6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Je bent zwanger en ineens moet je omgaan met de meningen van anderen. Op het moment dat iedereen weet dat jij moeder wordt, vliegen de (goedbedoelde) adviezen en de meningen van anderen je om de oren. Maar wanneer je jong zwanger bent, lijkt het nóg erger te zijn. Van afkeurende blikken in de supermarkt en op straat tot de opmerkingen: ‘Je bent wel heel erg jong!’ en ‘Je studeert nog, waarom heb je het niet weg laten halen?’. Zulke opmerkingen en vragen zijn ontzettend kwetsend en absoluut niet oké.

Het is erg jammer dat er nog steeds een hoop mensen zijn die zo tegen het jonge moederschap aankijken. Of het nou een geplande zwangerschap is of niet. Hoe kun je omgaan met de meningen van anderen?

Vooroordelen over jonge moeders

omgaan-met-meningen-van-anderen-jong-moeder

Voornamelijk jonge moeders hebben last van vooroordelen. Of ze hebben last van ongevraagde adviezen en moeten leren omgaan met de meningen van anderen. Op jonge leeftijd zwanger zijn, maakt je misschien onzeker. De opmerkingen en vragen die je krijgt, kunnen voelen als een persoonlijke aanval. Je doet het allemaal niet goed, het voelt alsof je iedere keer weer gefaald hebt. Jonge vrouwen zouden het niet aankunnen om moeder te worden. Want het is een kind dat een kind opvoedt. Of omdat ze je nog zo jong vinden. Omdat je nog studeert nog. Zou je er daarom nog niet klaar voor zijn? Onzin!

En dan óók nog die moedermaffia

Je hebt er vast al eens iets over gehoord. Het is misschien wel de grootste angst van iedere kersverse moeder. De moedermaffia. Je dacht alle opmerkingen en vragen gehad te hebben. Staat er óók nog een compleet leger van moeders tegenover je, die voornamelijk op social media hun ongezouten meningen komen spuien.

Over welke voeding je kiest, of je wel of niet samen slaapt met je baby, laten huilen of juist niet, je moet je kind dragen of juist laten wennen aan het alleen zijn. Ze zijn er en je zal ze ook niet kunnen ontwijken (helaas). De moedermaffia komt te pas en te onpas, vaak goedbedoeld hoor, met adviezen of opmerkingen. En je zult het nooit voor iedereen goed (genoeg) doen.

Wat wil ík?

omgaan-met-de-meningen-van-anderen-hoe-doe-ik-dat

Vroeger, in de jaren ’70 en ’80, was het héél normaal om jong zwanger te zijn. Tegenwoordig is dat wel anders en ligt de gemiddelde leeftijd van de Nederlandse vrouw op 29 jaar. Want financiële stabiliteit, studeren en carrière maken gaat in deze tijd voor veel vrouwen vóór het stichten van een gezin.

Wat nou als jij bovenstaande dingen niet belangrijk vindt? Of als je het in een andere volgorde wilt doen? Bedenkt: wat is voor jóu belangrijk? Hoe zie jij jezelf als moeder en wat vind jij als moeder zijnde belangrijk? Wil je geen carrière maken en dan pas een kind krijgen, maar eerst een kind krijgen en dan pas carrière maken? Als dat is wat jij wil, dan moet je daarvoor gaan. Het is veel belangrijker dat je doet waar jij je goed bij voelt, dan luisteren naar hoe andere mensen het doen. Of naar vooroordelen. Vinden anderen dat jonge moeders het niet aan zouden kunnen? Onzin! Opvoeden mag dan zwaar zijn, als je jong bent, kun je dat ook aan.

Soms mag het lijken alsof er niemand is die je begrijpt als je jong zwanger wilt worden of jong moeder bent. Of dat er niemand is in dezelfde situatie. Maar je bent zeker niet alleen. Online kun je een hoop vrouwen vinden die ook jong zwanger zijn of jong moeder zijn die ook in jouw schoenen staan. Of hebben gestaan. Op deze manier kan je elkaar steun bieden. En niet te vergeten, samen sta je sterker!

Omgaan met de meningen van anderen. Hoe doe ik dat?

Hoe ga ik er mee om? Was er maar een handleiding. Over het jong zwanger zijn. Maar ook over hoe je met al die vooroordelen om moet gaan. Die handleiding is er helaas niet en waarschijnlijk zal die er ook nooit komen. Hoe jong of hoe oud je ook bent wanneer je zwanger bent, vooroordelen zijn er altijd. Die ongezouten mening van anderen. Het complete leger aan moeders. Ze zijn er. Het enige wat jij kunt doen, is erboven staan.

Doen wat jij wil en wat jij belangrijk vindt. Je vooral niks aantrekken van wat anderen vinden of zeggen over jou. Ga ervoor! Vertrouw op jezelf. Vertrouw op wat je kunt. Neem alle tijd die je nodig hebt. En als je ergens écht voor wilt gaan, doe het, alles is mogelijk!

Lees ook: Het verhaal van Pia: jong zwanger en de vooroordelen