Leuke kerstfilms voor kinderen op Netflix

Hoera, kerstvakantie! Een paar weken uitrusten van het jaar en samen leuke dingen doen in de kerstvakantie: zin in! En gezellig samen kerstfilms kijken natuurlijk. Installeer je op de bank met thee, warme choco en wat lekkers. We hebben voor jou alle leuke kerstfilms...

7 Tips voor het kerstdiner op school

*ping* Berichtje in de app van school, onderwerp: 'Kerstdiner op school'. Voor de één betekent dat instant stress, de ander maakt zich er niet druk om en weer een ander vindt het misschien zelfs wel leuk. Ik behoor ergens in het midden tussen de tweede en de derde...

Vruchtbare dagen en ovulatie berekenen

Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...

5 tips om lekker te slapen tijdens je zwangerschap

Dat een zwangerschap gepaard gaat met de nodige kwaaltjes en ongemakken is wel algemeen bekend. Niet goed slapen tijdens je zwangerschap is een veel gehoorde klacht. Ook zit je de dag vaker op het toilet, beweeg je jezelf wat langzamer voort en als je pech hebt ben je...

Flessenwarmer: zo kies je de perfecte flessenwarmer in 2024

Als je een baby hebt, dan weet je hoe belangrijk het is om de fles goed op te warmen voordat je deze aan je baby geeft. Een flessenverwarmer kan daarbij uitkomst bieden. Maar welke is nu de beste keuze voor jou? In dit artikel bespreken we alles wat je moet weten over...

Veel vrouwen zien op tegen de bevalling. De weeën, het persen en de geboorte kunnen behoorlijk angstaanjagend klinken. Vooral de pijn is iets waar ze tegenop zien. Vrouwen die voor het eerst zwanger zijn omdat ze niet weten welke pijn ze kunnen verwachten en vrouwen die het wel weten vrezen het juist daarom. Het is daarom aan te raden om tijdens de zwangerschap meer over vormen van pijnbestrijding tijdens de bevalling te leren. Welke opties zijn er en wat zou jij verkiezen? In dit artikel schrijven we over Transcutane Elektrische Neuro Simulatie, we zullen dit verder benoemen als TENS. TENS is een unieke manier van pijnbestrijding tijdens de zwangerschap.

Wat is het?

TENS is een vorm van pijnbestrijding dat in elke situatie gebruikt kan worden. Vooral zwangere vrouwen maken hier graag gebruik van tijdens de bevalling. TENS is een klein apparaatje dat door middel van stroomschokjes op jouw lichaam de pijnimpulsen kan bestrijden. Het heeft een unieke werking en veel vrouwen zweren hierbij. Het is een semi natuurlijke vorm van pijnbestrijding dat volledig veilig is voor mama en baby. Het geeft zelden bijwerkingen en heeft geen invloed op de hartslag of bloeddruk. Het is daarom een fijne optie om uit te proberen. Hoe het werkt? Dat lees je hier.

Hoe werkt TENS?

Elektroden worden op de pijnpunten van het lichaam geplaatst. In het geval van een bevalling is het een fijne werking om ze op de onderrug te plaatsen waar rugweeën plaatsvinden. De elektroden zitten vast aan het elektrisch apparaatje wat op deze manier kleine stroomschokjes kan geven naar de plaats waar de elektroden zich bevinden. Waarom wil je jezelf stroomschokjes geven kun je je misschien afvragen? Deze stroomschokjes zorgen ervoor dat de spiermassa en het zenuwstelsel worden geprikkeld. Door deze prikkelingen wordt het lichaamseigen vermogen van pijnonderdrukking ingeschakeld. Je lichaam kan dan lichaamseigen morfine aanmaken wat de pijn onderdrukt. Het fijne is dat je het helemaal zelf in de hand hebt. Je kunt zelf het voltage instellen en zelf de schokjes toedienen. Het heeft een handige boostknop waarmee je zelf de controle houdt. Het is een vorm van pijnbestrijding op maat. Door de schokjes worden er in de hersenen seintjes afgegeven dat er pijnbestrijding nodig is. Het is hierdoor een semi natuurlijke manier van pijnbestrijding. Er wordt geen gebruik gemaakt van chemische producten zoals pijnstillers, maar enkel het zenuwstelsel geprikkeld. De pijn van de weeën verdwijnt niet helemaal door de stroomschokjes, maar kan goed worden onderdrukt.

Fysiotherapie

Hoe kom je nu precies aan deze apparatuur en hoe leer je hoe het werkt? Deze techniek wordt door fysiotherapeuten aangeleerd. Het is daarom zeker aan te raden om tijdens jouw zwangerschap een afspraak te maken met een fysiotherapeut. Je leert dan niet alleen oefeningen die je tijdens de zwangerschap en bevalling kunt gebruiken, maar kunt ook vragen naar technieken voor pijnbestrijding. De kans is groot dat de fysiotherapeut TENS adviseert. De fysiotherapeut kan jou dan uitleggen hoe het werkt en hoe je dit zelf kunt gebruiken. Het is sterk aan te bevelen om dit samen met jouw partner te leren. Zo kan hij/zij jou goed helpen tijdens de bevalling. Maak een afspraak bij de fysiotherapeut als je meer wilt weten over TENS.

Voor wie?

TENS wordt ingezet voor veel verschillende pijnklachten, zowel voor blessures als chronische pijnklachten. Daarnaast maken zwangere vrouwen graag gebruik van TENS als pijnbestrijding tijdens de bevalling. Het is zeker aan te raden voor vrouwen die op zoek zijn naar alternatieve vormen van pijnbestrijding. Veel zwangere vrouwen maken liever geen gebruik van de medische pijnbestrijding. Dit verhoogt toch altijd de kans op eventuele complicaties of maakt je erg suf tijdens de bevalling. Wil je de bevalling bewust meemaken, maar de pijn wel kunnen bestrijden? Dan is TENS een goede optie. Het is wetenschappelijk bewezen en heeft zelden bijwerkingen. Het is een goed alternatief voor pijnbestrijding tijdens de bevalling. Ook zwangere vrouwen die tijdens hun zwangerschap last hebben van pijnklachten kunnen gebruik maken van deze techniek.

Vrouwen met een hevige angst voor de bevalling is dit ook sterk aan te raden. Angst voor de bevalling zorgt voor veel stress wat slecht is voor de baby. Wanneer je voor de bevalling al meer kunt leren over pijnbestrijding kan dit voor heel wat opluchting zorgen. Je kunt TENS namelijk al eerder testen wanneer je andere pijnklachten hebt. Je kunt dan al ervaren hoe het werkt en zo een stuk geruster worden over de bevalling.

Thuis of in het ziekenhuis

TENS kun je zowel in het ziekenhuis als bij een thuisbevalling gebruiken. Wanneer je een geboorteplan opstelt is het belangrijk om dit al te vermelden. In sommige gevallen kun je zelf het apparaatje aanschaffen en soms wordt het door het ziekenhuis of de verloskundige geleverd. Het is fijn om deze optie bij de hand te hebben. Je hoeft niet een keuze te maken op het gebied van pijnbestrijding. Je kunt meerdere keuzes maken en er eerst voor kiezen om bijvoorbeeld TENS uit te proberen. Laat je adviseren door de verloskundige en fysiotherapeut en wie weet maakt dit jouw bevalling wel een stuk dragelijker.

Hoe vaak?

Er zijn geen officiële cijfers te vinden over hoe vaak er gebruik gemaakt wordt van TENS tijdens bevallingen. Het is echter een populaire manier van pijnbestrijding onder zwangere vrouwen. Je kunt op verschillende forums ervaringen lezen van vrouwen die gebruik hebben gemaakt van TENS. Het is ook aan te raden om andere zwangere vrouwen of moeders te praten over pijnbestrijding. Wie heeft er gebruik gemaakt van TENS en wat zijn hun ervaringen. Elke bevalling is anders en ook de pijn is bij elke vrouw uniek. Je zult het dus pas tijdens de bevalling weten of dit een perfecte manier van pijnbestrijding voor jou is. Echter kan meer informatie en ervaringsverhalen over TENS zeker geen kwaad. Je weet dan hoeveel en hoe vaak je het kunt gebruiken.

Prijzen en vergoeding

Wanneer je zwanger bent, ben je vaak extra goed verzekerd. Als je als zwangere vrouw volledig verzekerd bent voor kosten tijdens de zwangerschap wordt een TENS apparaatje door de zorgverzekering vergoed. Je kunt het apparaatje eenvoudig aanvragen en je hoeft je geen zorgen te maken over de kosten. Je kunt de factuur opsturen naar de zorgverzekering en jouw TENS apparaatje wordt 100% vergoed.

Voor het opstellen van jouw geboorteplan is het goed om jouw opties duidelijk te hebben. Wil je medische pijnbestrijding met kans op complicaties en sufheid tijdens de bevalling of kies je liever voor een alternatieve optie. TENS is een populaire optie. Dit elektrische apparaatje werkt effect en is veilig. Het is pijnbestrijding op maat en je kunt zelf bepalen wat je nodig hebt. De pijn verdwijnt niet compleet, maar kan goed onderdrukt worden. Neem contact op met jouw fysiotherapeut om meer te weten te komen over het apparaatje en het aan te schaffen. Kom zo pijnvrij als mogelijk jouw bevalling door met TENS.