hem gedronken.

15 weken zwanger

De grootte van je baby bij 3 maanden zwanger

Aan het begin van deze maand had je baby nog de grootte van een twee euromunt. Nu je 3 maanden in verwachting bent, is je baby alweer zo groot als een potje nagellak. Dat is ongeveer zeven en een halve centimeter. Het gewicht van je baby is bij een zwangerschap van 13 weken, het moment waarop je 3 maanden in verwachting bent, ongeveer 23 gram.

Moeder 3 maanden zwanger: de laatste weken van het eerste trimester

Aan het einde van het eerste trimester hebben vrouwen vaak de meeste last van hun zwangerschapsklachten. Dat komt doordat je lichaam nog moet wennen aan de vele veranderingen en doordat je baby en je baarmoeder flink groeien. Deze groei zie soms al een beetje aan de buitenkant als je 3 maanden zwanger bent, je voelt in elk geval dat je buik steeds harder wordt. Meestal is bij een zwangerschap van 3 maanden de misselijkheid verdwenen, waardoor je weer meer trek krijgt.

Het is belangrijk voor de groei van je baby dat je, ondanks je neiging tot vreetbuien tijdens je zwangerschap, gevarieerd en gezond eet. Let erop dat je voldoende calcium, ijzer en proteïne binnenkrijgt. Ook superfoods kunnen de groei van je baby bevorderen.

3 maanden zwanger voldoende calcium, ijzer en proteïne

Zwangerschapsklachten bij 3 maanden zwanger

In de derde maand van je zwangerschap zijn de zwangerschapsklachten nog volop aanwezig. Bij de meeste vrouwen worden deze klachten minder in het tweede trimester. Nu moet je helaas nog even door de volgende klachten heen bijten.

 • Je hebt hoofdpijn. De oorzaak ligt meestal bij je hormonen. Let erop dat niet alle pijnstilling tijdens zwangerschap mag. Af en toe een paracetamol mag wel.
 • Je voelt je opgeblazen. Dit gevoel komt doordat je darmen vertraagd werken en doordat je baarmoeder en baby tegen je darmen aandrukken. Wat helpt? Vezelrijk eten en regelmatig bewegen.
 • Je hebt obstipatie tijdens je zwangerschap. Dit wordt net als je opgeblazen gevoel veroorzaakt door je vertraagde darmen en door de druk die op je darmen wordt uitgeoefend. Je poep kan er niet goed langs, waardoor je ontlasting hard wordt. Ook bij deze klacht is het belangrijk dat je vezelrijk eet en regelmatig beweegt. Drink ook veel water en vermijd koffie.
 • Je houdt vocht vast. Hierdoor worden je armen, benen, enkels, handen en/of je gezicht dikker. Dit zie je het meest bij warm weer, aan het einde van de dag. Het ontstaat door een ontregelde vochthuishouding.
 • Je krijgt een zwangerschapsmasker. Dit wil zeggen dat je gezicht verkleurt. Het komt doordat je huid veel pigment aanmaakt. Deze kwaal verdwijnt na je zwangerschap vanzelf weer. Je kunt het voorkomen door je goed in de smeren met een hoge zonnebrandcrème met een hoge factor, ook als de zon niet schijnt.

Staan jouw klachten hier niet bij? Dat kan. Dit is slechts een overzicht van de meest voorkomende klachten bij een zwangerschap van 3 maanden. Lees voor een volledig overzicht het artikel ‘Zwangerschapsklachten’.

Wat moet je doen bij 3 maanden zwanger?

Als je 3 maanden zwanger bent, moet je een aantal dingen doen.

 • Je krijgt je eerste echo bij je verloskundigenpraktijk of in het ziekenhuis als je 3 maanden zwanger bent.
 • Je stopt met het slikken van foliumzuur als je twaalf weken zwanger bent.
 • Je hebt een eerste afspraak met je gynaecoloog. Je wordt doorverwezen door je verloskundige of gaat om een andere reden naar de gynaecoloog in het ziekenhuis. Je hebt bijvoorbeeld complicaties, bent zwanger van een meerling of er was iets aan de hand met je vorige zwangerschap(pen, zoals een vroeggeboorte of een keizersnede.
 • Je kunt gaan nadenken over of je de combinatietest wilt gaan doen. Hiermee kunnen chromosoomafwijkingen worden voorspeld, zoals het syndroom van Down. De test voorspelt slechts een kans. Denk er daarom goed over na.
 • Bespreek met je werkgever je zwangerschapsverlof.

Tip van de week: Maak foto’s van je buik

Het kan zijn dat je als je 3 maanden zwanger bent je buik een heel klein beetje uit ziet steken. Dit is het moment om er een foto van te maken. Als je vanaf het eerste moment dat je buik begint te groeien steeds elke maand een foto maakt, dan heb je straks een prachtig overzicht en aandenken aan je zwangerschap.