Wil je graag een keer naar de andere kant van de wereld met je kind, maar ben je bang voor de lange tijd in het vliegtuig met een huilend kind? Je bent niet de enige, maar het hoeft niet. Het is zonde om daardoor de reis niet te maken. Door goed te plannen komen...
Toen mijn zoontje zijn eerste stapjes zette, was ik natuurlijk heel blij, want wat een mooie mijlpaal! Maar tegelijk werd ik op scherp gezet: Hoe is het met de kinderveiligheid in ons huis? Is ons huis na ‘kruipveilig’ ook voor een ronddartelende dreumes nog veilig?...
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! Een gezellige bezigheid, of je nu op zoek bent naar iets om binnen te doen op regenachtige dagen of naar een leuke activiteit om buiten...
Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...
Sommige mensen zijn wat verslavingsgevoeliger dan de andere, maar iedereen kan verslaafd raken. Een verslaving is namelijk niks anders dan het beloningssysteem van jouw hersenen dat wordt beïnvloed door nieuwe impulsen door bijvoorbeeld alcohol. Nu word je afhankelijk...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Op zoek naar handige seksstandjes tijdens de zwangerschap? Lees hier alle tips en de beste standjes voor een actief seksleven gedurende de zwangerschap.
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Ieder jaar op de tweede zondag van december is het Wereldlichtjesdag. Dan worden overal ter wereld kaarsjes aangestoken om overleden kinderen te herdenken.
Ze lijken zo onschuldig, die heerlijke druifjes. Totdat er eentje per ongeluk in de luchtpijp van je kind schiet. Waarom (en hoe) druiven snijden voor kleine kinderen belangrijk is.
Pesten is vreselijk, en helaas in deze tijd houdt pesten niet op bij het schoolplein. Online pesten, bijvoorbeeld via social media, heet cyberpesten. Wat kun je ertegen doen?
Deze Valentijnsdag DIY cadeautjes maak je heel makkelijk zelf. Voor als je niet groots wil uitpakken, maar wel persoonlijk, origineel en budgetvriendelijk.
Selfcare gaat als moeder (meestal) niet vanzelf. Structureel goed voor jezelf zorgen kost tijd en moeite. Lees hier alle zelfzorg tips om beter voor jezelf te zorgen.
Eten jullie ook graag pannenkoeken? Bij ons thuis staan ze bijna wekelijks op het menu. Graag deel ik hier een paar makkelijke en lekkere pannenkoeken recepten.
De babykamer inrichten is een van de leuke dingen als er een baby op komst is. Met deze 3 tips voor het inrichten van de babykamer slaapt je kindje straks als een roos.
In deze blog lees je alles over de leukste ideeën voor een sportief kinderfeestjes in de winter en hoe je dit soepel organiseert, zelfs als de temperaturen dalen!
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
Weet je even niet wat je nu weer kunt gaan doen in de vakantie met kinderen? Hier zijn onze tips voor leuke lowbudget dingen om te doen in de vakantie!
Bij een zwangerschap van 11 weken hebben moeders veel last van zwangerschapsklachten. Positief aan 11 weken zwanger zijn, is dat de baby steeds meer op een mensenkind gaat lijken: hij beweegt steeds meer.
11 weken zwanger: voel je beweging in je buik?
Hoewel je baby, na de aanmaak van de knieën en ellebogen, steeds meer beweegt, kun je dit vaak nog niet voelen als je bijna 3 maanden zwanger ben. Wat je soms al wel begint te voelen, is de plek waar je baarmoeder zit. Heb je het nog niet gevoeld en wil je het voelen? Ga dan op je rug liggen en druk met je hand iets boven je schaambeen. Je voelt dan een harde rand, die aanvoelt als een soort bal. Dat is het bovenste gedeelte van je baarmoeder. In je elfde week kun je niet alleen je baarmoeder voelen; je voelt ook zwangerschapskwalen. Daar hebben de meeste vrouwen bij een zwangerschap van 11 weken helaas veel last van.
Baby 11 weken in de zwangerschap
In de elfde week, verandert je baby, net als in de afgelopen weken, enorm. Er zit ontwikkeling in de organen, in het gezicht en in de armen en benen van je baby.
De geslachtsorganen van je baby worden langzaam zichtbaar. Alle andere organen van je baby zijn, als je 11 weken zwanger bent, ook aangemaakt.
De oorschelpen, irissen, neusgaten en haarzakjes zijn gevormd. Het gezicht van je baby verandert snel als je 11 weken zwanger bent. De oren van je baby krijgen oorschelpen, de ogen krijgen irissen, de neus krijgt neusgaten en boven op het hoofd komen haarzakjes. De ogen gaan, nadat er irissen inzitten, dicht. Ze gaan pas weer open als je 26 weken zwanger bent.
De tenen en vingers van je baby worden steeds duidelijker zichtbaar. Er komen zelfs al kleine nageltjes aan de uiteinden. In de weken hiervoor leken de knobbels aan de benen en armen van je baby meer op peddels dan op voeten en handen. Dat is nu wel anders
Hoe groot is je baby met 11 weken zwanger?
Je baby is al zo groot als een USB-stick. Dat is vijf en een halve centimeter groot. Vergeleken met toen je 10 weken zwanger was, is je baby één centimeter gegroeid en maar liefst drie gram in gewicht toegenomen. Dat betekent dat je baby nu zeven gram weegt.
Moeder 11 weken zwanger: veel last van zwangerschapsklachten
Waarschijnlijk ben je blij dat je alweer bijna drie maanden zwanger bent, de kans op een miskraam wordt steeds kleiner. Hopelijk heb je vorige week, toen je tien weken zwanger was, goed nieuws gekregen tijdens je eerste termijnecho. Of ga jij deze echo nog krijgen als je in week 11 bent? In dat geval: sterkte en hopelijk veel plezier gewenst. Vergeet niet de tip van vorige week: ga nooit alleen naar een echo. Je moet altijd voorbereid zijn op het geval dat er iets mis is met je baby. Hopelijk is jouw baby gewoon gezond en mag je genieten van je verdere zwangerschap, hoewel dat niet meevalt als je bijna drie maanden zwanger bent: de zwangerschapsklachten zijn volop aanwezig.
Zwangerschapsklachten bij 11 weken zwanger
Hoewel je de ergste misselijkheid inmiddels hebt gehad, maakt deze typische zwangerschapskwaal van het eerste trimester, plek voor andere kwalen. Zo kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker of van een veranderende huid. Veel van de eerder verkregen zwangerschapskwalen blijven ook aanwezig. Of vallen de zwangerschapskwalen bij jou wel mee? Dan heb je geluk. Het kan ook zijn dat je juist veel last hebt van zwangerschapskwalen. Misschien heb je ook last van andere kwalen dan die hieronder worden genoemd, lees dan het artikel: ‘Zwangerschapsklachten’, hierin staan alle kwalen op een rij.
Je bent moe. Door de vele veranderingen in je lichaam ben je tijdens een zwangerschap erg moe. Vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Geef hier vooral aan toe. Je lichaam en je baby hebben er baat bij als jij goed uitgerust bent. Doe gewoon eens een slaapje overdag als het mogelijk is. Ook bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Het geeft je wat extra energie, zodat je er weer tegenaan kunt.
Je voelt je opgeblazen. Tijdens een zwangerschap krijg je een opgeblazen gevoel door trager werkende darmen en een groeiende baarmoeder en baby.
Je bent duizelig. Duizeligheid tijdens zwangerschap heeft verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je een lage bloeddruk hebt of dat je bloed moeilijk terug kan stromen door de druk van je baarmoeder op de organen en benen. Eet regelmatig en wat vaker dan normaal, maar dan in voedzame, kleine porties. Voel je je al duizelig? Eet dan iets dat je energie geeft, zoals een snoepje, een banaan of iets anders zoets. Dat verhoogt je bloedsuikers, waardoor je weer krachtiger wordt. Als je flauwvalt is het belangrijk dat je niet op je rug blijft liggen, maar op je zij gaat liggen. Ook in bed kun je dit het beste doen. Lig je namelijk op je rug dan kan je zware baarmoeder een bepaalde ader dichtdrukken, waardoor je zuurstoftekort krijgt.
Je hebt hoofdpijn. De hoofdpijn die je krijgt tijdens het eerste trimester wordt vaak veroorzaakt door hormonen. In het derde trimester heeft hoofdpijn ook een andere oorzaak, namelijk een verkeerde houding die je aanneemt door het extra gewicht dat je draagt.
Je huid verandert. Je krijgt bijvoorbeeld plotseling last van een vettere huid of van pukkels. Het is aan te raden je huid in dit geval wat vaker dan normaal in te smeren met bodylotion of een zwangerschapscrème.
Je krijgt een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker wil zeggen dat je huid veel pigment aanmaakt, waardoor je gezicht verkleurt. Hoewel een zwangerschapsmasker na de zwangerschap geleidelijk weer verdwijnt, wil je het natuurlijk liever voorkomen. Dat doe je door je goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor. Dit kun je het beste ook doen als de zon niet schijnt.
Je hebt je eerste echo, als je deze niet al hebt gehad of als deze niet komt als je 12 weken zwanger bent. Hiervoor moet je een aantal persoonlijke gegevens verzamelen. Dat kun je het beste vooraf aan de echo alvast doen.
Foliumzuur wordt overbodig vanaf het moment dat je twaalf weken zwanger bent. Je mag er dus mee stoppen.
Ga nadenken over de combinatietest. Deze test is niet verplicht. Je kunt er chromosoomafwijkingen mee voorspellen, zoals het syndroom van Down. Je kunt door het doen van de test worden gerustgesteld, maar ook onnodig ongerust raken; er wordt slechts een kansberekening gedaan. Denk er dus goed over na.
Tip van de week: start met zwangerschapsyoga als je gestrest raakt
Bij een zwangerschap komt veel kijken, zoals zwangerschapsklachten, dingen die geregeld moeten worden, zorgen over of je wel een goede moeder zult zijn en of je je vrijheid wel kunt missen. Misschien werk je. Ook dat kan zorgen voor stress, omdat je het bijvoorbeeld niet meer goed aankunt nu je zwanger bent. Een middel tegen stress tijdens zwangerschap is zwangerschapsyoga. Daar kun je zo vroeg mee beginnen als je zelf wilt. Ga er dus als je 11 weken zwanger bent al naar toe en relax.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.