Trouwen tijdens je zwangerschap

Trouwen is natuurlijk bijzonder, voor iedereen. En trouwen tijdens je zwangerschap is misschien nog wel extra bijzonder. Een groeiende buik maakt die dag nog net een tikkeltje specialer, en geeft de dag nog meer liefde. Je moet dan natuurlijk wel met een aantal zaken...

Berend Botje: Het mysterie van het ei

Vanaf 19 januari 2022 is de avontuurlijke film Berend Botje thuis te bewonderen op DVD of via Video on Demand. Deze familiefilm wil je echt zien, want de avonturen van de Botjes zijn zó bijzonder, dat niemand gelooft dat ze echt zijn gebeurd. Maar Berend Botje weet...

Vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het?

Erythema infectiosum, ofwel de vijfde ziekte bij mijn baby, wat is het? Het gaat hier om een besmettelijke vlekjesziekte, die vooral bij kinderen voorkomt. Het kind krijgt over het hele lichaam rode vlekjes en vaak voelen ze zich ook niet zo lekker. Veel kinderen...

Leuke luisterboeken voor kinderen

Behalve dat het heel leuk is, is het ook belangrijk om aan kinderen voor te lezen. Voorlezen (en zelf leren lezen) draagt bij aan de taalontwikkeling van je kind en het is een moment van verbinding met je kind. Geen zin of tijd om voor te lezen? Of op zoek naar een...

Wat is hoogsensitiviteit en wat betekent het voor mijn kind?

Hoogsensitiviteit is tegenwoordig geen onbekende term meer. De meeste mensen weten wel ongeveer wat het betekent, steeds meer volwassenen herkennen zich erin en herkennen het soms ook bij hun kinderen. In de jaren '90 introduceerde Elaine Aron, klinisch...

Het tweede trimester van de zwangerschap is aangebroken. De buik van de moeder gaat flink groeien en de zwangerschapskwalen zijn minder aanwezig. Bij een zwangerschap van 14 weken krijgt de baby een dunne, donzige vacht over zijn lichaam.

14 weken zwanger: het rustige tweede trimester van de zwangerschap begint

Als je 14 weken zwanger bent, dan heb je er al dertien weken opzitten. Dat houdt in dat je op al een derde deel van je zwangerschap voorbij is en dat betekent dat de tweede dertien weken van start gaan; het tweede trimester begint. Over het algemeen is het tweede trimester van je zwangerschap het rustigste. De zwangerschapskwalen van het eerste trimester verminderen en je hebt ook nog niet zo’n last van een dikke buik, die in het derde trimester pas echt groot is.

Ook hoef je nog niet te stressen voor de komst van de baby; als het goed is, duurt dat nog een aantal maanden. Kortom het is tijd om te ontspannen en om volop van je zwangerschap te genieten. Misschien is het een goed idee om samen met je partner een vliegvakantie in te plannen, zodat jullie in alle rust kunnen genieten van jullie zwangerschap, babynamen kunnen verzinnen en kunnen fantaseren over de komst van de baby.

Baby 14 weken in de zwangerschap: je baby krijgt een donzige vacht

Als je 14 weken zwanger bent, groeit je baby flink, is je baby steeds meer in beweging en je baby’s huid ondergaat een verandering.

  • De bewegingen van je baby worden steeds soepeler en je baby kan steeds meer. Zo kan je baby, als je 3,5 zwanger bent, niet alleen de grote lichaamsdelen aansturen, maar ook de allerkleinste, zoals de vingers en de tenen. Zelfs de gezichtsspieren van je baby worden door de hersenen van je baby gestimuleerd: je baby kan fronsen en gaapt soms uitgebreid.
  • Er groeit een dunne, donzige vacht op de huid van je baby. Deze vacht verdwijnt nog voordat je baby wordt geboren. Het is nodig voor je baby in de buik. De vacht zorgt ervoor dat huidsmeer, dat afkomstig is uit de talgklieren, op zijn plaats zitten blijft. Zo is je baby tegen het vruchtwater beschermd. De vacht verdwijnt op het moment dat je baby babyvet krijgt. Als je baby te vroeg wordt geboren, voor de veertig weken, kan het zo zijn dat je baby nog donshaartjes heeft op zijn rug, schouders en in zijn gezicht. Ook dan verdwijnen ze nog.
  • Je baby krijgt hoofdharen en wenkbrauwen. Tegelijkertijd met de donsharen krijgt je baby ook dikkere haren op zijn boven op zijn hoofd en boven zijn ogen.

foetus-14-weken

Hoe groot is je baby met 14 weken zwanger?

Je baby heeft alweer de grootte van een bankpasje. Hij is ongeveer negen centimeter groot. Zijn gewicht is ongeveer 43 gram. Dat is bijna het dubbele van een week geleden, toen je 13 weken zwanger was.

Moeder 14 weken zwanger: genieten geblazen

Niet elke zwangere vrouw beleeft eenzelfde zwangerschap, maar over het algemeen is het moment waarop je 3,5 maand zwanger bent, een moment waarop je geniet. Je voelt je fitter dan in de afgelopen periode, bent aan het idee gewend geraakt dat je zwanger bent, ziet je buik misschien al een beetje groeien en kunt nu met iedereen in je omgeving je vreugde delen. De mensen uit je omgeving weten dat je zwanger bent.

Het kan zelfs zo zijn dat je bij 14 weken zwangerschap je baby al een beetje voelt bewegen. Voel je het nog niet? Maak je geen zorgen, het zijn echt maar weinig vrouwen die het voelen. Meestal zijn het degenen die al eerder zwanger zijn geweest. De meeste zwangere vrouwen voelen hun kindje pas bewegen als ze 18 weken zwanger, 19 weken zwanger of 20 weken zwanger zijn.
14-weken-zwanger-voelt-goed

Zwangerschapsklachten bij 14 weken zwanger

Zonder al te veel zwangerschapsklachten barst je ineens van de energie. Je vermoeidheid is verdwenen, bent niet meer misselijk en hoeft ook niet meer zo vaak naar de wc om te plassen. Er komen maar weinig nieuwe zwangerschapsklachten bij. Het kan voor jou natuurlijk anders zijn, dit is enkel een schets van hoe een zwangerschap gemiddeld verloopt.

Heb jij nog wel last van zwangerschapsklachten, kijk dan eens in de rubriek ‘Zwangerschapsklachten’. Hierin staan alle klachten omschreven en kun je op zoek gaan naar een advies om ook jouw klachten te verminderen. De meeste vrouwen hebben dus weinig klachten, maar een probleem waar bijna elke zwangere vrouw mee te maken krijgt, naarmate de zwangerschap vordert, is een gewichtstoename. Ook de bloedneuzen en verkoudheden kunnen nog steeds de kop opsteken als je 14 weken zwanger bent.

  • Het gewicht tijdens zwangerschap neemt toe. De een ervaart het als een probleem, de ander niet. De ene vrouw komt maar een beetje aan, de andere heel veel. Wat kun je er aan doen? Weinig. Afvallen tijdens zwangerschap is niet verstandig. Jij en je baby hebben voldoende voedingsstoffen nodig. Daarom is het belangrijk dat je voldoende, gevarieerd en gezond eet. Natuurlijk kun je er daarnaast wel op letten dat je niet al teveel ongezonde dingen eet. Voor veel zwangere vrouwen is dat lastig, aangezien je als je zwanger bent, vaker last hebt van vreetbuien.
  • Je hebt last van bloedneuzen. Ook tijdens het tweede trimester van je zwangerschap maakt je lichaam nog steeds meer bloed aan en zijn je bloedvaten onder invloed van zwangerschapshormonen dunner dan normaal. De grote hoeveelheid bloed zorgt voor druk op de bloedvaten en dat creëert bloedneuzen. Wat je ertegen doet? Snuit je neus, ga rechtop zitten, buig je hoofd licht naar voren, adem via je mond in en knijp je neus zachtjes dicht. Doe dit tien minuten lang. Herhaal het als je bloedneus nog niet over is. Blijft je neus alsmaar bloeden, dan kun je eventueel contact opzoeken met je huisarts.
  • Je bent vaak verkouden. Verkoudheid komt vaker voor tijdens zwangerschap, omdat je weerstand lager is.

14 weken zwanger vrouw verkouden op de bank met tissues

Wat moet je doen bij 14 weken zwangerschap?

Er zijn twee dingen die je kunt regelen als je 14 weken zwanger bent.

  • Het regelen van kraamzorg. Hiervoor ga je op zoek naar een kraambureau bij jou in de buurt en bel je ze op. Je kunt ook via je zorgverzekeraar een kraampakket aanvragen als je zorgverzekeraar dit aanbiedt.
  • Het regelen van kinderopvang. Dit doe je uiteraard alleen als je weet dat er straks dagen zijn dat jij en je partner allebei niet thuis zijn en als er niemand anders is die op je baby kan passen. Ga langs bij verschillende kinderdagverblijven en bekijk ook het aanbod aan gastouders en maak je beslissing.

Uiteraard zijn er ook als je 14 weken zwanger bent dingen die je niet mag doen. Bekijk hiervoor het artikel: ‘Wat mag je allemaal niet als je zwanger bent’.

Tip van de week: eet gezond

Belangrijk als je 14 weken zwanger bent en eigenlijk op elk moment van je zwangerschap, is dat je gezonde voeding eet. Daaronder vallen onder andere calcium, proteïne en calcium, wat bijvoorbeeld in donkergroene groente, bonen, mager vlees, vis, eieren en noten zit. Ook fruit is natuurlijk gezond voor jezelf en je baby. Ook zijn er speciale superfoods, die je kunt eten tijdens je zwangerschap om extra energie te krijgen.