De media ontploft bijna en je kunt er niet meer omheen: berichtgeving over het gevaarlijke coronavirus is momenteel een hot item. Maar wat is het coronavirus en vooral, hoe gevaarlijk is het voor een zwangerschap? Je hoort en leest zoveel tegenstrijdige berichten en is het inderdaad een pandemie? Een aantal mensen zijn reeds aan het hamsteren geslagen omdat de schrik er in zit dat, bij een grote uitbraak, de bevoorrading van winkels in het gedrang komt.

Bij elk nieuw of gemuteerd virus dat de kop opsteekt, is de media er als de kippen bij om mensen te informeren. Helaas is de informatie niet altijd juist en ontstaat er nodeloze paniek. Wil je weten of het coronavirus echt zo gevaarlijk is bij een zwangerschap, lees dan vooral verder.

Wat is het coronavirus?

Ook al had je er waarschijnlijk nog nooit over gehoord, toch is het coronavirus niet nieuw. Coronavirussen, vaak aangeduid als CoV, is een algemene naam voor een groep virussen die bepaalde infecties veroorzaken. Ook het virus dat verantwoordelijk is voor een gewone verkoudheid of griep behoort tot dezelfde familie. Een aantal van deze virussen kunnen ook overgedragen worden van dier op mens, of omgekeerd. In dit geval spreken we van een zoönotisch virus. Van coronavirussen kunnen mensen en dieren infecties aan de longen en luchtwegen krijgen. Er zijn verschillende soorten coronavirussen. Meestal zorgen deze virussen voor relatief milde klachten, zoals verkoudheid in de winter en vroege lente.

Aan het eind van het jaar 2019 werd een gemuteerde versie van het coronavirus, de COVID-19 ontdekt in de stad Wuhan in China. Er kwamen verontrustende beelden in de media over mensen die zomaar neervielen op de straat en dit heeft een paniekgolf teweeg gebracht over heel de wereld.

Wat zijn de symptomen en hoe verloopt de besmetting?

Aanvankelijk werd gedacht dat de incubatietijd, de periode waarop je besmet werd maar de symptomen nog niet zichtbaar zijn, geschat op twee dagen tot twee weken. Intussen weet men dat het slechts een week duurt voor de ziekteverschijnselen merkbaar worden. Tijdens deze week kunnen getroffen mensen het virus doorgeven aan anderen maar de onderzoeken, naar de manier van besmetting naar anderen, zijn nog volop aan de gang.

De meest voorkomende symptomen zijn in de meeste gevallen niet makkelijk te onderscheiden van een gewone griep of een infectie op de luchtwegen:

 • Verhoging of koorts
 • Hoesten
 • Luchtwegklachten
 • Pijnlijke spieren
 • Pijnlijke en/of gezwollen keel
 • Hoofdpijn

Bij de meeste patiënten, die opgenomen werden in het ziekenhuis, tonen de röntgenfoto’s symptomen van longontsteking terwijl deze patiënten zelden keelpijn hadden of last van niezen.

The Lancet, een gerenommeerd blad voor artsen en andere medici, toont aan in een studie die uitgevoerd werd op 24 januari 2020, het sterftecijfer rond het coronavirus op 15% ligt. Dit is een hoog cijfer maar relativering is hier wel op zijn plaats. De 41 besmette patiënten die onderzocht werden, waren opgenomen in het ziekenhuis met ernstige klachten. De meeste patiënten waren wel besmet maar herstelden thuis, zonder opnamen en zonder ernstige klachten. Deze werden dus ook niet opgenomen in de statistieken en indien men dit wel had gedaan, zou het sterftecijfer een pak lager liggen.

Hoe jezelf beschermen tegen het coronavirus?

Er is een grote vraag ontstaan naar mondkapjes maar deze geven geen enkele bescherming tegen virale infecties. Toch zijn er een aantal dingen die je kunt doen om de kans op besmetting en verspreiding van het virus te verkleinen. De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes

Deze maatregelen gelden voor alle virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken. Het is dus altijd belangrijk om deze op te volgen.

Corona en zwangerschap

We zien dat infectie met het coronavirus bij vrouwen die zwanger zijn hetzelfde verloop heeft als bij vrouwen die niet zwanger zijn. Voor zover bekend is er geen verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen door infectie met dit virus.

Raak vooral niet in paniek

De kans dat je besmet wordt is niet groter dan wanneer je zou besmet worden met het griepvirus of een zware verkoudheid. Indien je gezond bent en een goede weerstand, hoef je niet meer ongerust te zijn dan anders. Hoewel er nog weinig onderzoek gedaan werd naar zwangere vrouwen en COVID-19, is het wel duidelijk dat er slechts een klein aantal besmettingen gekend zijn in deze categorie. Ook baby’s en kleine kinderen lopen niet meer gevaar dan volwassenen, indien je dezelfde voorzorgsmaatregelen neemt zoals bijvoorbeeld bij griep. Mensen met hartproblemen, nierziekten en andere chronische aandoeningen bevinden zich meer bij de risicogroepen.

Contact met je huisarts over coronavirus

Heb je koorts (meer dan 38_ Celcius) en luchtwegklachten (zoals hoesten of kortademigheid) en ben je de afgelopen 14 dagen in een van de volgende gebieden geweest:

 • China (inclusief: Macau en Hongkong)
 • Singapore
 • Zuid-Korea
 • Iran
 • De Noord-Italiaanse provincies: Lombardije, Veneto, Emiglia Romagna, Piëmonte, Aosta-vallei, Trentino-Zuid-Tirol, Friuli-Julisch-Venetië en Ligurië

Neem dan telefonisch contact op met je huisarts.

Ben je in een van deze gebieden geweest en heb je alleen verkoudheidsklachten of koorts, blijf dan thuis en zorg dat je zo min mogelijk contact met anderen hebt. Dit kunnen namelijk de eerste klachten zijn van COVID-19, maar het kan ook een verkoudheid zijn. Het is niet nodig om de huisarts te bellen. Worden de klachten erger en krijg je koorts en luchtwegklachten (hoesten en benauwd), bel dan de huisarts.

Als je meer actuele informatie wilt over het coronavirus, kijk dan op de website van het RIVM