Linea nigra betekent in het Latijns zwarte lijn. Het is een donkere, verticale lijn, die tijdens zwangerschap op je buik kan verschijnen. De streep loopt meestal vanaf het schaambeen naar boven tot de navel. Soms loopt de zwangerschapsstreep linea nigra door tot boven de navel. De meeste zwangere vrouwen die een linea nigra hebben, krijgen een streep van ongeveer een centimeter breed, die bruin van kleur is. De linea nigra verschijnt op de plek waar de buikspieren uit elkaar gaan wijken om plek te maken voor de baarmoeder met de baby.

Waarom ontstaat de zwangerschapsstreep linea nigra

Waarom ontstaat de zwangerschapsstreep linea nigra?

Op de plek op je buik waar de linea nigra ontstaat, zat al een streep. Deze valt echter door de lichte kleur nauwelijks op. De naam van deze streep is linea alba. Door een verandering van hormonen krijg je tijdens zwangerschap last van een verhoogde productie van pigment. Dat wil zeggen dat bepaalde plekken op je huid tijdens je zwangerschap donkerder kleuren en hierdoor meer opvallen. Zo kun je last krijgen van een zwangerschapsmasker, waarbij er pigmentvlekken in je gezicht verschijnen en worden je tepels donkerder van kleur. De pigmentkleuring treedt bij veel vrouwen ook op bij de linea alba. Als deze lijn op je buik meer pigment krijgt en dus donkerder wordt, dan wordt het de zwangerschapsstreep linea nigra.

Wanneer krijg je de zwangerschapsstreep linea nigra?

Als je last hebt van de zwangerschapskwaal linea nigra dan ben je niet de enige. Ongeveer driekwart van de zwangere vrouwen krijgt de zwangerschapsstreep op de buik. Bij de een is het meer zichtbaar dan bij de ander. Hoe donkerder je huidskleur, hoe meer kans op een opvallende linea nigra. De zwangerschapsstreep op je buik verschijnt meestal in het tweede trimester van je zwangerschap. De kans dat je er last van krijgt is het grootst in de periode dat je 13 weken zwanger bent tot je 26 weken zwanger bent. De streep zal in de loop van de zwangerschap steeds donkerder worden.

Wat doe je aan de zwangerschapsstreep linea nigra

Wat doe je aan de zwangerschapsstreep linea nigra?

Als je zwanger bent, dan neemt je gewicht en omvang toe. Ook kun je last krijgen van striae, spataderen, een zwangerschapsmasker en huidaandoeningen tijdens je zwangerschap. Veel vrouwen vinden de zwangerschapsstreep er niet mooi uitzien. Het fijne aan deze zwangerschapskwaal is dat deze, in tegenstelling tot sommige andere kwalen, meestal wel snel weer wegtrekt na de zwangerschap. In principe hoef je er dus niks aan te doen. Maar wat nou, als je ervan baalt, dat hij op je buik verschijnt of er misschien nog komt. Wat doe je dan?

Helaas kun je de zwangerschapsstreep linea nigra niet helemaal voorkomen. Wel heb je invloed op de mate waarin de streep zichtbaar is. Je kunt twee dingen doen om de streep zo licht mogelijk te houden:

  • Blijf uit de zon met je buik of smeer je buik in met een hoge factor zonnebrandcrème. Het beste is factor 50. Hoe donkerder je huid, hoe meer de streep zichtbaar is. Hoe meer je in de zon gaat, hoe meer de linea nigra zichtbaar is.
  • Eet voldoende producten met foliumzuur. Dit zit in groene groenten, fruit, vlees, zuivel en producten met volkoren. Ook is het verkrijgbaar in tabletvorm. Tot de tiende week van je zwangerschap wordt aangeraden deze extra foliumzuur te slikken. Het kan echter geen kwaad om de tabletten door te slikken tot aan het einde van je zwangerschap. Er wordt beweerd dat de linea nigra donkerder kleurt bij een tekort aan foliumzuur. Hoewel dit nog niet voldoende uit wetenschappelijk onderzoek is bewezen, kun je proberen je foliumzuur te verhogen om zo je zwangerschapsstreep lichter te houden. Je weet hierbij dus niet zeker of het helpt. Ook al heeft het geen effect, dan kan het geen kwaad. Foliumzuur is goed voor je baby. Het ondersteunt de groei van je baby en verkleint de kans op aangeboren afwijkingen.

Help, mijn linea nigra is heel donker van kleur

Lukt het je niet om de zwangerschapsstreep linea nigra te voorkomen of zo min mogelijk zichtbaar te maken? Of heb je een zwangerschapsstreep die extreem opvalt door de donkere kleur? Baal hier dan niet teveel van. Besef goed, dat bijna elke zwangere vrouw deze streep in meer of mindere mate krijgt en dat hij er gewoon bij hoort. Anderen zullen je niet aankijken op een linea nigra. Het kan zelfs zijn dat een andere zwangere vrouw zonder linea nigra er jaloers op is.

Probeer je schaamte of onzekerheid om deze reden liever om te zetten naar trots. Besef ook dat een linea nigra verder geen complicaties geeft, een onschuldige zwangerschapskwaal is, die zeer waarschijnlijk verdwijnt na de zwangerschap.

mijn linea nigra is heel donker van kleur

Linea nigra na de bevalling

Hoe lang de zwangerschapsstreep na de bevalling nog zichtbaar blijft, hangt af van de mate waarin je hormoonhuishouding weer in de oude staat, van voor je zwangerschap, is hersteld. Dat duurt bij de ene vrouw langer dan bij de andere. Bij vrouwen die borstvoeding geven, duurt dit veelal het langst. Hierdoor blijft de zwangerschapsstreep linea nigra dan ook langer zichtbaar bij vrouwen die borstvoeding geven. Het geven van borstvoeding heeft invloed op je hormonen. Vrouwen die borstvoeding geven, blijven als het ware wat langer in de zwangerschapsstaat en daarom behouden zij ook de daarbij horende linea nigra.

Bij de meeste vrouwen is de linea nigra een jaar na de bevalling bijna niet meer zichtbaar. Hij is dan weer verandert in de linea alba streep. Slechts een klein percentage van de vrouwen houdt een linea nigra. Dat kan balen zijn, maar helaas kun je er weinig aan doen. Het beste is om de streep te zien als een mooi aandenken aan je zwangerschap, waarin je kind nog in je buik zat. Je bent een van de weinigen die dit aandenken mag behouden. Je hebt het als het ware verdiend en mag je er dus trots op zijn. Besef ook dat een linea nigra een onschuldige kwaal is. Je hebt er geen lichamelijke last van.

Kun je met de linea nigra het geslacht van je kind voorspellen?

Het geslacht van een baby voorspellen tijdens de zwangerschap wordt door de eeuwen heen op vele manieren geprobeerd. Zo zou heftige misselijkheid in het eerste stadium van je zwangerschap kunnen wijzen op een meisje. Toch is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor deze en andere theorieën gevonden. Of geloof jij er wel in?

Waarschijnlijk heb je ook wel eens iets gehoord over de volgende ’theorie’: door te kijken naar de zwangerschapsstreep zou je ook het geslacht van je baby kunnen voorspellen. Loopt de lijn van je schaamstreek tot aan je navel? Dan krijg je een meisje. Loopt de lijn tot boven je navel door? Dan krijg je een jongetje. Denk jij dat dit klopt? Wat het antwoord op deze vraag is, moet je zelf weten, maar wetenschappelijk bewijs is er ook voor deze theorie nog nooit gevonden.

Wil je weten of het klopt? Probeer het dan eens uit. Vraag aan elke zwangere vrouw uit je omgeving wat voor linea nigra ze heeft en voorspel het geslacht van de baby’s. Klopt je voorspelling steeds? Dan is de kans groot dat het toch geen zwangerschapsfabeltje is.