GeoFort in Herwijnen, een tip voor een leuk dagje uit met kinderen

In de vakanties zijn wij altijd op zoek naar leuke dagjes uit met kinderen. Na een oproepje ontvingen we via onze Instagram pagina de tip voor een bezoek aan GeoFort in Herwijnen en dus gingen we er op uit naar dit spannende forteiland. Benieuwd naar onze ervaring?...

Betaald ouderschapsverlof opnemen

Vanaf 2 augustus 2022 kunnen ouders die werken in loondienst betaald ouderschapsverlof opnemen. Dit is geregeld in de Wet arbeid en zorg (WAZO) en het is mogelijk om hiervoor een uitkering van UWV te krijgen. Deze nieuwe regeling moet het met name voor vaders en...

Routine op vakantie: zo kom je zelf ook uitgerust terug

Vakantie is heerlijk en de verleiding om alles te laten 'vieren' - ook het ritme van alledag - is groot. Lekker relaxt wel, niet op de tijd hoeven letten, alles op je gemak doen, de ochtendspits en bijbehorende stress overslaan. Maar je baby of peuter is gebaat bij...

10 momenten wanneer ik supertrots ben op mijn peuter

Gisteren barstte mijn moederhart bijna uit elkaar van trots! Mijn dochter van 2,5 jaar en ik zaten in de auto, parallel aan de weg waarop wij reden lag een spoor en in mijn spiegel zag ik dat er een trein aan kwam. Mijn dochter is enorm fan van treinen dus ik riep...

Vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding

Veel vrouwen stoppen te vroeg met borstvoeding. Dat is één van de uitkomsten uit het Nationaal Borstvoeding Onderzoek 2022. In het onderzoek geeft 65% van de Nederlandse moeders aan maximaal 12 maanden borstvoeding te geven of te willen geven. Dit in tegenstelling tot...

Opkalefateren van een miskraam is iets wat heel veel tijd en geduld met zich meebrengt. Zowel op emotioneel als fysisch vlak ga je een harde tijd tegemoet. Je voelt heel veel emoties opborrelen en veel verdriet om het verlies. Vaak gaat dit gepaard met boze gevoelens van wrok. Dit is een normale reactie die je na verloop van tijd moet trachten te onderdrukken. In deze blog ‘Wat te doen na de miskraam’ enkele praktische tips hoe je deze dip in je leven kan overwinnen.

Een rollercoaster van emotie komt voorbij

Wanneer je te maken krijgt met een miskraam, komt er een rollercoaster van emoties op je af. Je stelt je luidop de vraag hoe dit eigenlijk jou is moeten overkomen. Veel verdriet over het verlies overvalt je van de ene op de andere dag. Misschien heb je enkele dagen na de miskraam slapeloze nachten, je kan niet huilen of je laat een tranendal vloeien. Die tsunami van reacties zijn de normale gedragingen op zwangerschapsverlies. Hou één ding in gedachte: deze emotionele prikkels zijn gewoon normaal. Wanneer je deze donkere periode in je leven wil overbruggen, zal je zelf bepaalde stappen moeten zetten. Neerslachtigheid kan alleen maar de situatie verergeren en bemoeilijken. Het helpt wanneer je levenspartner en de zorgverleners op de hoogte zijn als je wil praten over de emotionele en fysieke problemen die je doormaakt.

Wat is eigenlijk een miskraam?

Medici praten over een miskraam wanneer een foetus of embryo voor twintig weken zwangerschap uit de moederbuik verdwijnt. Symptomen die wijzen op een miskraam zijn: de zwangere vrouw begint hevig te bloeden, gecombineerd met helse pijnen in de buik- en rugstreek. Die pijnscheuten kunnen soms maar een paar dagen duren tot zelfs drie tot vier weken. Wie deze ziekteverschijnselen ondervindt moet meteen een arts raadplegen. De zorgverlener is het beste geplaatst om je te begeleiden met de volgende stappen.

Wat gaat er gebeuren na de diagnose van een miskraam?

Wanneer de arts een miskraam heeft gediagnosticeerd, zal je baarmoeder eerst worden leeg gemaakt zodat je menstruatie cyclus meteen kan worden hervat. Je kan meteen opnieuw zwanger worden als je die keuze zou willen maken. Wanneer de eerste symptomen van miskraam hevig bloeden was, bestaat de grote kans dat de miskraam ‘compleet’ was. Dat wil zeggen dat het foetale weefsel uit de baarmoeder volledig is verdwenen. Maar soms – vooral in een latere fase tijdens het eerste trimester – kunnen bepaalde delen in de baarmoeder achter blijven. Dot noemt men in het vakjargon de ‘onvolledige miskraam’. Dan zal men deze delen in de baarmoeder moeten verwijderen.

Hoe wordt de baarmoeder geledigd?

Er bestaan een aantal verschillende manieren hoe je baarmoeder wordt geledigd. Enkele behandelingen op een rijtje:

  • Met medicijnen
  • Door chirurgische ingreep
  • Als er geen bloeding is, kan het op natuurlijke wijze gebeuren

Hoe hervat je de alledaagse activiteiten opnieuw?

Of je nu wel of geen chirurgische ingreep hebt ondergaan om je miskraam te behandelen, je arts zal je op tijd laten weten wanneer je de normale dagdagelijkse activiteiten opnieuw mag opstarten. Dat geldt zowel voor je seksleven als voor de terugkerende lichaamsbewegingen. Je zorgverlener zal je over het algemeen gedurende de twee weken na de miskraam aanraden om geen seks te hebben omwille van de eventuele infecties die kunnen optreden.

Voorkom complicaties in de toekomst

Zelfs wanneer je miskraam op een natuurlijke wijze verliep en pijnvrij, blijft het waakzaam dat er geen medische complicaties gaan optreden. Wanneer je bijvoorbeeld meer dan zeven dagen blijft bloeden, kan deze onophoudelijke bloeding het gevolg zijn van placenta weefsel die nog in de baarmoeder zit. Andere symptomen van een opgelopen infectie kunnen zijn: buikpijn, koorts, koude rillingen of een onfris stinkende afscheiding.

De emotionele kant van een miskraam en de verschillende stadia

Als je een miskraam achter de rug hebt, zal je worden overmand door emotionele gevoelens. Hoewel je ze niet helemaal uit je hoofd kan bannen, zal morele hulp van buitenaf uiteindelijk helpen om het verlies te verzachten. Emotionele genezing gebeurt via een bepaald stramien en stappenplan. Een tipje van de sluier hoe je op emotioneel vlak het zwangerschapsverlies in de meeste gevallen verwerkt:

Ongeloof overvalt je

‘Waarom ik?’ flitst het vaak door iemands hoofd bij zwangerschapsverlies. Je staat vaak in eerste instantie aan de grond genageld en je ziet het vol ongeloof aan. Dit is een mentaal automatisch mechanisme dat je in feite beschermt tegen het trauma van verlies. Iedereen bouwt bij wijze van spreken een eigen emotioneel pantser op.

De fase van woede en schuld

Traditioneel begint na de eerste ervaring de fase van woede en schuld. Je probeert mea culpa te slaan om alles wat fout is gegaan of je legt volledig de schuld bij anderen. Vaak heeft het te maken met jaloezie omdat je in je nabije omgeving wel heel veel moeders kent die gelukkig zijn tijdens de zwangerschap. Je mag het niet hardop zeggen, maar soms drijven haatgevoelens in beperkte mate naar boven.

Futloos met een depressie tot gevolg

Je voelt je futloos en wanhopig. Je kan geen kanten op en de levensvreugde ebt uit je lichaam weg. Je kan moeilijk nog mentaal goed functioneren. Je bent op mentaal gebied helemaal van streek.

Je rug rechten en accepteren

Na een tijdje in een diep dal te hebben gezeten, recht je weer je rug. Je accepteert wat er is voorgevallen en kruipt langzaam maar zeker weer uit het dal waar je in hebt gezeten. Je gaat weer zoals tevoren aan de slag wat niet betekent dat je de nare ervaring bent vergeten.

Hoe ga je om met het verdriet na een miskraam?

Hou voor ogen dat het belangrijk is dat je het recht hebt om te rouwen zolang jij het nodig vindt. Doe dat op een manier die je zelf wil invullen, zonder bemoeienissen van de raadgevingen van goedbedoelde buitenstaanders. Wend je vooral tot je levenspartner voor de nodige mentale steun. Ook hij zit in dezelfde rouwperiode.