Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Kerstmis is een tijd van samen zijn en natuurlijk ook gezellig samen eten. Bijna driekwart van de Nederlanders duikt met kerst minimaal een dag de keuken in om een heerlijk feestmaal op tafel te toveren. Mocht je daar tegenop zien, lees dan vooral onze tips voor een stressvrije kerst. En maak deze 3 heerlijke zoete recepten voor kerst!
Ik heb de luxe dat er voor mij wordt gekookt dit jaar, maar ik vind het wel leuk om wat hapjes en snacks voor overdag te maken. Vooral zoet, want dat valt bij het hele gezin in de smaak. En het is ook nog eens superleuk om samen met je kind te maken. In samenwerking met Grando Keukens delen wij drie leuke makkelijke recepten voor knusse kerstsnacks.
Recept gingerbread mannetjes
Dit grappige mannetje is welbekend uit Amerikaanse films en verhalen. De gingerbread mannetjes, of peperkoekmannetjes, zijn lekker als kersttussendoortje bij de thee of koffie. Je kunt ze serveren op een gezellig bordje of je maakt er een gaatje in met een lintje erdoor en hangt ze voor heel even in de kerstboom. Als je ze kunt weerstaan, tenminste.
Het is ook nog eens heel leuk om de peperkoekenmannetjes samen te maken en te versieren. Benodigdheden:
- bakvormpje gingerbread mannetje (bijvoorbeeld bij Hema of Action)
- 200 gram zelfrijzend bakmeel
- 75 gram roomboter
- 75 gram bruine basterdsuiker
- 1 theelepel kaneel
- 2 theelepels gemberpoeder
- 3 eetlepels golden syrup (een toffee-achtige siroop, verkrijgbaar bij de grotere supermarkten)
- decoratiestiften (van bijv. Dr Oetker)
- beslagkom
- bakpapier
- huishoudfolie
- beetje bloem
Bereiding:
- Verwarm de oven voor: hete lucht 180 graden, elektrisch 190 graden
- Leg een bakplaat klaar en bedek deze met bakpapier
- Doe zelfrijzend bakmeel, kaneel en gemberpoeder in een beslagkom en roer goed door elkaar
- Laat ondertussen de boter in een pannetje smelten samen met de basterdsuiker en de golden syrup
- Giet het botermengsel bij het bakmeel in de beslagkom en kneed het tot een glad geheel
- Verpak het deeg in huishoudfolie en laat minimaal een uur rusten
- Bestuif het aanrecht met bloem en rol het deeg uit tot ongeveer een halve centimeter dik
- Steek met een vormpjes gingerbread mannetjes uit tot het deeg op is (dit is het moment ook om gaatjes te maken als je ze in de kerstboom wilt hangen)
- Leg de ‘koekemannetjes’ (zo noemt mijn zoon ze) op de bakplaat en laat ongeveer 2 cm tussen de mannetjes
- Bak ze in 10 minuten gaar en laat ze afkoelen op de plaat
- Zodra de gingerbread mannetjes zijn afgekoeld kun je ze versieren
Eet smakelijk! Je kunt van dit deeg ook kerstboompjes maken, kerstkransjes of sneeuwpoppen bijvoorbeeld.
Kersthuisjes maken van biscuit
Superleuk om samen met het hele gezin te maken, deze kersthuisjes. Iedereen kan meedoen en een huisje versieren! En je hebt geen oven nodig, want je gebruikt kant-en-klare biscuitjes. Benodigdheden:
- Een pak rechthoekige theebiscuitjes
- Snoepjes om te versieren: bijvoorbeeld Smarties, decoratiekraaltjes, gekleurde hageltjes Om het glazuur (‘cement’) van de huisjes te maken:
- 200 gram roomboter (op kamertemperatuur)
- 1 theelepel vanillesuiker
- 600 gram poedersuiker
- Een spuitzak om te decoreren en de onderdelen van het huisje aan elkaar te plakken
Bereiding: Klop in een grote kom de boter en de vanillesuiker door elkaar. Meng de poedersuiker er in delen doorheen. Een deel suiker, goed roeren tot het goed is opgenomen, en weer een deel suiker toevoegen. Net zo lang tot het mooi glad en luchtig is. Huisjes maken: Gebruik voor elk huisje vier biscuitjes. Plak twee biscuitjes op elkaar met een laag ‘cement’, dit is de bodem.
Vervolgens maak je met de overige twee biscuitjes het dak, ook deze plak je aan elkaar. Dit wordt het mooist als je hiervoor een spuitzak gebruikt. Laat de huisjes een uurtje staan om het glazuur wat te laten harden. Dan kun je aan het leukste beginnen: decoreren! Pak de snoepjes en het glazuur erbij en maak er een kleurrijk huisje van.
Kerstmannetjes van aardbei
Het is eigenlijk niet het seizoen voor aardbeien, maar wel heerlijk voor zoete recepten voor Kerst en ze zijn gelukkig ook in deze tijd te koop in de supermarkt. Je kunt er heel goed leuke kersthapjes van maken, zoals deze kleine kerstmannetjes. Zo maak je ze:
Benodigdheden:
- 12 grote aardbeien
- Extra grote pure hagelslag voor de oogjes
- Een pak Oreo koekjes
- 250 gram roomkaas (mascarpone)
- 1 zakje vanillesuiker
- Spuitzak
Aardbei kerstmannetjes maken: Meng de roomkaas met de vanillesuiker en doe het mengsel in de spuitzak. Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Snijd het topje van de aardbei af (ongeveer een centimeter), dat wordt het mutsje. Maak met de spuitzak het gezicht van de kerstman op het onderste stuk aardbei en zet het mutsje er bovenop. Druk twee hagelslagjes erin voor de ogen. Zet het kerstmannetje op een Oreo-cookie. Nog iets simpeler? Maak kerstman mutsjes zoals op de foto: op een vierkantje brownie. Smullen!
Meer zoete recepten voor kerst
Ben je in charge of het dessert dit jaar? Dat moet natuurlijk zoet zijn! Zoek je inspiratie voor de belangrijkste gang van het kerstdiner? Bekijk dan het blog met de 12 allerlekkerste kerstdesserts.