Vroege zwangerschapstest: alles wat je moet weten

Vraag je je af of je in verwachting bent? Als aanstaande ouders wil je natuurlijk zo snel mogelijk zekerheid hebben. Gelukkig zijn er tegenwoordig verschillende soorten zwangerschapstesten op de markt, waaronder de vroege zwangerschapstest of de early...

7 pluspunten van een autovakantie met kinderen

Een autovakantie met kinderen, is dat wel leuk voor iedereen? Als je verder weg wil is het een lange rit, misschien heel vermoeiend en vervelend. Om meteen met de deur in huis te vallen: ja, een autovakantie is heel goed te doen en dit kun je zelf heel makkelijk leuk...

25 stoere meisjesnamen: inspiratie

Als je op zoek bent naar een stoere naam voor een meisje, dan moet deze in ieder geval kort en krachtig zijn. In dit artikel hebben we 25 korte stoere meisjesnamen voor je verzameld. De namen in dit artikel zijn tijdloos, hip, vlot en gemakkelijk uit te spreken. Ook...

Kinderwens? Let op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.

Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je meer over de mogelijkheden om de natuur een handje op weg te helpen. We vertellen je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden. Kinderwens en zwanger worden...

Diarree bij een baby

Iedereen kan te maken krijgen met diarree. Ook je baby kan een waterige en dunne ontlasting krijgen door een storing in de spijsvertering. Het gevaar van diarree bij een baby is dat jonge kinderen sneller uit kunnen drogen door een te dunne ontlasting. Het is dan ook...

Zwangerschapshormonen kunnen pigmentvlekken in je gezicht veroorzaken. Dit wordt wel een zwangerschapsmasker genoemd. Je kunt de kans op pigmentvlekken verkleinen door zorgvuldig met je huid om te gaan. Een masker is niet schadelijk en verdwijnt vaak vanzelf weer. Wanneer de vlekken niet verdwijnen kan een behandeling helpen.

Wat is een zwangerschapsmasker

Wat is een zwangerschapsmasker?

Ongeveer 65% van de vrouwen krijgt last van een zwangerschapsmasker. Bij een zwangerschapsmaker ontstaan er bruine vlekken op je huid. Dit wordt ook wel melasma genoemd. Melasma wordt veroorzaakt door de hormonen progesteron en oestrogeen. Deze hormonen zorgen ervoor dat de cellen in je gezicht meer pigment aanmaken. Hierdoor kun je grillige pigmentvlekken krijgen op je wangen, je voorhoofd, rondom je lippen en je ogen. Soms breidt het zich uit naar de armen en hals. De verhoogde aanmaak van pigment kan ook zorgen voor extra sproetjes, moedervlekken, donkere tepels en een zwangerschapsstreep op je buik.

Niet schadelijk

Een zwangerschapsmasker is niet schadelijk voor je gezondheid. Misschien ervaar je de vlekken wel als vervelend of ontsierend. Bedenk dan dat de meeste zwangerschapsklachten na de bevalling weer verdwijnen. Zo ook het masker. Vaak trekken de vlekken vanzelf weer weg. Of ze verdwijnen na een behandeling. Toch is het verstandig om een zwangerschapsmasker zoveel mogelijk te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Zwangerschapsmasker zon vermijden

Zon vermijden

Een zwangerschapsmasker ontstaat door de combinatie van hormonen en zonlicht op je huid. Vermijd daarom direct zonlicht tijdens je zwangerschap en eerste maanden daarna. Smeer je huid op een zonnige dag goed in met zonnebrandcrème. Het liefs factor 50. Blijf ook zoveel mogelijk in de schaduw. Moet je toch de zon in? Draag bijvoorbeeld een hoed of pet om de zon uit je gezicht te weren. Wees extra alert tijdens een skivakantie of verre reis. De kracht van de zon is in het buitenland vaak sterker dan in Nederland. Melasma komt vaker voor in tropische gebieden.

Even geen zonnebank

Om melasma te voorkomen kun je de zonnebank beter mijden. Door de uv-straling heb je extra kans op pigmentvlekken. Daarnaast is de zonnebank ook geen goed idee voor de gezondheid van je kindje. Onder de zonnebank zweet je extra, waardoor je sneller uitdroogt. Dit kan een zuurstofgebrek of een verminderde bloedtoevoer veroorzaken. Door de verhoogde omgevingstemperatuur is er kans dat de temperatuur in je baarmoeder stijgt. Hiervoor verhoogt het risico op een miskraam of aangeboren afwijkingen bij je kindje.

Foliumzuur slikken

In de medische wereld wordt vermoed dat foliumzuur de kans op melasma verkleint. Foliumzuur zit onder andere in citrusvruchten, groene bladgroenten, volkorenproducten en peulvruchten. De hoeveelheid foliumzuur die je via voeding binnenkrijgt is niet genoeg. Geadviseerd wordt om in ieder geval de eerste 10 weken van je zwangerschap foliumzuurtabletjes te slikken. De reden hiervan is dat foliumzuur de kans op geboorteafwijkingen verkleint. Er is bijvoorbeeld minder kans op een hazenlip, open gehemelte of open ruggetje.

Camoufleren van een zwangerschapsmasker

Camoufleren van een zwangerschapsmasker

Helaas kunnen er ondanks goede voorzorgsmaatregelen toch pigmentvlekken ontstaan. Tijdens je zwangerschap kun je weinig aan een zwangerschapsmasker doen. Natuurlijk kun je de vlekken wel zo goed mogelijk camoufleren met make-up. Kies bijvoorbeeld voor een natuurlijke foundation. Pas op met pigmentcrèmes. Deze vaak blekende crèmes kunnen schadelijk zijn voor je baby. Daarnaast is het nog maar de vraag of de pigmentvlekken echt verminderen door het gebruik van deze crèmes. Wil je toch graag een crème gebruiken? Overleg met een deskundige welke crème geschikt is.

Het zwangerschapsmasker verdwijnt vanzelf

Je huid verandert tijdens je zwangerschap. Sommige vrouwen krijgen bijvoorbeeld last van acne, uitslag of zwangerschapsjeuk. Een zwangerschapsmasker ontstaat onder invloed van hormonen in het tweede trimester of derde trimester van de zwangerschap. Na je zwangerschap komen je hormonen weer tot rust. Meestal verdwijnen de vlekken vanzelf binnen een jaar. Wel kan je huid gevoelig blijven voor melasma. Blijf dus voorzichtig met zonlicht. Bij een eventuele volgende zwangerschap is de kans groot dat de pigmentvlekken terugkomen. Vaak zijn de vlekken dan wat donkerder.

Rekening houden met de pil

Nadat je kindje geboren is wil je misschien (weer) aan de pil. De pil kan invloed hebben op de aanmaak van pigment. Had je tijdens je zwangerschap last van een zwangerschapsmasker? Dan kun je beter geen pil met oestrogeen gebruiken. Raadpleeg je huisarts welke pil het beste bij jou past. Of kies voor een andere vorm van anti-conceptie.

Behandelen van een zwangerschapsmasker

Behandelen van een zwangerschapsmasker

In een zeldzaam geval verdwijnt het zwangerschapsmasker niet binnen een jaar. Raadpleeg je arts als je overweegt je vlekken te laten behandelen. Voorbeelden van behandelmethoden:

  • Licht- en lasertherapie: Door ultrakorte lichtflitsen wordt het pigment in je huid afgebroken. Tijdens de behandeling wordt je huid warm en rood. Binnen enkele dagen in je huid weer hersteld van de therapie.
  • Rood/blauw lichttherapie: De pigmentvlekken verminderen door gebruik van speciaal LED-licht. Er zijn meerdere behandelingen nodig voor een mooi resultaat.
  • Micro needling: Door middel van een apparaatje met zeer fijne naaldjes wordt de huidvernieuwing gestimuleerd. De huid wordt soepeler en egaler van tint.
  • Chemische peelings: Door behandeling met een chemische peeling gaat de huid schilferen. Hierbij hoopt men dat het extra pigment afgevoerd wordt.
  • Camouflagetherapie: Een huidtherapeut adviseert hoe de pigmentvlekken het best gecamoufleerd kunnen worden met crèmes en make-up. De therapeut helpt je bij het kiezen van goede verzorgingsproducten. Een behandeling van melasma kan prijzig zijn. Informeer bij je zorgverzekering of de behandeling vergoed wordt. Het risico bestaat dat de behandelde pigmentvlekken bij een volgende zwangerschap terugkomen. Wacht daarom met een behandeling tot je gezin ‘compleet’ is.

zonnen-tijdens-de-zwangerschap

Genieten

Melasma is vervelend, maar vergeet niet te genieten van je zwangerschap. In jou groeit een klein wonder! Zwangerschapskwalen, zoals een zwangerschapsmasker, maken een zwangerschap soms zwaar. Wees daarom extra lief voor jezelf. Verwen je huid bijvoorbeeld met een fijne bodylotion en milde verzorgingsproducten. Neem voldoende rust, eet gezond en maak jezelf mooi met goede make-up.