Kolven: handige tips

Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...

Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren

In het eerste jaar leren baby's het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby's leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere...

Tips voor de kraamweek

Wanneer je net bent bevallen, komt er een hele hoop op je af. Om optimaal te kunnen genieten van deze kraamweek, hebben we een aantal handige tips voor de kraamweek voor je. Doe er je voordeel mee dus! Gelukkig heb je de eerste dagen na je bevalling recht op een...

De bevalling opwekken: 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen

Slechts 5 procent van de baby’s wordt op de uitgerekende datum geboren. Je hoeft je dus geen zorgen te maken als je kindje iets langer op zich laat wachten. Lees in dit artikel over de bevalling opwekken over 8 manieren waarop je dit zelf kunt doen. Met 42 weken...

Waarom schrijven met de hand nog steeds belangrijk is voor kinderen

Ken je dat gevoel nog? Dat gevoel dat je als kind had als je een nieuwe pen kreeg en in een nieuw schrift ging schrijven? Tegenwoordig zien we steeds minder van dat 'handschriftplezier' bij onze kinderen. Tablets en laptops hebben de rol van pen en papier op veel...

Kunnen jullie ook niet wachten de kleine spruit eindelijk ‘echt’ te kunnen zien? Een pretecho is voor velen één van de leukste en spannendste momenten tijdens de zwangerschap. Een pretecho – de naam zegt het al – is geen vereiste. In tegenstelling tot medische echo’s is deze echo er echt een voor het plezier. Er wordt meer tijd gemaakt dan bij een ‘normale’ echo, en in het geval je nog meer kinderen hebt, kun je ze meenemen zodat ook zij hun nieuwe broertje of zusje kunnen begroeten. En zo’n echo is niet alleen gezellig: het kan ook voor een zeker comfort zorgen, wanneer je je stiekem toch een beetje zorgen maakt of alles wel goed gaat. Zo’n echo geeft veel vrouwen een opgelucht gevoel, wanneer zij het hartje van hun klein wondertje zien kloppen.

Even spieken

Tijdens zo’n echo kun je niet alleen al spieken naar uiterlijke kenmerken, maar is mogelijk ook het geslacht van jullie baby al te zien. Van te voren zal de echoscopist jullie vragen of jullie het geslacht willen weten. Meestal kan is het geslacht rond de 16e week van de zwangerschap zichtbaar; rond de 17e week bijna altijd. Het gebeurt wel eens dat het geslacht niet zichtbaar is, bijvoorbeeld omdat de kleine zijn of haar handjes in beeld houdt. Soms helpt het wanneer je een rondje loopt of even op de andere zij gaat liggen. Lukt het toch niet om het geslacht te bepalen, dan kun je in veel gevallen later nog eens terug komen.

Verschillende soorten echo’s

Waar vroeger slechts een 2D echo bestond, kun je nu een keuze maken uit wel drie verschillende soorten echo’s! De 2D-echo is de welbekende echofoto waarbij zwart-witbeeld te zien is, en geen diepte. Dit soort echo is de meest gangbare en vaak ook het type echo bij de ’termijnecho’ en de ’20-wekenecho’. Jullie krijgen hiervan waarschijnlijk een aantal foto’s mee naar huis.

3D echo

Een 3D-echo gaat een stapje verder: op dit beeld zie je zowel diepte als kleurenbeeld. Door de diepte in de foto voelt het alsof jullie kindje veel ‘dichterbij’ komt. De foto laat karakteristieke trekken nog beter zien, hetgeen veel ouders verwonderd en verheugd achterlaat. Ook van een 3D-foto krijg je normaal gesproken foto’s mee naar huis.

4D echo

Een 4D-echo brengt alles samen: middels deze echo kun je bewegende kleuren en diepte zien! Daarom heet deze echo ook wel ‘live 3D-echo’. Je kunt op deze echo niet alleen lichaamskenmerken herkennen, maar jullie kindje ook zien lachen, duimen of gapen. Je kunt je voorstellen dat dit een zeer wonderlijke ervaring is, waar steeds meer ouders voor kiezen.

Wanneer maak je een afspraak?

Een pretecho wordt meestal gemaakt tussen de 16e en de 30e week van de zwangerschap. Hierbij kunnen jullie zelf beslissen welk moment voor jullie het fijnst is. Het beste moment voor een 3D- of een 4D-echo is tussen de 24 en 30 weken. Om een echt goed beeld van jullie baby te kunnen verkrijgen, zou je het beste tot de 22ste week geduld hebben. Na de 30e week maken de meeste mama’s geen pretecho meer. Dat heeft een reden: de ligging van de baby en het vruchtwater hebben invloed op de kwaliteit van het beeld. Wanneer de baby helemaal is ingedaald is een pretecho uitgesloten.

Hoe gaat een pretecho in zijn werking?

Van te voren maak je een afspraak met een echocentrum. Op de betreffende dag zal de echoscopiste jullie opwachten. In de echokamer maken jullie kennis en zal worden uitgelegd wat er precies zal gebeuren. Er wordt een gel aangebracht op mama’s buik, welke een beetje koud aanvoelt; de gel maakt het makkelijker voor het echoapparaat om contact te maken, geluidsgolven door te geven en daarmee het beeld van de baby goed te kunnen tonen. De gel die wordt gebruikt is normaliter op waterbasis, zodat deze noch schadelijk voor jou, noch voor de baby zal zijn.

Visueel resultaat

Wanneer het apparaat de geluidsgolven opvangt, zul je het beeld op een groot scherm kunnen zien. Iedereen die mee is gekomen kan met dit scherm meekijken. De echoscopiste zal jullie uitleggen wat er te zien is, en jullie ruimschoots de tijd nemen jullie nieuwe aanwinst rustig te kunnen bewonderen. Het is mogelijk zo dat de beelden niet ‘optimaal’ zijn: dat kan bijvoorbeeld komen door de ligging van de placenta of de baby, de hoeveelheid vruchtwater en ook mama’s huid zelf kan van invloed zijn op het uiteindelijke visuele ‘resultaat’. Als het op de een of andere manier gebeurt, dat de baby niet goed zichtbaar is op het scherm, zal indien mogelijk altijd een oplossing worden gezocht. Is het onverhoopt toch niet gelukt? Veel echocentrums bieden een nieuwe afspraak aan waar niet voor betaald hoeft te worden.

Is een pretecho alleen maar leuk?

Zo’n pretecho klinkt als puur plezier. Maar zijn er ook nadelen aan het maken van zo’n echo? Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee zou moeten houden alvorens de dag van de pretecho aanbreekt. Zo kan het gebeuren dat jouw baby een afwijking heeft, hetgeen te zien zal zijn op het beeld van de echo. Of je hier nu wel of niet op bedacht bent: het kan als een schok overkomen wanneer een dergelijke afwijking wordt ontdekt. Toch kan dit ook voordelig zijn. Er kan bijvoorbeeld op tijd worden ingegrepen, of rekening worden gehouden met een ziekenhuisbevalling waar de nodige hulp paraat staat.

Schadelijk

Een ander ‘nadeel’ dat kan worden genoemd is het feit dat niet bewezen is of (pret)echo’s schadelijk zijn voor jou en de baby. Tegenwoordig zijn wij zo gewend aan onze nieuwste technologische snufjes, maar kennen (nog) niet altijd de mogelijke schadelijke gevolgen ervan. Sommige moeders besluiten het risico niet te nemen en slaan ‘onnodige’ echo’s liever over.

Onnodige zorgen

Daarnaast kan een pretecho ook voor de nodige stress zorgen. Niet alle echo’s tonen een accuraat beeld, waardoor jullie kleine er mogelijk een beetje anders uit ziet dan hij of zij in werkelijkheid is! Een verkeerd beeld over de fysieke vormen van jullie kleine kan voor (onnodige) stress zorgen, die mogelijk helemaal niet op zijn plaats hoeft te zijn.

Tot slot: een pretecho kan best prijzig zijn! De meeste echo’s kosten rond de €50 tot €150 euro. Dat is niet niks, hoewel dat oordeel natuurlijk verschilt per persoon.