Een gezond, evenwichtig en voedzaam dieet is de basis om het lichaam sterk te houden en de gezondheid te stimuleren. Als u echter zwanger bent, wordt dit essentieel, want goede voeding is verantwoordelijk voor de ontwikkeling en groei van de baby en zorgt voor een rustigere zwangerschap met minder risico.

Aangezien dit een uiterst belangrijke kwestie is, vragen veel vrouwen advies over wat ze wel en wat ze niet moeten eten, aangezien er in dit stadium vaak twijfels bestaan over wat ze in het dieet moeten opnemen. Zo is het bijvoorbeeld vaak de vraag of zwangere vrouwen garnalen kunnen eten, of dat het verstandig is om elke vorm van complicatie voor hun gezondheid en die van hun baby te vermijden.

Algemene informatie over garnalen

Garnalen zijn zeevruchten met een laag kwikgehalte en daarom is de consumptie ervan veilig tijdens de zwangerschap, op voorwaarde dat ze met mate worden geconsumeerd.

Het wordt beschouwd als een zeer voedzaam voedsel, dat hoge hoeveelheden van bepaalde voedingsstoffen kan leveren. Garnalen zijn ook een van de beste bronnen van jodium, noodzakelijk voor een goede werking van de schildklier en de gezondheid van de hersenen. Het is ook een goede bron van omega-6 en omega-3 vetzuren, en bevat astaxanthine antioxidanten, die een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen kunnen hebben. Bovendien is garnalen zeer caloriearm, bevat het geen koolhydraten, zodat ongeveer 90% van de garnalencalorieën afkomstig zijn van eiwitten en de rest van vet. Een portie van 85 gram levert meer dan 20 verschillende vitaminen en mineralen, waaronder 50% van de dagelijkse seleniumbehoefte, een mineraal dat kan helpen bij het verminderen van ontstekingen en het bevorderen van de gezondheid van het hart en andere voedingsstoffen.

Kunnen zwangere vrouwen garnalen eten?

Garnalen zijn waterdieren die in de overgrote meerderheid van de gevallen tijdens de zwangerschap kunnen worden gegeten. Het is de moeite waard om te onthouden dat elke zwangerschap anders is, dus het ideaal is om altijd te praten met de verloskundige die de zwangerschap begeleidt om te weten of de consumptie van garnalen veilig is.

Als u voor de zwangerschap het schelpdier heeft gegeten en niet negatief heeft gereageerd, dan hoeft u dit voedsel tijdens de zwangerschap niet te vermijden. Garnalen zijn veilig om te eten omdat ze vallen in de categorie van de zeevruchten met een laag kwikgehalte, waartoe ook vis zoals zalm, sardines en meerval behoren. Het kan een positieve bijdrage leveren aan een gezonde zwangerschap, zoals we hebben gezien is het rijk aan eiwitten, ijzer en diverse zuren, en bevat ook veel nuttige micro-elementen zonder toevoeging van calorieën.

Zorg voor garnalenconsumptie tijdens de zwangerschap

Hoeveelheid

Hoewel het waar is dat zwangere vrouwen garnalen kunnen eten, moet overmatige consumptie worden vermeden. Zwangere vrouwen moeten hun inname van garnalen en vis beperken. De aanbevolen wekelijkse hoeveelheid is drie porties, of 150 gram.

Oorsprong

Zwangere vrouwen moeten er ook rekening mee houden dat garnalen van goede afkomst moeten zijn, aangezien veel garnalen in gevangenschap worden opgevoed en hoge gehaltes aan kwik bevatten, wat zeer schadelijk is voor volwassenen en uiterst gevaarlijk kan zijn voor de baby. Bovendien kan de kwekerij schelpdieren blootstellen aan antibiotica en andere schadelijke stoffen, zodat het essentieel is om garnalen te kopen bij winkels die kwaliteitsproducten leveren, zowel wat betreft de herkomst als de regels voor opslag en transport. Als u liever garnalen koopt die al gekruid zijn, controleer dan of er te veel azijn, overtollige kruiden en conserveringsmiddelen zijn, omdat ze irritatie aan het maagslijmvlies kunnen veroorzaken en brandend maagzuur kunnen veroorzaken.

Allergie

Schelpdieren, waaronder garnalen, worden geclassificeerd als een van de belangrijkste voedingsmiddelen die voedselallergieën kunnen veroorzaken, samen met pinda’s, noten, tarwe, melk en sojabonen. De meest voorkomende trigger voor garnalenallergie is tropomyosine, een eiwit dat voorkomt in schelpdieren. Arginine kinase en hemocyanine kunnen echter ook een allergische reactie veroorzaken. De symptomen van garnalenallergie variëren en kunnen bestaan uit zwelling van de handen, voeten, gezicht, loopneus, kortademigheid, roodheid van de ogen, tintelingen in de mond, spijsverteringsproblemen, neusverstopping of huidreacties na inname. Sommige mensen kunnen ook anafylactische reacties hebben, die plotseling gevaarlijk zijn en kunnen leiden tot aanvallen, bewusteloosheid en zelfs de dood als ze niet onmiddellijk worden behandeld. Na de 22e week van de zwangerschap begint het immuunsysteem van de baby vanzelf te werken, dus producten met een hoog risico op allergieën, zoals garnalen, moeten worden vermeden. Hoewel ze geen sterk allergeen zijn, kunnen ze toch een allergie ontwikkelen bij de baby, nog steeds in de baarmoeder.

Koken

Het is niet veilig om rauwe of ondergekookte garnalen te eten als de vrouw zwanger is (en zelfs als dat niet het geval is), omdat ze wormen en parasieten kunnen bevatten die ziekten kunnen veroorzaken bij de moeder en de baby. Bovendien bevatten ze listeria, die een bacteriële infectie veroorzaakt en door de placenta kan gaan, de foetus kan infecteren en in sommige gevallen een miskraam kan veroorzaken.

Tips voor de bereiding van garnalen

De zorg bij de bereiding van de garnalen is belangrijk, want zo minimaliseert u de kans op infecties. Neem nota van enkele tips:

Thuis bereide garnalen zijn meestal veiliger dan de garnalen die in restaurants worden gemaakt, juist omdat u een goede keuken kunt garanderen. Probeer ook salades met garnalen, sushi en sashimi’s te vermijden, want die kunnen rauwe garnalen bevatten.

Slotoverwegingen

In tegenstelling tot veel mensen denken, kan een zwangere vrouw garnalen eten ja, en het is zelfs een voedsel dat in staat is om veel gezonde vitaminen, mineralen, eiwitten en vetten bij te dragen aan een gezond beheer.

Er zijn echter enkele voorzorgsmaatregelen nodig; het wordt niet aanbevolen om het teveel te consumeren, het is noodzakelijk om de herkomst te controleren om een product te garanderen dat vrij is van overmatige hoeveelheden kwik, antibiotica en andere chemicaliën, en bij de bereiding is het essentieel om ervoor te zorgen dat het volledig gekookt is, zodat de consumptie van parasieten en bacteriën die schadelijk kunnen zijn voor de zwangerschap, wordt voorkomen.

Als al deze voorzorgsmaatregelen worden genomen, kan de zwangere vrouw garnalen eten ja en moet ze zich geen zorgen maken.

  • 1. Als ze bevroren zijn, ontdooi ze dan volledig;
  • 2. Gebruik warm water om de garnalen te reinigen. Verwijder de ingewanden en de achterste ader met een scherp mes, die goed zichtbaar zijn;
  • 3. Koken is de beste methode om de garnalen te bereiden. Zorg voor een minimale temperatuur van 74ºC, aangezien bacteriën al bij deze temperatuur kunnen worden geëlimineerd;
  • 4. Als u gaat bakken of braden, doe dit dan pas als het koken klaar is.