Het nijntje museum in Utrecht is een populair museum bij ouders met jonge kinderen. Middenin het centrum van de Domstad is in de Agnietenstraat het leukste museum voor peuters en kleuters gemaakt: kinderen kunnen hier naar hartelust spelen en spelenderwijs leren over...
Hoera, vakantie! Een schoolvakantie kan soms best lang duren en hoewel kinderen zich best goed kunnen vermaken, slaat verveling soms toe. En Nederland heeft ook niet altijd zonnig buitenweer, dus een beetje inspiratie voor de schoolvakantie - zowel binnen als buiten -...
Als je probeert om zwanger te worden is het belangrijk om rekening te houden met je vruchtbare dagen en je ovulatie. Vrijen op vruchtbare dagen vraagt timing. Wanneer is je ovulatie en ben je vruchtbaar? Vlak voor je ovulatie ben je het meest vruchtbaar. Met onze...
Als kersverse ouder zijn er veel nieuwe dingen die op je afkomen. Eén van deze dingen is de groeicurve van jouw baby. Zowel voor als na de geboorte is de groei van jouw baby belangrijk om te bepalen of het kindje gezond is. Met behulp van de groeicurven kan je zien of...
Heb je net ontdekt dat je zwanger bent? Wat gaaf! Het delen van dit mooie nieuws is misschien wel één van de leukste dingen in de periode voordat je kindje geboren wordt. Waarschijnlijk eerst met naaste familie en vrienden, en later met de ‘kring’ daarbuiten. Om het...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Groeicurve baby: In dit artikel lees je alles over de groeicurve van een baby, hoe je deze bij kunt houden en wat de verschillen zijn tussen jongens en meisjes.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
‘Hoe was het?’ ‘Goed.’ Meer kreeg Heidi er meestal niet uit na een schooldag van haar jongens. Met ‘Slaapklets’ krijgt ze hele verhalen en álle details.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Beschadigd haar ziet er droog en broos uit en voelt niet zacht aan. In dit artikel lees je tips om de kans op schade aan je haar te verkleinen. Doe er je voordeel mee!
Aan de slag met schepnetje, loep op onderzoek naar alle diertjes in en om de sloot: Tijdens de jaarlijkse Slootjesdagen van IVN kom je alles te weten over het leven in de sloot.
Op zoek naar veilige, leuke en toegankelijke plekken om te bewegen en sporten? Dan is de Citybox echt iets voor jou! Lees hier alles over de voordelen.
Bij een zwangerschap van 11 weken hebben moeders veel last van zwangerschapsklachten. Positief aan 11 weken zwanger zijn, is dat de baby steeds meer op een mensenkind gaat lijken: hij beweegt steeds meer.
11 weken zwanger: voel je beweging in je buik?
Hoewel je baby, na de aanmaak van de knieën en ellebogen, steeds meer beweegt, kun je dit vaak nog niet voelen als je bijna 3 maanden zwanger ben. Wat je soms al wel begint te voelen, is de plek waar je baarmoeder zit. Heb je het nog niet gevoeld en wil je het voelen? Ga dan op je rug liggen en druk met je hand iets boven je schaambeen. Je voelt dan een harde rand, die aanvoelt als een soort bal. Dat is het bovenste gedeelte van je baarmoeder. In je elfde week kun je niet alleen je baarmoeder voelen; je voelt ook zwangerschapskwalen. Daar hebben de meeste vrouwen bij een zwangerschap van 11 weken helaas veel last van.
Baby 11 weken in de zwangerschap
In de elfde week, verandert je baby, net als in de afgelopen weken, enorm. Er zit ontwikkeling in de organen, in het gezicht en in de armen en benen van je baby.
De geslachtsorganen van je baby worden langzaam zichtbaar. Alle andere organen van je baby zijn, als je 11 weken zwanger bent, ook aangemaakt.
De oorschelpen, irissen, neusgaten en haarzakjes zijn gevormd. Het gezicht van je baby verandert snel als je 11 weken zwanger bent. De oren van je baby krijgen oorschelpen, de ogen krijgen irissen, de neus krijgt neusgaten en boven op het hoofd komen haarzakjes. De ogen gaan, nadat er irissen inzitten, dicht. Ze gaan pas weer open als je 26 weken zwanger bent.
De tenen en vingers van je baby worden steeds duidelijker zichtbaar. Er komen zelfs al kleine nageltjes aan de uiteinden. In de weken hiervoor leken de knobbels aan de benen en armen van je baby meer op peddels dan op voeten en handen. Dat is nu wel anders
Hoe groot is je baby met 11 weken zwanger?
Je baby is al zo groot als een USB-stick. Dat is vijf en een halve centimeter groot. Vergeleken met toen je 10 weken zwanger was, is je baby één centimeter gegroeid en maar liefst drie gram in gewicht toegenomen. Dat betekent dat je baby nu zeven gram weegt.
Moeder 11 weken zwanger: veel last van zwangerschapsklachten
Waarschijnlijk ben je blij dat je alweer bijna drie maanden zwanger bent, de kans op een miskraam wordt steeds kleiner. Hopelijk heb je vorige week, toen je tien weken zwanger was, goed nieuws gekregen tijdens je eerste termijnecho. Of ga jij deze echo nog krijgen als je in week 11 bent? In dat geval: sterkte en hopelijk veel plezier gewenst. Vergeet niet de tip van vorige week: ga nooit alleen naar een echo. Je moet altijd voorbereid zijn op het geval dat er iets mis is met je baby. Hopelijk is jouw baby gewoon gezond en mag je genieten van je verdere zwangerschap, hoewel dat niet meevalt als je bijna drie maanden zwanger bent: de zwangerschapsklachten zijn volop aanwezig.
Zwangerschapsklachten bij 11 weken zwanger
Hoewel je de ergste misselijkheid inmiddels hebt gehad, maakt deze typische zwangerschapskwaal van het eerste trimester, plek voor andere kwalen. Zo kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker of van een veranderende huid. Veel van de eerder verkregen zwangerschapskwalen blijven ook aanwezig. Of vallen de zwangerschapskwalen bij jou wel mee? Dan heb je geluk. Het kan ook zijn dat je juist veel last hebt van zwangerschapskwalen. Misschien heb je ook last van andere kwalen dan die hieronder worden genoemd, lees dan het artikel: ‘Zwangerschapsklachten’, hierin staan alle kwalen op een rij.
Je bent moe. Door de vele veranderingen in je lichaam ben je tijdens een zwangerschap erg moe. Vooral tijdens het eerste trimester van je zwangerschap. Geef hier vooral aan toe. Je lichaam en je baby hebben er baat bij als jij goed uitgerust bent. Doe gewoon eens een slaapje overdag als het mogelijk is. Ook bewegen kan helpen tegen vermoeidheid. Het geeft je wat extra energie, zodat je er weer tegenaan kunt.
Je voelt je opgeblazen. Tijdens een zwangerschap krijg je een opgeblazen gevoel door trager werkende darmen en een groeiende baarmoeder en baby.
Je bent duizelig. Duizeligheid tijdens zwangerschap heeft verschillende oorzaken. Het kan zijn dat je een lage bloeddruk hebt of dat je bloed moeilijk terug kan stromen door de druk van je baarmoeder op de organen en benen. Eet regelmatig en wat vaker dan normaal, maar dan in voedzame, kleine porties. Voel je je al duizelig? Eet dan iets dat je energie geeft, zoals een snoepje, een banaan of iets anders zoets. Dat verhoogt je bloedsuikers, waardoor je weer krachtiger wordt. Als je flauwvalt is het belangrijk dat je niet op je rug blijft liggen, maar op je zij gaat liggen. Ook in bed kun je dit het beste doen. Lig je namelijk op je rug dan kan je zware baarmoeder een bepaalde ader dichtdrukken, waardoor je zuurstoftekort krijgt.
Je hebt hoofdpijn. De hoofdpijn die je krijgt tijdens het eerste trimester wordt vaak veroorzaakt door hormonen. In het derde trimester heeft hoofdpijn ook een andere oorzaak, namelijk een verkeerde houding die je aanneemt door het extra gewicht dat je draagt.
Je huid verandert. Je krijgt bijvoorbeeld plotseling last van een vettere huid of van pukkels. Het is aan te raden je huid in dit geval wat vaker dan normaal in te smeren met bodylotion of een zwangerschapscrème.
Je krijgt een zwangerschapsmasker. Een zwangerschapsmasker wil zeggen dat je huid veel pigment aanmaakt, waardoor je gezicht verkleurt. Hoewel een zwangerschapsmasker na de zwangerschap geleidelijk weer verdwijnt, wil je het natuurlijk liever voorkomen. Dat doe je door je goed in te smeren met zonnebrandcrème met een hoge factor. Dit kun je het beste ook doen als de zon niet schijnt.
Je hebt je eerste echo, als je deze niet al hebt gehad of als deze niet komt als je 12 weken zwanger bent. Hiervoor moet je een aantal persoonlijke gegevens verzamelen. Dat kun je het beste vooraf aan de echo alvast doen.
Foliumzuur wordt overbodig vanaf het moment dat je twaalf weken zwanger bent. Je mag er dus mee stoppen.
Ga nadenken over de combinatietest. Deze test is niet verplicht. Je kunt er chromosoomafwijkingen mee voorspellen, zoals het syndroom van Down. Je kunt door het doen van de test worden gerustgesteld, maar ook onnodig ongerust raken; er wordt slechts een kansberekening gedaan. Denk er dus goed over na.
Tip van de week: start met zwangerschapsyoga als je gestrest raakt
Bij een zwangerschap komt veel kijken, zoals zwangerschapsklachten, dingen die geregeld moeten worden, zorgen over of je wel een goede moeder zult zijn en of je je vrijheid wel kunt missen. Misschien werk je. Ook dat kan zorgen voor stress, omdat je het bijvoorbeeld niet meer goed aankunt nu je zwanger bent. Een middel tegen stress tijdens zwangerschap is zwangerschapsyoga. Daar kun je zo vroeg mee beginnen als je zelf wilt. Ga er dus als je 11 weken zwanger bent al naar toe en relax.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.