Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Top 5 leukste vouwwerkjes om zelf te maken

De oudste bij ons is al jaren enorme fan van ‘muizentrappetjes’ vouwen, eigenlijk fan van alle vouwwerkjes om zelf te maken. En waar hij eerst nog best wat hulp nodig had hiervoor kan hij nu helemaal zelfstandig een mooie maken. Hij gebruikt ze voor allerlei dingen en...

Vanaf 10 weken zwangerschap kan de eerste echo plaatsvinden. De baby gaat steeds meer bewegen: de ellebogen zijn aanwezig. De urinewegen van de baby worden aangemaakt en als er een jongen komt, dan wordt er vanaf week 10 ook testosteron aangemaakt.

10 weken zwanger: de eerste echo

Het is eindelijk zover. Je gaat naar de verloskundigenpraktijk of naar het ziekenhuis voor de termijnecho. Of moet jij nog even wachten totdat je 11 weken zwanger of 12 weken zwanger bent? Leuk, maar ook best spannend, want er is natuurlijk ook een kans aanwezig dat er iets mis is met je baby. Hopelijk is dit voor jou niet het geval en krijg je bij je eerste echo voor jou positieve informatie over het volgende.

 • de duur van je zwangerschap
 • of het hart klopt
 • of je een meerling krijgt
 • de grootte van je baby(‘s)
 • of de baby(‘s) goed in de baarmoeder zitten
 • of er sprake is van afwijkingen bij je baby(‘s)

Baby 10 weken in de zwangerschap: je baby heeft ellebogen; voel je al een stoot?

Het kan zijn dat je tijdens de eerste echo je baby ziet bewegen. Misschien zie je dat je baby een stoot uitdeelt met zijn arm. Dat kan vanaf nu, want je baby heeft sinds je 10 weken zwanger bent, ellebogen. Niet alleen de armen en benen van je baby groeien, ook het gezicht van je baby wordt steeds gedetailleerder. Als je in je tiende week zit, maken ook de organen een grote ontwikkeling door.

 • De botten, het kraakbeen en de ellebogen van de armen gaan groeien. Nadat je baby knieën en enkels kreeg aan de benen, breiden ook de armen van je baby zich uit. Je baby krijgt ellebogen, waardoor de armen vanaf een zwangerschap van 10 weken zich gebogen kunnen worden. Ook de botten en het kraakbeen van zowel de armen als benen gaan groeien als je 10 weken zwanger bent.
 • De oorschelpen en tanden van het gezicht worden gevormd. Hoewel de oren nog niet zichtbaar zijn, zitten ze al wel aan de binnenkant van je baby. Daaraan groeien, als je 10 weken zwanger bent, oorschelpen. Ook in de mond van je kleintje verandert iets: in de kiemen onder het tandvlees vormen zich tanden.
 • Je baby gaat spijsverteringssappen produceren, de urinewegen gaan werken en een babyjongen gaat testosteron aanmaken. De spijsverteringssappen worden door de maag en nieren geproduceerd. De testosteron van de babyjongen worden door de testikels aangemaakt.

Hoe groot is je baby met 10 weken zwanger?

Vergeleken met de vorige week, het moment dat je 9 weken zwanger was, is je baby maar liefst één centimeter gegroeid. Hij is nu zo groot als een kleine batterij: als een AA batterij. Dat betekent dat hij vier en een halve centimeter groot is. Ook het gewicht is in een week tijd flink toegenomen. Je baby weegt maar liefst het dubbele: alweer vier gram.
foetus-10-weken-zwanger

Moeder 10 weken zwanger: je voelt je opgeblazen

Hoewel je buik nog niet groeit of slechts in geringe mate, voel je je opgeblazen als je 10 weken zwanger bent. Dat komt niet alleen door de groei van je baby en baarmoeder, maar ook doordat deze tegen je darmen aandrukken en door de vertraagde werking van je darmen. Deze moeten niet alleen de voedingsstoffen voor jou, maar ook voor je baby doorsturen en dat kost meer tijd. Wat je aan een opgeblazen gevoel kunt doen? Eet vezelrijk voedsel en beweeg regelmatig. Zo help je je darmen een handje.

Zwangerschapsklachten bij 10 weken zwanger

Net zoals bij elke andere zwangerschapsweek, is het, als je 10 weken zwanger bent, ook zo dat niet elke vrouw deze hetzelfde ervaart. De zwangerschapsklachten die een zwangere vrouw op een bepaald moment ervaart, verschillen van vrouw tot vrouw. Wil je informatie over alle kwalen, leest dan het artikel ‘zwangerschapsklachten’. Hier staan de zwangerschapsklachten die het meeste voorkomen bij een zwangerschap van 10 weken.

 • Je voelt je opgeblazen. Dit wordt veroorzaakt door de groei van je baby en baarmoeder, maar ook door je darmen, die trager gaan werken.
 • Je hebt last van obstipatie. Je ontlasting is erg hard, waardoor je minder goed kunt poepen. Dit komt, net als het opgeblazen gevoel, door de trager werkende darmen en doordat ze bekneld raken door de groei van je buik. Drink goed, vermijd koffie, eet vezelrijk en beweeg goed. Zo stimuleer je de werking van je darmen. Als je gaat poepen, ga dan schuin achterover op de wc zitten. In deze houding komt je poep het gemakkelijkst eruit.
 • Je bent moe. Vermoeidheid tijdens de zwangerschap komt door de vele veranderingen die in je lichaam optreden. Pak wat extra slaap als dat kan of ga geregeld even bewegen om meer energie te krijgen.
 • Je hebt last van stemmingswisselingen. Van het een op het andere moment wissel je sterk in emoties. Ook kun je door iets heel kleins al heel blij of verdrietig raken. Dit is allemaal het gevolg van je hormonen.
 • Je tandvlees is ontstoken, waardoor je last hebt van bloedend tandvlees. Dit wordt veroorzaakt door extra hormonen. Door tandartsen wordt aanbevolen om tijdens zwangerschap extra goed te poetsen, flossen en stokeren.
 • Je houdt vocht vast. Doordat je tijdens de zwangerschap vocht vast houdt worden je benen, armen, enkels, handen en/of je gezicht dikker. Meestal heb je hier het meeste last van aan het einde van de dag en bij warm weer. Vocht vasthouden komt doordat tijdens een zwangerschap de vochthuishouding ontregeld kan raken. De ontregeling van je vochthuishouding wordt veroorzaakt door zwangerschapshormonen, de groter wordende baarmoeder en de grotere hoeveelheid stromend bloed. De bloedstroom van je hart naar je benen wordt belemmerd door je baarmoeder en dat terwijl er extra bloed stroomt.

10-weken-zwanger-bloedend-tandvlees

Wat moet je doen bij 10 weken zwanger?

Je gaat als je 10 weken zwanger bent niet alleen naar de verloskundigenpraktijk of het ziekenhuis voor je eerste echo. Er is meer dat er deze week nog iets wat je kunt doen of juist moet laten.

 • Verzamel voordat je eerste echo plaatsvindt alvast de persoonlijke gegevens van jou en je partner, die hiervoor worden gevraagd.
 • Als je buik al begint te groeien, maak er dan een foto van. Het is namelijk leuk als je vanaf dit moment elke week een foto van je buik maakt, zodat je precies ziet hoe je buik groeit en na je zwangerschap een mooi overzicht hebt. Dat is ook leuk voor als je kind straks groter is.

Lees deze twee artikelen als je nog niet precies weet wat je tijdens je zwangerschap moet laten: ‘Wat mag je allemaal niet doen tijdens de zwangerschap‘ en ‘Wat mag je niet eten tijdens de zwangerschap’. Blijf ook denken aan het slikken van foliumzuur en eventuele extra vitaminen.

Tip van de week: ga nooit alleen naar een echo

Bedenk je, voordat je naar de echo gaat, dat je niet altijd positief bericht krijgt. Bereid je hierop voor, door je er niet al teveel op te verheugen. Zorg ook dat je nooit alleen naar een echo gaat. Neem je partner, vriendin of moeder mee, zodat je iemand bij je hebt, die je kan steunen, mocht je slecht nieuws krijgen.