Zwanger zijn is voor veel vrouwen een tijd van genieten, dromen en intens geluk. Maar dat geldt natuurlijk niet voor de hele dag, elke dag. Een zwangerschap brengt helaas ook genoeg ongemakken met zich mee. Zwangerschapsmisselijkheid is zo'n welbekend 'ongemak'. En ook voor elk ongemak, en dus ook zwangerschapsmisselijkheid, geldt dat het bij iedere vrouw en iedere zwangerschap weer anders is. Heb jij een zwangere vriendin of collega in je omgeving? Denk dan even goed na voordat je een van deze uitspraken bezigt in haar bijzijn:

1. Het is gelukkig alleen maar in de ochtend

Misselijkheid in de zwangerschap staat bekend als een klacht dit voornamelijk in de ochtend opspeelt. In de praktijk is dat helaas vaak anders. Veel vrouwen ervaren de misselijkheid de hele dag door, of juist op andere momenten van de dag. De aanname dat een zwangere vrouw er aan het einde van de ochtend dus sowieso wel vanaf zal zijn klopt dus niet helemaal.

2. Het duurt gelukkig maar even/het gaat vanzelf weer voorbij

De meeste zwangere vrouwen merken rond de 12 weken dat de misselijkheid afneemt. Dat is natuurlijk erg fijn, vooral als zij al weken lang constant misselijk zijn geweest. Maar dit geldt helaas lang niet voor alle vrouwen. Er zijn genoeg vrouwen die de hele zwangerschap misselijk zijn of zelfs last hebben van extreme zwangerschapsmisselijkheid waarbij zij helemaal niks meer binnen kunnen houden (Hyperemesis Gravidarum).

3. Wees blij dat je überhaupt zwanger bent

Zwanger worden is iets dat vrouwen zeker niet voor vanzelfsprekend kunnen nemen. Daar wordt gelukkig steeds meer openheid over gegeven, waardoor er steeds meer bewustwording rondom ontstaat. Er zijn dus veel vrouwen die zelf ook hebben ervaren dat zwanger worden een behoorlijke uitdaging kan zijn. Maar ook deze vrouwen mogen zich natuurlijk best heel ellendig voelen door de zwangerschapsmisselijkheid. En je kan er daarnaast vanuit gaan dat ze óók enorm blij zijn met hun zwangerschap.

4. Dan wordt het vast en zeker een meisje/jongen

Er zijn behoorlijk wat studies losgelaten op de relatie tussen het geslacht van de baby en het optreden van zwangerschapsmisselijkheid. Daarnaast zijn er ook genoeg vrouwen die hierin hun eigen ervaring laten meewegen en overtuigt zijn van een relatie tussen de twee. In de praktijk, en uit veel onderzoeken, blijkt dat er vrijwel geen relatie te vinden is tussen misselijkheid en het geslacht. Het enige dat we zeker weten is dat het een baby is, de rest zal moeten blijken op de echo of bij de geboorte.

meerlingen

5. Weet je zeker dat het er één is?

Hoewel het zeker zo kan zijn dat de zwangerschapsmisselijkheid erger kan zijn bij een zwangerschap van een meerling, is dit natuurlijk nooit een leuke vraag om te stellen. Je kan er vanuit gaan dat de vrouw in kwestie zelf ook heeft meegekeken op de echo en dus zelf als geen ander weet hoeveel baby's er in haar buik zitten. En mocht het nog zo vroeg in de zwangerschap zijn dat het zelfs op een echo niet te zien is, dan weet de moeder natuurlijk net zo weinig als jij.

Wat kan je dan beter wel zeggen of doen?

Het kan nooit kwaad om te vragen hoe het écht gaat. Je kan daarnaast aanbieden te koken voor de rest van het gezin, zodat de moeder lekker op bed kan blijven liggen ver van de lucht van eten vandaan. Zijn er al kinderen in het gezin? Neem ze lekker een middagje mee op pad zodat de zwangere mama even rustig aan kan doen. Maar vergeet vooral niet te vertellen hoe trots je op haar bent, dat je het vervelend voor haar vindt en hoe goed ze doet. Dat kan een zwangere vrouw nooit genoeg horen!