Wanneer je zwanger bent, is het belangrijk om te weten of je nakomeling gezond is. Maar heel veel ouders hengelen eveneens naar de geslachtsbepaling, hoewel ze in de meeste gevallen geen voorkeur wegdragen of de nakomeling een jongen of een meisje wordt. In deze blog ‘Een echo voor de geslachtsbepaling: een meisje of een jongen?’ wordt een tipje van de sluier gelicht hoe het geslacht vanaf zestien weken tijdens de zwangerschap kan worden bepaald.

De bepaling van het geslacht aan de hand van een echografie

In de meeste gevallen vernemen de aanstaande ouders bij de twintig-wekenecho het geslacht. Tijdens deze echografie wordt gekeken naar eventuele lichamelijke afwijkingen, maar zal de behandelende arts ook de vraag stellen of je het geslacht wil weten of niet. Hoewel de bepaling van het geslacht geen onderdeel uitmaakt van deze twintig-wekenecho, kan je wel de zorgverlener vragen om even extra aandacht hieraan te besteden. Wanneer de kenmerken van het geslacht nog niet helemaal voor honderd procent zichtbaar zijn tijdens de echografie, zullen de ouders nog even moeten wachten. Voor de goede orde: de echografie na twintig weken heeft als focus om de gezondheid van de aankomende baby na te gaan en niet om te bepalen welk geslacht je nakomeling gaat hebben. Soms is het onduidelijk om het geslacht te bepalen. In dat geval kan je een pretecho aanvragen.

Wat is nu in feite een pretecho?

Zoals de omschrijving al laat vermoeden is een pretecho niets anders dan beeldvorming voor vermaak. Je hoeft er geen medische achtergrond achter te zoeken. Er wordt niet naar afwijkingen van medische aard gezocht. De beelden van je baby worden getoond en je krijgt de nodige gepaste uitleg over de geslachtsbepaling en wat je precies op de beelden ziet. Het gaat er ook minder officieel aan toe. Na het beëindigen van deze beeldvorming krijg je eveneens een dvd of foto’s mee die je nog eens bij je thuis kan bekijken. Het leuke aan deze pretecho is dat je je kan laten omringen door familieleden of iemand uit je kennissenkring omdat het medische gedeelte bij deze afspraak niet aan de orde is.

Je kan geen twintig weken wachten om het geslacht te weten

Als je geduld op de proef wordt gesteld en je kan nauwelijks wachten tot de twintig-wekenecho wordt uitgevoerd om het geslacht te bepalen, kan je na ongeveer zestien weken reeds de uitkomst van het geslacht laten bepalen. Dan kan je de zogenaamde ‘nub-theorie‘ toepassen. Met deze theorie kan je tussen de twaalf en veertien weken van je zwangerschap er proberen achter te komen welk geslacht je baby heeft. Wel met de nadruk op proberen, want helemaal uitsluitsel voor honderd procent geeft de theorie niet.

Wat houdt de nub-theorie in?

De nub – letterlijk uit het Engels vertaald ‘hobbel’ – is een klein uitsteeksel tussen de benen van je baby dat een richtaanwijzing kan geven om het geslacht van je baby te bepalen. De geslachtsdelen van een nakomeling worden immers al na zes tot zeven weken ontwikkeld na de bevruchting. In de aanvangsfase groeien de geslachtsdelen bijna hetzelfde, zowel bij de meisjes als bij de jongens. Tijdens de elfde week van de zwangerschap neemt de nub de vorm aan van een penis of een clitoris en schaamlippen. Dit kan immers al op een echo worden bekeken door een bepaalde hoek te vormen van het uitsteeksel tussen de benen en de ruggengraat. Wanneer de nub in een hoek staat, die groter is dan dertig graden: dan wijst dit meestal op het geslacht van een jongen. Wanneer die hobbel een beetje evenwijdig loopt met de ruggengraat of de hoek kleiner is dan dertig graden, dan wordt het een meisje.

Alles hangt af van de positie van de baby

De nub-theorie moet nog met een andere factor rekening houden en dat heeft alles te maken met de positionering van je baby. De houding bepaalt of de uitkomst van de voorspelling een slaagkans heeft of niet. De knobbel tussen de benen wordt op de echo het best gezien als de baby strak op de rug ligt, zijdelings met de rechterkant naar je toe. De benen zijn opgetrokken. Wanneer de juiste houding niet goed is, zal je enkele weken moeten wachten op de bepaling van het geslacht. Voor alle misverstanden te voorkomen: de nub-theorie mag je bestempelen als redelijk betrouwbaar.

Kan je het geslacht bepalen zonder een echo uit te voeren?

Er doen heel wat verhaaltjes de ronde die eventueel kunnen helpen bij het bepalen van het geslacht. Of die fabeltjes ook met de waarheid stroken, laten we wijselijk best in het midden. Enkele stellingen hieronder op een rijtje.

Wanneer een meisje

Je gezicht zwelt op, je hebt last van ochtendhumeur of je billen worden dikker. Of je levenspartner loopt ook in de ochtend als een brompot rond. Dan zegt de gerichtenmolen dat je zwanger bent van een meisje.

Wanneer een jongen

Als je benen en buik dikker worden, je hinder ondervindt van koude voeten, schopt je baby geregeld tegen de ribben, loop je goedgezind rond in de ochtend. Dan vertoon je alle symptomen dat je een jongen mag verwelkomen. Dat de vader van je oogappel zichtbaar dikker wordt en de hele tijd klusjes opknapt in huis, moet je dan maar met de glimlach erbij nemen.

Geslachtsbepalingen tijdens het vrijen

Nog twee raadselachtige verhalen die de ronde doen en een eigen leven zijn gaan leiden. Als je een jongenswens hebt, is het beste om tijdens volle maan te vrijen op zijn hondjes zodat de penetratie diep is. Maak dat de vrouw een orgasme heeft en laat de man enkele dagen voor het vrijen heel veel koffie nuttigen. Als je een meisje wil, is de missionarishouding het beste standje, vermijd dat de vrouw een orgasme beleeft en zorg dat de man uitgerust is bij aanvang van het vrijen.