Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

Je bent zwanger en ineens moet je omgaan met de meningen van anderen. Op het moment dat iedereen weet dat jij moeder wordt, vliegen de (goedbedoelde) adviezen en de meningen van anderen je om de oren. Maar wanneer je jong zwanger bent, lijkt het nóg erger te zijn. Van afkeurende blikken in de supermarkt en op straat tot de opmerkingen: ‘Je bent wel heel erg jong!’ en ‘Je studeert nog, waarom heb je het niet weg laten halen?’. Zulke opmerkingen en vragen zijn ontzettend kwetsend en absoluut niet oké.

Het is erg jammer dat er nog steeds een hoop mensen zijn die zo tegen het jonge moederschap aankijken. Of het nou een geplande zwangerschap is of niet. Hoe kun je omgaan met de meningen van anderen?

Vooroordelen over jonge moeders

omgaan-met-meningen-van-anderen-jong-moeder

Voornamelijk jonge moeders hebben last van vooroordelen. Of ze hebben last van ongevraagde adviezen en moeten leren omgaan met de meningen van anderen. Op jonge leeftijd zwanger zijn, maakt je misschien onzeker. De opmerkingen en vragen die je krijgt, kunnen voelen als een persoonlijke aanval. Je doet het allemaal niet goed, het voelt alsof je iedere keer weer gefaald hebt. Jonge vrouwen zouden het niet aankunnen om moeder te worden. Want het is een kind dat een kind opvoedt. Of omdat ze je nog zo jong vinden. Omdat je nog studeert nog. Zou je er daarom nog niet klaar voor zijn? Onzin!

En dan óók nog die moedermaffia

Je hebt er vast al eens iets over gehoord. Het is misschien wel de grootste angst van iedere kersverse moeder. De moedermaffia. Je dacht alle opmerkingen en vragen gehad te hebben. Staat er óók nog een compleet leger van moeders tegenover je, die voornamelijk op social media hun ongezouten meningen komen spuien.

Over welke voeding je kiest, of je wel of niet samen slaapt met je baby, laten huilen of juist niet, je moet je kind dragen of juist laten wennen aan het alleen zijn. Ze zijn er en je zal ze ook niet kunnen ontwijken (helaas). De moedermaffia komt te pas en te onpas, vaak goedbedoeld hoor, met adviezen of opmerkingen. En je zult het nooit voor iedereen goed (genoeg) doen.

Wat wil ík?

omgaan-met-de-meningen-van-anderen-hoe-doe-ik-dat

Vroeger, in de jaren ’70 en ’80, was het héél normaal om jong zwanger te zijn. Tegenwoordig is dat wel anders en ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw op 29 jaar. Want financiële stabiliteit, studeren en carrière maken gaat in deze tijd voor veel vrouwen vóór het stichten van een gezin.

Wat nou als jij bovenstaande dingen niet belangrijk vindt? Of als je het in een andere volgorde wilt doen? Bedenkt: wat is voor jóu belangrijk? Hoe zie jij jezelf als moeder en wat vind jij als moeder zijnde belangrijk? Wil je geen carrière maken en dan pas een kind krijgen, maar eerst een kind krijgen en dan pas carrière maken? Als dat is wat jij wil, dan moet je daarvoor gaan. Het is veel belangrijker dat je doet waar jij je goed bij voelt, dan luisteren naar hoe andere mensen het doen. Of naar vooroordelen. Vinden anderen dat jonge moeders het niet aan zouden kunnen? Onzin! Opvoeden mag dan zwaar zijn, als je jong bent, kun je dat ook aan.

Soms mag het lijken alsof er niemand is die je begrijpt als je jong zwanger wilt worden of jong moeder bent. Of dat er niemand is in dezelfde situatie. Maar je bent zeker niet alleen. Online kun je een hoop vrouwen vinden die ook jong zwanger zijn of jong moeder zijn die ook in jouw schoenen staan. Of hebben gestaan. Op deze manier kan je elkaar steun bieden. En niet te vergeten, samen sta je sterker!

Omgaan met de meningen van anderen. Hoe doe ik dat?

Hoe ga ik er mee om? Was er maar een handleiding. Over het jong zwanger zijn. Maar ook over hoe je met al die vooroordelen om moet gaan. Die handleiding is er helaas niet en waarschijnlijk zal die er ook nooit komen. Hoe jong of hoe oud je ook bent wanneer je zwanger bent, vooroordelen zijn er altijd. Die ongezouten mening van anderen. Het complete leger aan moeders. Ze zijn er. Het enige wat jij kunt doen, is erboven staan.

Doen wat jij wil en wat jij belangrijk vindt. Je vooral niks aantrekken van wat anderen vinden of zeggen over jou. Ga ervoor! Vertrouw op jezelf. Vertrouw op wat je kunt. Neem alle tijd die je nodig hebt. En als je ergens écht voor wilt gaan, doe het, alles is mogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen