In de negen maanden dat je zwanger bent ontwikkeld er een baby in je buik. Deze baby groeit in verschillende fase tot het klaar is voor de geboorte. In dit artikel lees je meer over de ontwikkeling van de embryo.

Ontwikkeling van de embryo tijdens het eerste trimester

Het eerste trimester duurt ongeveer vanaf de conceptie tot de 12e week van de zwangerschap. Deze periode wordt als de meest kritieke beschouwd, omdat er op dit moment nog geen volledige placenta is gevormd welke het embryo beschermt van invloeden van buitenaf.

Eerste weken

In de eerste 2 weken na de bevruchting hecht het embryo aan de baarmoeder. Op dit moment merkt een vrouw helemaal geen veranderingen, er treedt geen gewichtstoename op. Vanaf 3 weken zwangerschap begint het embryo actief te groeien en zich te ontwikkelen.

Week drie

De grootte van de vrucht is in deze periode is niet meer dan die van een korrel zout. De vrucht is onderweg naar je uterus om de volgende maanden te groeien tot een ware baby.

Week vier

De grootte van de vrucht, het embryo is verdubbeld. Het is nog steeds super klein maar het begint zich te hechten aan de uterus. Op dit moment is het een verzameling van cellen en is nog niet veel te zien.

Week vijf

Je weet nu waarschijnlijk net dat je zwanger bent. De cellen van het embryo beginnen organen aan te maken en de hersenen beginnen te vormen. Alles is nog erg klein en het totale gewicht is nog geen twee gram.

Week zes

De hersenen ontwikkelen zich intensiever dan andere organen, het hoofd is groter dan het lichaam. Geslachtsorganen worden gevormd, maar het is nog niet mogelijk om het geslacht te bepalen. Het zenuwstelsel verbetert, gelaatstrekken beginnen te worden bepaald. Het embryo heeft handen en voeten waar de vingers en tenen nog niet aan te zien zijn.

Week zeven

Aan het begin van de 7e week is de lengte van het embryo bijna 2 cm. Het urinewegstelsel vormt zich, de vingers en tenen zijn nu gescheiden. Op echografie kunt u de hartslag bepalen, die normaal niet meer is dan 160 slagen per minuut.

Week acht en negen

Het embryo verandert in een foetus, het heeft vetcellen, een vierkamerig hart wordt gevormd, de nieren gaan werken en de eerste urinevloeistof vrijkomt.

Week tien tot twaalf

Tegen het einde van het eerste trimester heeft de foetus al gezichtsuitdrukkingen, hij kan actief bewegen, ademen en vruchtwater slikken. Het is nog niet echt mogelijk om het geslacht op dit moment te bepalen. De kans op fouten is hoog.

foetus-12-weken-zwanger

Tweede trimester van de zwangerschap

Het tweede trimester duurt maximaal 28 weken. Op dit moment groeit de foetus actief in omvang en de buik van de vrouw is merkbaar afgerond. Als er bij het begin van de zwangerschap sprake was van een dreigende miskraam, zijn de risico's voor het tweede trimester meestal lager. Toxicose wordt op dit moment ook zwakker. Elke week wordt de foetus groter, de inwendige organen worden verbeterd.

Week 13 tot 15

Tijdens deze periode verwerft de foetus zijn eigen rode bloedcellen, die beginnen te circuleren in het bloed. Het spijsverteringsstelsel blijft zich vormen en de baby maakt al de eerste slikbewegingen. De zuigreflex is geactiveerd, dus de arts kan op echografie vaststellen dat de baby een vinger zuigt. Foetale bewegingen worden actiever, het kan kantelen.

Week 16 tot 18

Tegen het einde van de 18e week zijn de geslachtsorganen volledig gevormd. De vrucht beweegt zich niet alleen, maar draait ook zijn hoofd. Hij begint te knipperen, zijn gezichtsuitdrukkingen verbeteren. Het immuunsysteem wordt ook gevormd, maar vóór de geboorte zijn de beschermende functies van het kind volledig afhankelijk van de moeder.

Week 19 tot 20

De foetale groei in dit stadium is al meer dan 25 cm. De hersenschors is gelegd, dus tijdens deze periode verhogen toxische effecten (stoffen, nicotine, alcohol) het risico op mentale retardatie bij het kind aanzienlijk.

Week 21 tot 23

Vanaf week 22 kan de foetus overleven buiten het lichaam van de vrouw. De longen zijn al voldoende gevormd om zelfstandig te ademen. Een kind dat op zo een tijdstip is geboren, heeft vaak echter veel gezondheidsproblemen.

Week 24 tot 26

De foetus is groot en groeit nog steeds snel. Om deze reden krimpt het hart vaker, dus praten ze over de fysiologische aritmie van de foetus.

Week 27 tot 28

Tegen week 28 worden centra voor gezichtsvermogen en gehoor gevormd. Bij de geboorte op deze termijn begint de baby vrij snel te horen en te zien wat er gebeurt.

foetus-28-weken-zwanger

Foetus in het derde trimester van de zwangerschap

Week 29 tot 30

In het derde trimester heeft je kindje al smaakpapillen gevormd, dus begint hij te reageren op het eten van mama. Van het voedsel dat wordt gegeten hangt van de smaak van het vruchtwater af, wat de goedkeuring of ontevredenheid van de baby kan veroorzaken. Melktanden worden gevormd in het tandvlees. Volwassen traanbuisjes laten de baby huilen. Tegen het einde van de 30e week moet het kind een positie innemen waardoor hij geboren kan worden, wat wil zeggen dat hij zijn hoofd naar beneden draait.

Week 31 tot 33

De orgaanbeweging is op dit moment volledig voltooid. De ogen van het kind beginnen te reageren op licht en de huid wordt roze. De ontwikkeling van het immuunsysteem van het kind gaat door.

Week 34 tot 36

In dit stadium spaart het kind hoofdzakelijk het onderhuidse vet en wint het de massa. Zijn wangen verschijnen. De bewegingen worden minder actief, omdat het kind in de buik van haar moeder wordt verkrampt, maar hij trapt actief. Als moeder kan je onderscheid te maken tussen schoppen en een hand.

Week 36 tot 37

Het kind ziet er al helemaal uit als een pasgeboren baby en is klaar om geboren te worden, maar de hartklep is nog niet gesloten. Gewicht over deze periode bereikt meestal drie kg. De placenta begint geleidelijk ouder te worden, wat als normaal wordt beschouwd.

Week 39 tot 40

Slechts een paar dagen blijven voor de bevalling. Alle organen en systemen worden gevormd, de longen zijn volledig voorbereid om te ademen. Als een zwangerschap op dit moment wordt onderbroken, laat de ontwikkeling van de foetus het toe om te overleven buiten het lichaam van de moeder. Bij geboorte weegt de baby tussen de 2500 en 4000 gram.