Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
De online wereld is niet meer weg te denken uit het leven van kinderen tegenwoordig. Maar of je kind op de iPad een filmpje kijkt, op de laptop van papa het internet afspeurt of een nieuwe app uitprobeert op de mobiel van mama, we worstelen allemaal met dezelfde vraag: hoe lang mag.
Het is een makkelijke bezigheid of afleiding voor zowel je kind als jij zelf. Tegenwoordig worden mensen zich bewuster van hun iPad en andere schermen. Voor ouders geldt dit ook voor hun kinderen, is het wel goed voor je kind om steeds maar weer de iPad erbij te pakken? En wat is dan een verantwoorde tijd om een kind op een iPad te laten spelen? Of anders gezegd wat is de maximale schermtijd en is die überhaupt vastgesteld of onderzocht? In dit artikel gaan wij dieper op het onderwerp in om te achterhalen wat een gepaste tijd is op de iPad.
Wat is schermtijd
Schermtijd is een woord dat zich heeft ontwikkeld in het laatste decennia, voornamelijk in de laatste aantal jaren hiervan. Vroeger had niemand geweten wat je bedoelde met het woord schermtijd, nu maakt het deel uit van ieders leven. Zelfs kinderen, zij groeien er zelfs mee op tegenwoordig. Schermtijd is de tijd dat je spendeert op je scherm verdeeld over de dag. Dit geldt voor alle schermen, van je iPad tot laptop of tv. Zoals je vroeger ‘vierkante ogen’ kom krijgen van te lang tv kijken heb je nu ook nog de iPad, laptop en mobiel die jou en je kind vierkante ogen kunnen bezorgen.
We kunnen er niet omheen, schermen zijn overal. Voor kinderen die opgroeien in deze generatie is het zelfs niet meer weg te denken, ze zijn in deze technologische tijd geboren. Vaak zijn deze kinderen al op zeer jonge leeftijd blootgesteld aan schermen en de aantrekkingskracht die deze hebben. Want hoe aantrekkelijk is het om nog één extra spelletje te spelen op de iPad? Of één extra aflevering kijken van je favoriete tekenserie kan geen kwaad toch?
Om er voor te zorgen dat er een goede balans is tussen on- en offline activiteiten is het belangrijk om hier als ouders afspraken te maken samen met je kind. Op deze manier is er duidelijkheid en heb je de controle over het schermtijd van je kind.
Gemiddelde schermtijd kinderen
Tegenwoordig zijn schermen en technologie niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Ook voor kinderen is dit zo. Zo is er uit onderzoek van de Consumentenbond gebleken dat kinderen een gemiddelde schermtijd hebben van 4,5 uur. Dit is al aardig veel. Dit gemiddelde is gebaseerd op een normale schooldag.
Thuis of in het weekend kunnen schermtijden verschillen per huishouden. Hier heb je als ouders veel invloed op. Het is soms makkelijk om de kinderen achter de tv te zetten zodat je zelf bezig kunt met je to-do lijst of zodat je niet word afgeleid tijden het koken. Het gevolg hiervan is dat de schermtijden wellicht boven de 4,5 uur uitkomen en dat is wellicht niet helemaal wat je wilt voor je kind.
Aangeraden schermtijd
Om mensen een beter beeld te kunnen laten vormen over hoeveel scherm tijd aangeraden wordt heeft de consumentenbond hiervan een overzicht gemaakt per leeftijdscategorie. Zo wordt het voor kinderen tussen de 2 en 4 jaar aangeraden om maximaal 30 minuten schermtijd te hebben per dag. In de groep van kinderen tussen de 4 en 6 jaar wordt dit verhoogd naar één uur per dag, daarnaast word aangeraden om dit uur onder te verdelen in vier momenten over de dag heen.
Dan komt de groep kinderen van 6 tot 8 jaar. Hierbij is de aangeraden om ook de maximale hoeveelheid van één uur niet te verscheiden. Het verschil zit hem hier in de momenten per dag, zo is het in deze leeftijds categorie aangeraden om dit uur op te delen in twee momenten op een dag. Voor kinderen tussen de 8 en de 10 jaar heb je een maximum van één en een half uur per dag. En voor de groep 10 tot 12 jaar is de schermtijd per dag maximaal twee uur. Voor kinderen boven de 12 wordt een maximum van drie uur per dag aangeraden.
Tot de leeftijd twee jaar word het door de Consumentenbond compleet afgeraden om schermtijd te geven of maximaal tien minuten maar dan wel onder begeleiding. Dit omvat bijvoorbeeld samen een aflevering van een tekenserie kijken.
Alternatieven voor schermtijd
Je kinderen een schermpje geven is natuurlijk een handig vermaak. Maar wat als je bewuster wilt omgaan met het schermtijd van je kind maar niet zelf continue bezig te hoeven zijn met de kinderen. Gelukkig hebben wij hier wat alternatieve ideeën om je kinderen te vermaken zonder een scherm erbij. Door wat vaker hiervoor te kiezen kun je ervoor zorgen dat je kind niet gaat ‘schermhangen’. Wellicht vinden ze op deze manier wel een nieuwe hobby.
Zo kun je bijvoorbeeld puzzels inkopen, deze zijn vaak in meerdere varianten te koop. Hierbij is het aantal stukken en de grootte hiervan gebaseerd op de leeftijd van kinderen en is dus geschikt voor iedere leeftijdscategorie. Ook kan boekjes lezen een leuke oplossing zijn, dit is wellicht niet helemaal zelfstandig maar het kan wel een leuk vermaak zijn en een leuk momentje samen.
Verven of tekenen is ook een leuk idee, met enige voorbereiding (afplakken tafel en wat nodig) hoeft verven ook niet per se een slagveld te worden. Mocht je verven toch een te groot risico vinden in verband met de smetteloze witte muren, zijn (raam)stickers een leuke oplossing. Kortom er zijn voldoende manieren om kinderen te vermaken zonder scherm, het internet staat vol met de leukste en meest creatieve ideeën. Op deze manier kun je bijvoorbeeld zelf rustig koken of je dagelijkse bezigheden uitvoeren terwijl de kinderen bezig zijn met hun nieuwe hobby.
Hoe kun je schermtijd beperken
Om ervoor te zorgen dat je kind niet boven de aangeraden richtlijnen van de consumentenbond uitkomt omtrent schermtijd zijn er wat tips die wij je graag meegeven.
De eerste hebben we al eerder benoemd in het artikel, dit gaat om afspraken maken. Met een afspraak over de maximale tijd weet je kind hoelang hij heeft en kan hij al van te voren bepalen hoe hij deze tijd wil benutten. Door een duidelijke afspraak te hebben weet je kind waar zij of hij aan toe is en krijg je waarschijnlijk sneller een akkoord als je vertelt dat de schermtijd is verlopen.
Op de iPad of andere schermen zijn tegenwoordig ook apps aan te schaffen of simpelweg te downloaden waardoor je een maximale schermtijd kunt instellen. Als je de app dan hebt gebruikt en de maximale tijd is verstreken sluit deze automatisch af. De app kan die dag niet meer gebruikt worden, tenzij je een wachtwoord invoert. Dit is voor Android bijvoorbeeld ScreenTime en voor iPad of iPhone Mobile Kids. Er zijn verschillende varianten te downloaden. Met deze apps kun je ook altijd controleren wat de schermtijd is geweest en welke apps hoelang zijn gebruikt. Zo heb je een beeld van wat je kind doet op de iPad of op het scherm.
Een andere aanrader is geen schermpjes voor het slapengaan. Uit onderzoek is het al keer op keer weer bewezen dat het blauwe licht in schermen ervoor zorgt dat je minder én onrustiger slaapt. Dit is niet alleen voor kinderen zo maar ook voor jouzelf. Voor het slapengaan kun je er dus beter na het tandenpoetsen een boekje bijpakken in plaats van nog één laatste spelletje op de iPad.
Daarnaast kun je er ook voor zorgen dat je de schermtijden van je kind op een nuttige manier invult. Er zijn bijvoorbeeld veel apps die educatieve doeleinden hebben. Vaak ook in het formaat van een spelletje. Ook op tv zijn er naast tekenfilms ook educatieve programma’s gemaakt voor kinderen. Voorbeelden hiervan zijn het Jeugdjournaal, Freek in het wild en Klokhuis. Hierdoor kun je schermtijden als een educatief middel zien in plaats van schermhangen.
En als laatste tip, kijk zelf ook eens mee. Door zelf ook een keer dat ene spelletje mee te spelen of een YouTube filmpje mee te kijken weet je waar je kind naar kijkt en geeft dit een goed inzicht van de interesses van je kind. Zo heb je een goed idee wat er in zijn of haar hoofd omgaat.
Kortom in de wereld van vandaag zijn schermen niet meer te vermijden. Zowel voor ons als voor kinderen. In het onderwijs worden schermen gebruikt voor educatieve doeleinden maar buiten school om zijn er ook genoeg manieren om je te vermaken met een schermpje. Maar zoals besproken in dit artikel zijn er genoeg ideeën of manieren om een invloed te hebben op de schermtijden van je kind. Door wat vaker iets offline te doen en duidelijke afspraken te maken met je kind kun je ervoor zorgen dat je ‘schermtijden’ op een nuttige en wellicht educatieve manier inzet.