Het zicht van je kindje ontwikkelt zich al in de baarmoeder. Dit betekent echter niet dat je kindje met op en top functionerende ogen ter wereld komt. Sterker nog, de meest pasgeboren kindjes zien nog niet zo veel. Hoe de ontwikkeling van de ogen van je kindje er precies uit ziet, lees je op deze pagina. Ook gaan we in dit artikel kort in op de oogkleur van je baby. Veel kinderen worden namelijk geboren met blauwe ogen, maar deze oogkleur is niet definitief. Meer hierover, lees je in onderstaande alinea.

De oogkleur van je baby

Vrijwel alle baby’s worden met (fel)blauwe ogen geboren. Prachtig! Je kunt echter beter niet verliefd worden op die mooie blauwe ogen van je kindje, want bij de meeste kinderen is de kleur blauw niet de definitieve oogkleur. Als je kindje met blauwe ogen geboren wordt, kunnen zijn of haar ogen later nog amber, grijs, bruin, hazel of groen worden.

Door de maanden heen, verandert de oogkleur van je kindje langzaam maar zeker. De grootste veranderingen vinden plaats tussen de zesde en de negende maand na de bevalling. Na ongeveer een jaar is de oogkleur van je kleintje definitief. Als je kindje één jaar oud is, kun je dus goed zien welke kleur ogen hij of zij de rest van het leven zal hebben. Voor die tijd kun je niet zo veel zeggen over de oogkleur van je baby.

De ontwikkeling van het zicht

De ontwikkeling van het zicht van je kindje start in de baarmoeder. Als je kindje eenmaal ter wereld is gekomen, gaat het ontwikkelingsproces verder. In onderstaande alinea’s leer je meer over dit proces. Zo lees je eerst hoe het zicht zich in de baarmoeder ontwikkelt en wat je kindje na de geboorte ziet, om vervolgens te lezen hoe het zicht van je kindje zich na de geboorte verder ontwikkelt.

De ontwikkeling van het zicht in de baarmoeder

Als je zwanger bent, worden de ogen van je kindje ontwikkeld. Ook wordt het hersengebied dat verantwoordelijk is voor het zien, langzaamaan opgebouwd. Als je 29 weken zwanger bent, opent je kindje voor het eerst zijn of haar ogen in de baarmoeder. Overigens valt hier niet veel te zien. Alleen als je in de zon gaat liggen, ziet je kindje een lichte gloed. Lig je niet in de zon, dan is het vrij donker in de baarmoeder.

Als je kindje geboren is, is zijn of haar zicht nog niet optimaal ontwikkeld. Sterker nog, je kleintje ziet nog bijna niets. Alleen grote objecten zijn zichtbaar voor die kleine oogjes van je baby en kleuren zijn bovendien moeilijk te onderscheiden. Details kan je kindje al helemaal niet zien. Overigens is dit ook helemaal niet nodig, want een pasgeboren kindje is al snel tevreden. Ziet hij of zij jouw gezicht tijdens het voeden of knuffelen, dan is dit eigenlijk al voldoende.

De ontwikkeling van het zicht na de geboorte

In de eerste maand na de geboorte gaat je kindje langzaamaan steeds duidelijker contrasten zien. Je ogen, neus en mond zijn nog niet goed zichtbaar, maar je haargrens wel. Het contrast tussen je haar en je huid is namelijk het grootst. Ook vallen de eerste kleuren je kindje langzaam maar zeker op. Zeker de kleuren rood en groen zijn interessant. Blauw en geel zijn minder goed zichtbaar.

Als je kindje twee maanden oud is, is zijn of haar gezichtsvermogen een stuk beter. Dit komt omdat het hersendeel dat verantwoordelijk is voor het zien, heel hard werkt in de eerste twee maanden na de bevalling. Je kindje ziet simpelweg steeds meer details. Daarom zal je kindje steeds vaker naar vertrouwde gezichten, zoals dat van jou, lachen. Als je kindje twee tot drie maanden oud is, gaat hij of zij je herkennen. Hartstikke leuk!

Verder ziet de ontwikkeling van het zicht van je kindje, er als volgt uit:

  • Drie maanden oud: je kindje kan symmetrisch alle hoeken van een voorwerp zien. Dit komt omdat je baby nu met beide ogen naar één punt kan kijken. Ook herkent je kleintje kleuren steeds beter.
  • Vier maanden oud: je kindje gaat diepte zien. Omdat hij of zij diepte ziet, gaat je kindje steeds meer naar voorwerpen grijpen.
  • Vijf tot zes maanden oud: je kindje kan bewegende objecten volgen. Ook is de oog-handcoördinatie flink verbeterd. Spulletjes oppakken en in de mond stoppen wordt nu erg interessant voor die kleine.

Als je kindje zes maanden oud is, kun je een oogtest voor hem of haar aanvragen. Overigens is de ontwikkeling van het zicht nu nog niet voorbij. Langzaamaan gaat je kindje mensen en dingen herkennen, ook als deze mensen of dingen zich aan de andere kant van de kamer bevinden.

Als je baby ongeveer een jaartje oud is, is zijn of haar zicht bijna net zo goed als dat van jou. Echter, bepaalde dingen blijven (nog vele jaren lang) moeilijk. Zo is het zelfs voor een basisschoolkind nog lastig in te schatten hoe hard een bal aan komt vliegen of hoe hard een auto aan komt rijden. Ook dit heeft te maken met de ontwikkeling van het zicht. Dit soort visuele finesses ontwikkelt ook jouw kind vanzelf.

Naar de oogarts met je kindje

Heb je het idee dat het zicht van je kindje zich niet goed ontwikkelt? Dan raden wij je aan om zo snel mogelijk een verwijzing naar de oogarts te regelen. Dit doe je bij je eigen huisarts. Hoe eerder je naar de oogarts gaat om het zicht van je kindje te laten onderzoeken, des te sneller en beter het eventuele probleem met het zicht van je kindje verholpen kan worden.

Wij raden je aan om in de volgende gevallen een verwijzing naar de oogarts te regelen:

  • Je kindje heeft trillende ogen of de ogen van je baby schieten continu heen en weer.
  • Je kindje kijkt continu scheel. Af en toe scheel kijken is normaal tot de leeftijd van drie maanden.
  • De pupillen in de ogen van je kindje zijn niet pikzwart, maar wit. Ook als je witte stipjes ziet in de pupillen, is het verstandig om naar de huisarts te gaan voor een verwijzing naar de oogarts.
  • De pupillen in de ogen van je baby lichten niet rood op als je een foto met flits maakt.
  • De pupillen van je kindje zijn niet mooi rond.

Bij twijfel kun je het beste toch naar de huisarts gaan. De huisarts kan de ogen van je kindje oppervlakkig onderzoeken. Als verder onderzoek noodzakelijk is, krijg je van de dokter een verwijzing naar de oogarts. Wellicht is er helemaal niks aan de hand, maar je kunt beter het zekere voor het onzekere nemen. Bij twijfel kun je dan ook beter naar de dokter gaan dan de situatie negeren.