Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Jouw baby leert al snel om te lachen. De eerste keren is erg lief, maar voor je het weet is het lachen een directe reactie op wat je doet. Jouw baby kan blij zijn wanneer het jou herkent of lachen om een grappige kiekeboe grap. Jouw baby leert tijdens het eerste levensjaar al flink lachen en ontdekken wat humor is. Van lachen om grapjes zal het vanzelf grapjes gaan maken. Het ontdekken van humor is een van de leukste acties voor ouder. Voor je het weet lig je dubbel om iets wat jouw kleintje doet. Lees gauw verder en leer meer over humor van en voor baby's.
Vanaf wanneer?
De meeste baby's leren al om te lachen van zes weken of twee maanden. Deze lachjes kunnen spontaan ontstaan en hoeven geen directe aanleiding te hebben. Vanaf ongeveer vier maanden gaat jouw baby lachen wanneer het je ziet en is het een directe blijde reactie op de herkenning. Vanaf deze tijd kan jouw baby ook beginnen met schaterlachen. Lachen is voor baby's een natuurlijke ontwikkeling. Er zijn geen regels voor wanneer een baby begint met lachen, maar de meeste baby's lachen zeker voordat ze vier maanden oud zijn. Het is belangrijk om de ontwikkeling van humor bij baby's te stimuleren.
Schaterlachen
Een baby die aan het schaterlachen is, is misschien wel het fijnste geluid wat ouders kunnen horen. Het is een manier om te weten dat jouw baby goed in zijn/haar vel zit en een vorm van waardering. Het klinkt als muziek in de oren voor ouders. Vanaf vier maanden kunnen baby's gaan schaterlachen. Het is een directe reactie op wat er gebeurt. Baby's kunnen gaan schaterlachen door een goede kietelbeurt of in de lucht gegooid worden. Lachen is goed voor jouw baby en een goede lachbeurt per dag is goed voor het humeur van jouw baby. Baby's kunnen ook in een deuk liggen door televisie of door speelgoed. Het is als ouder hilarisch om jouw kleintje te zien lachen bij een spelletje wat het aan het spelen is. Het is een unieke manier van ontwikkelen.
Zelf grapjes maken en herkennen
Vanaf een maand of zes kan jouw baby grapjes gaan herkennen. Waarom het eerste het hele kiekeboe gezien moest hebben om te gaan lachen, kan jouw baby nu voor de grap al gaan lachen. Het leert grapjes herkennen en kan zo humor leren. Het lacht voor de grap begint. Door de grapjes te herkennen kan jouw baby ook zelf de clown gaan uithangen. Het leert dat de grap bij kiekeboe is wanneer er 'boe' wordt gezegd. Voor je het weet speelt jouw baby kiekeboe met jou en hoor je overal 'boe' door het huis. Het is bijzonder om mee te maken dat jouw baby humor zo snel oppakt.
Goed voor de hechting
Humor is goed voor de hechting tussen ouder en kind. Humor schept een band. Wanneer je met jouw baby samen kunt lachen geeft dat voor zowel ouder als kind een goed gevoel. Jouw baby krijgt een gevoel van eigenwaarde wanneer de grapjes serieus genomen worden. Daarnaast is het erg goed voor de sociale vaardigheden dat jouw baby vanaf een jonge leeftijd al weet wat humor is. Het kan andere kinderen snel aan het lachen maken en leert wat grappig is en wat niet.
Humor aanmoedigen
Is het belangrijk om humor bij baby's aan te moedigen? Jazeker! Het is niet noodzakelijk, maar het kan veel bijdragen aan de sociale ontwikkelen van jouw baby. Je kunt humor eenvoudig aanmoedigen bij jouw kleintje. Vanaf een maand of zes zijn kiekeboe grapjes erg leuk voor baby's. Het kan een tijdje duren voordat ze clou doorhebben, maar het is vrijwel altijd een succes. Ook is het belangrijk om te lachen om de grapjes die jouw baby maakt. Ze zullen natuurlijk niet theaterwaardig zijn, maar het is goed om het proces aan te moedigen. Lach om de grapjes die jouw baby maakt voor een goede ontwikkeling van het gevoel voor humor. Humor kun je zeker aanmoedigen, maar moet je niet forceren. Lacht jouw baby niet om kiekeboe grapjes? Dan is dat geen probleem. Zoek iets wat jouw baby grappig vindt en lach om de grapjes die hij/zij maakt. Wie weet is jullie gevoel voor humor wel totaal anders, je kunt humor namelijk niet afdwingen. Stimuleer de grapjes en moedig humor aan bij jouw baby.
Grapjes voor baby's
Als je humor wilt stimuleren bij jouw baby, hoe doe je dat dan precies? Babygrapjes gaan niet bij iedereen vanzelf. Grapjes die baby's leuk vinden zijn erg banaal. Het kan daarom erg simpel lijken, maar de humor die baby's het leukst vinden zijn nu eenmaal erg eenvoudig. Doe alsof je jouw baby niet kunt vinden terwijl het naast je zit. 'Hè waar is Bo nu?' Terwijl je gaat zoeken. Baby's kunnen dit geweldig vinden. Ook grappige geluidjes en gekke bekken zijn echte kaskrakers voor baby's. Jouw baby kan in een deuk liggen door een grappig gezicht. Een baby laten lachen hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Kies kindvriendelijke grapjes en laat jouw baby schaterlachen van de pret.
Humor reguleren
Het is belangrijk dat jouw baby van jongs af aan al een goed beeld krijgt van wat grappig is en wat niet. Het daarom ook de taak als ouder om humor te reguleren. Als ouder lach je om de grapjes van jouw kindje en zo leert het wat wel en niet grappig is. Wanneer jouw baby de clown gaat uithangen op een negatieve manier is het belangrijk dat je jouw baby corrigeert. Wanneer jouw baby bijvoorbeeld knijpt voor grap is het belangrijk om te laten weten dat dit geen grapjes zijn. Voor een baby kan een reactie opwekken van de ouder genoeg zijn om grapjes uit te proberen. Is dit grappig? En dit? Grapjes die niet kunnen moeten daarom ook duidelijk zijn voor jouw baby. Humor en lachen is goed, maar kan het grapje echt niet? Dan moet je als ouder jouw baby kunnen corrigeren.
De ontwikkeling van humor van jouw baby is een van de leukste ontwikkelingen om mee te maken. Jouw onbeholpen kleine baby ontwikkelt zich tot een echte clown. Jouw baby krijgt meer persoonlijkheid en gaat steeds meer lachen. Het geluid van een schaterlachende baby klinkt als muziek in de oren bij ouders. Het is belangrijk om humor bij baby's te stimuleren. Laat jouw baby de clown uithangen en leer het ontdekken wat grappig is en wat niet. Het is belangrijk voor de band tussen ouder en kind en draagt bij aan de sociale ontwikkeling van jouw baby.