6 x Hartige hapjes voor Sinterklaasavond

Het huis is versierd, de Sinterklaasmuziek staat aan en natuurlijk staat er ook allerlei lekkers op tafel. Pakjesavond! Natuurlijk horen daar zoetigheden bij zoals chocolade, kruidnoten en marsepein. Maar wil je nog iets meer uitpakken, met ook hartige hapjes? Dit...

Mijn bevalling: Zo had het niet moeten gaan, kleintje

Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...

De 11 leukste sinterklaas surprises

Yes, we mogen weer! Lootjes trekken, op pad voor de leukste cadeautjes, je hoofd breken over gevatte zinsneden die op elkaar rijmen en.. Sinterklaas surprises maken. Argh! Surprises maken voor Sinterklaas kan ik altijd enorm tegenop zien. Maar misschien vind jij het...

Onze kinderen die de wereld veranderen!

Kinderen zijn activistisch. Ze willen de wereld veranderen en ze weten ook precies hóe ze dat gaan doen. Mijn dochter doet deze maand een project voor school. Ze vormen een politieke partij, compleet met partijprogramma. Het belangrijkste punt is een beter milieu. De...

De weg naar adoptie #25: Ons gezinsleven is begonnen

Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Een traan gevuld met blijdschap en verdriet. Zo mooi en onwerkelijk dat ik het kleine mannetje in dit grote bed nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen. Het verdriet dat...

Geslachtsbepaling van je baby voordat je de eerste echo’s hebt gehad, is dat een feit of fabel? Veel (toekomstige) ouders willen graag vóór de geboorte weten welk geslacht hun baby heeft. Nu kun je natuurlijk gewoon (ongeveer) zestien weken wachten totdat je het goed kan zien op de echo. Maar misschien kun jij met onderstaande methoden al veel eerder weten of je blauwe of roze muisjes moet inslaan.

geslachtsbepaling-feit-of-fabel-roze-of-blauwe-muisjes

De Ramzi-theorie voor geslachtsbepaling van je baby

Met de Ramzi-theorie zou je het geslacht van je baby al na zes weken kunnen voorspellen! De theorie is bedacht door Dr. Ramzi en gaat uit van de locatie van de placenta. Wanneer je een (vroege) echo hebt kun je aan de echoscopist vragen aan welke kant van je lichaam de placenta zich bevindt.

Ligt de placenta aan de rechterkant van je lichaam? Dan krijg je waarschijnlijk een jongen. Ligt de placenta aan linkerkant van je lichaam? Dan is het waarschijnlijk dat je een meisje krijgt. Let op: het gaat alleen om de kant waar de placenta ligt, niet op welke plek de baby in de baarmoeder ligt. Hoewel ruim 97% van de voorspellingen kloppen, is er verder weinig onderzoek na gedaan dus de uitslag moet je helaas met een korreltje zout nemen.

Geslachtsbepaling van je baby met behulp van de Nub-theorie

Met de Nub-theorie zou je al na 12 weken kunnen voorspellen wat het geslacht van je baby is. Het woord Nub staat voor bobbel. In het begin zien de geslachtsorganen van je baby eruit als een bobbel. Deze groeit na verloop van tijd uit tot een clitoris of piemel. Volgens de Nub-theorie kun je aan de ontwikkeling van de zogenaamde Nub zien of je een jongen of meisje krijgt.

Bij 11 weken gaat de bobbel namelijk steeds verder omhoog staan. Wanneer de hoek tussen de bobbel en de ruggengraat meer dan 30 graden is, verwacht je waarschijnlijk een jongen. Wanneer deze hoek minder dan 10 graden is, verwacht je waarschijnlijk een meisje. Dit kun je zien op een echofoto. Wanneer de baby opzij ligt met de benen opgetrokken kun je de Nub het beste zien. In theorie is het na 12 weken 75% betrouwbaar. In praktijk zijn echofoto’s echter moeilijk af te lezen en wanneer de baby net wat anders ligt ziet de Nub er al anders uit.

De Skull-theorie

Ook de Skull-theorie wordt door sommigen gebruikt voor geslachtsbepaling van je baby. Volgens de skull-theorie kun je aan de vorm van de schedel zien of je een jongen of meisje krijgt. Bij meisjes kan je het voorhoofd goed zien, bovenaan de schedel staat het hoofd plots wat naar achteren. Het voorhoofd van jongens is minder hoog en loopt schuin naar boven. Verder is de schedel van een jongen vaak wat robuuster. Klinkt logisch, toch?

In praktijk is het echter niet altijd zo dat je aan de schedel het geslacht af kan lezen, zelfs niet bij volwassenen. Deze theorie is dan ook maar in 50% van de gevallen betrouwbaar. De theorie is niet bewezen en wordt dan ook vaak afgedaan als een bakerpraatje.

geslachtsbepaling-feit-of-fabel-bakerpraatjes

Bakerpraatjes

Bakerpraatjes worden ook wel eens ‘ouwewijvenpraatjes’ genoemd. Het zijn adviezen en tips die vaak uit de lucht zijn komen vallen en dan ook niet altijd even betrouwbaar zijn. Het is zeker leuk om te doen, maar of het dan ook klopt is een ander verhaal. Zo is een voorbeeld van een bakerpraatje een rekensom waardoor je kan voorspellen of je een jongen of meisje krijgt.

Wil je het proberen voor de geslachtsbepaling van je baby? De som is als volgt: 49 + maand (als getal) van laatste menstruatie – leeftijd van de moeder (+ 1 wanneer de verjaardag langer dan een half jaar geleden is). Vervolgens doe je – 1 – 2 en dat herhaal je tot dat het niet meer kan. Is de uitkomst een even getal? Dan verwacht jij waarschijnlijk een meisje. Bij een oneven getal wordt het waarschijnlijk een jongen.

Andere leuke bakerpraatjes voor geslachtsbepaling van je baby: “Wanneer de vader ouder is dan de moeder, wordt de eerste een jongen.”. “Wanneer je veel zin hebt in sinaasappelsap krijg je waarschijnlijk een meisje.”. En zo zijn er nog wel tientallen andere ‘ouwe wijven praatjes’.