Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Als je zwanger bent, steken allerhande zwangerschapsklachten al snel de kop op. Bij sommige toekomstige mama's zijn de kwaaltjes eerder uitzondering dan regel, bij anderen is het eerder een moeilijk te overwinnen obstakel. Ook brandend maagzuur is een veelvoorkomend kwaaltje. Hoe dat komt en wat je eraan kan doen? Dat leggen wij graag voor jou uit.
Brandend maagzuur tijdens de zwangerschap is normaal
Je hoeft je alvast geen zorgen te maken: heel veel vrouwen hebben last van brandend maagzuur. Maagzuur is trouwens in ieder lichaam aanwezig en moet ons helpen om ons voedsel te verteren. Meestal merk je er niks van aangezien jouw maagwand je daartegen beschermt. Toch kan het gebeuren dat het maagzuur per abuis in jouw slokdarm terechtkomt, dan krijg je een branderig gevoel. In principe heeft jouw maag echter een speciale maagklep die de maaginhoud van jouw slokdarm scheidt. Toch gaat het soms mis. Vooral tijdens de zwangerschap is dat al eens het geval.
Er zijn twee redenen waarom brandend maagzuur bij veel zwangere vrouwen roet in het eten gooit. In de eerste plaats ondergaat jouw lichaam heel wat wijzigingen tijdens jouw zwangerschap. Zo is er bijvoorbeeld een abrupte toename van het hormoon progesteron. Dat is een vrouwelijk hormoon dat een belangrijke rol speelt tijdens de zwangerschap: het voorkomt het samentrekken van de baarmoederspieren, verkleint de kans dat het lichaam de embryo afstoot en reguleert ook de veilige omgeving waarin die embryo vertoeft. Toch heeft het een kwalijk effect: de spier die maag en slokdarm gescheiden houdt, durft door de toename aan hormonen al eens te verzwakken waardoor er maagzuur in de slokdarm kan terechtkomen. Niks om je zorgen over te maken: bij brandend maagzuur weet je dat jouw lichaam jouw embryo optimaal beschermt. Ook in een latere fase van de zwangerschap kan je last hebben van brandend maagzuur. Meestal ligt de oorzaak dan aan de toenemende omvang van jouw buik, waardoor de maag onder druk komt te staan. Hierdoor kan het maagzuur soms omhoog geduwd worden.
Lang niet alle vrouwen ervaren het op dezelfde manier
Ongeveer 70% van alle zwangere vrouwen heeft wel eens last van brandend maagzuur tijdens de zwangerschap. Bij de ene vrouw is het effect natuurlijk een stuk indringender dan bij de andere. Bovendien is het niet helemaal juist om te stellen dat die andere 30% helemaal geen last heeft van brandend maagzuur. Mogelijks interpreteren zij de symptomen gewoon anders of zijn ze slechts in zeer lichte mate aanwezig. Zo heeft bijvoorbeeld niet iedereen last van een branderig gevoel in de slokdarm of oprispingen waarbij dat vieze maagzuur in de mond terechtkomt. Bij sommige vrouwen is er eerder sprake van borstpijn, een opgeblazen gevoel, obstipatie of misselijkheid. Ook in deze gevallen kan branderig maagzuur de oorzaak vormen. Hoe dan ook staat vast dat je je geen zorgen hoeft te maken bij brandend maagzuur.
Voedingstips om brandend maagzuur tijdens de zwangerschap te verminderen
Voorkomen is beter dan genezen. Toch zal je het brandend maagzuur nooit helemaal van tafel kunnen vegen. Met enkele preventieve tips & tricks kan je de effecten ervan echter helpen te reduceren. In de eerste plaats is het belangrijk om je voedsel voldoende goed te kauwen. Eet ook niet te snel en zorg dat je rechtop zit. Liggend snacken verhoogt de kans op brandend maagzuur. 's Avonds doe je dat trouwens sowieso maar beter niet: tot drie uur voor het slapengaan eet je best niks. In de praktijk blijkt de grootste hulp het beperken van de omvang van de maaltijd te zijn. Bij zware maaltijden en grote hoeveelheden komt de maag onder extra grote druk te staan en zal er sneller brandend maagzuur in de slokdarm terechtkomen. Beter is het om de maaltijden kleiner te maken en de hele dag door kleine porties te eten. Op die manier geef je jouw lichaam voldoende tijd om het voedsel te verteren. Het is trouwens om diezelfde reden dat kauwgom wordt afgeraden: bij iedere hap krijg je kleine hoeveelheden lucht binnen die de capaciteit van de maag onder druk zet.
Let ook op wat je eet: vet, kruiden en citrusvruchten zijn bijvoorbeeld echte boosdoeners als het aankomt op brandend maagzuur. Weet ook dat ieder lichaam anders reageert op bepaalde voedingsstoffen. Sommigen krijgen bijvoorbeeld brandend maagzuur van knoflook of uien, terwijl anderen daar helemaal geen last van hebben. Ook koolzuurhoudende drankjes zoals Cola schrap je maar beter van het voedingsplan. Tot slot: koffie of thee schrap je ook maar beter. Dat laatste hoeft sowieso niet te verbazen aangezien we tijdens de zwangerschap de inname van cafeïne dienen te beperken.
Hulpmiddelen om brandend maagzuur te verminderen
Heb je reeds last van brandend maagzuur? Dan helpen bovenstaande preventieve tips natuurlijk niet langer. Toch kan je ook curatief een en ander doen om de symptomen ervan te verminderen. Lauwe melk is bijvoorbeeld een echt wondermiddel dankzij zijn zuurremmende werking. Voor sommige werkt ook het langdurig knabbelen op droog brood terwijl anderen aangeven dat kamillethee hun wondermiddel bij uitstek is. Let wel op bij het drinken van thee: ook thee bevat cafeïne. Wanneer je dagelijks al heel wat koffie drinkt, is het beter om de koffieconsumptie te milderen dan om curatief thee te gaan drinken.
Uiteraard kan je ook de kleding wat losser dragen. Zo kies je beter niet voor kleding met een te strakke taille. Ontspannen met een kersenpitkussen kan helpen maar blijf vooral ook voldoende bewegen en vertoef niet alleen in de sofa bij het optreden van kwaaltjes. Heb je 's avonds last van brandend maagzuur? Ga dan slapen met een extra kussen onder het hoofd om het opkomend maagzuur te verhinderen. Slaap je het liefst op je zij? Dan slaap je beter op je linkerzij dan op je rechterzij. Tot slot: als je iets wilt oprapen, ga je beter door je knieën dan te bukken. Door te bukken geef je het maagzuur immers vrije toegang tot jouw slokdarm.
Geneesmiddelen tegen brandend maagzuur
Alhoewel bovenstaande preventieve en curatieve tips soelaas verlichting kunenn bieden, zijn het uiteraard nog steeds geen wondermiddelen. Er zijn daarentegen wel geneesmiddelen beschikbaar die het maagzuur neutraliseren. Het merendeel van die geneesmiddelen zijn ook gewoon tijdens de zwangerschap inneembaar. Toch blijft het aangewezen om steeds de bijsluiter grondig te lezen: slik tijdens de zwangerschap nooit zomaar eender welk geneesmiddel. Bij twijfel ga je best eerst langs bij de verloskundige, de arts of de gynaecoloog. Echt dringend een geneesmiddel nodig? Ga dan langs bij de apotheker en vraag hem of haar om advies. Zomaar geneesmiddelen kopen in de lokale drogisterij of via een online webwinkel? Dat doe je beter niet.