Wow! Je baby 24 maanden oud! Je baby is alweer 2 jaar bij jullie. Hij kan al rennen, traplopen, korte zinnen zeggen, zelfstandig eten en drinken en nog veel meer. Als je baby 24 maanden is, heeft hij al veel geleerd; de moeder is zo trots als een pauw. De 2e verjaardag gaat niet ongemerkt aan de baby voorbij; of beter gezegd: de peuter.

Baby 24 maanden: alweer 2 jaar

Wat vliegt de tijd. Zo was jouw kleine nog maar net geboren en had je hem voor de eerste keer in jouw armen en dronk hij stilletjes uit jouw borst. Als je baby 24 maanden is, rent hij door het huis met zijn handen in de lucht en roept: ‘Ikke jaig, ikke jaig, hoeaaaa!’. Even later eet hij zelfstandig een taartje en drinkt hij uit een beker, zonder te knoeien.

Zijn cadeautjes neemt hij zelf in ontvangst. Hij rukt zelf de papieren van de cadeaus en kijkt met grote, blije ogen naar alles wat hij krijgt. Even heeft hij er aandacht voor, dan is hij alweer vol van iets anders; zijn volgende cadeau, de slingers boven hem, de ballonnen op de grond of de chips die op tafel staat.

Ook van zijn gasten kan hij geen genoeg krijgen als je baby 24 maanden is. Als een vrolijke clown laat hij zien dat hij al volop eigen humor heeft. Ook laat je baby van 24 maanden zien, dat hij ondanks zijn egocentrisme ook al heel goed aan anderen denkt. Hij deelt chipjes uit en gaat, als hij ziet dat zijn moeder vermoeid op een stoel ploft, naar haar toe om haar een dikke knuffel te geven.

Ontwikkeling als je baby 24 maanden oud is: je kleine heeft al veel bereikt

Het tweede levensjaar van jouw kleine is er een waarin hij heel veel heeft geleerd. Hij leerde onder andere staan, lopen, traplopen, zelfstandig eten en korte zinnen zeggen.

Motorische ontwikkeling

Van cruisen langs de tafel, naar rennen door de tuin. Eerst ging het met vallen en opstaan, inmiddels gaat het met een goed evenwichtsgevoel en coördinatie, waardoor hij soepel en stabiel voortbeweegt. Rijdt jouw baby van 24 maanden ook al rond op een loopfiets of op een kleine kinderfiets met zijwieltjes? Zo niet, dan is dit het moment om het te gaan proberen. Je kleine zal het heerlijk vinden om in nog sneller tempo zelfstandig te kunnen bewegen.

Ook materialen om de fijne motoriek te stimuleren, zal je kleine waarderen. Met een legpuzzel, grote strijkkralen, duplo, een schaar en potloden, maak je een baby van 24 maanden super blij. Genoeg leuke ideeën om op de tweede verjaardag van een kind cadeau te geven.

baby 24 maanden - meisje met taart en kaarsje

Zintuigelijke ontwikkeling

Komen er een aantal kinderen op de verjaardag van jouw kind? Organiseer dan een paar spelletjes voor ze, waarbij ze hun zintuigen kunnen gebruiken. Jouw baby van 24 maanden is daar dol op.

Doe blindemannetje: bindt een kind een blinddoek om en laat hem om zich heen voelen. Wie staat daar voor hem? Met zijn handen voelt hij aan de haren, het gezicht en het lichaam van de ander en raadt dan wie het is.

Speel een fluisterspelletje: je gaat in de kring zitten en fluistert een kort zinnetje de kring rond. Weet de laatste in de kring nog wat de eerste in de kring heeft gefluisterd? Heeft iedereen goed genoeg geluisterd?

Verstop snoepjes in de tuin en laat alle kinderen er een aantal zoeken. Daarvoor moeten ze uiteraard hun ogen heel goed gebruiken. Je kunt ook voorwerpen verstoppen die een geluidje maken of die een geur hebben, zoals een wekker of een speeltje met geluid. Ook spelletjes, waarbij de kinderen moeten ruiken of proeven zijn leuk. Daarbij moet natuurlijk ook weer een blinddoek om.

 

Cognitieve ontwikkeling

Wat begrijpt jouw baby van 24 maanden al veel van de wereld om hem heen. Hij snapt al heel goed wat een verjaardag inhoudt en wat daar allemaal bij hoort. Dat heeft hij geleerd van zijn eerdere ervaringen. In de weken na zijn verjaardagsfeest benoemd hij telkens weer kleine momenten van zijn verjaardag. Met zijn geheugen zit het wel goed. Daarin zit inmiddels al heel veel opgeslagen. Lees hier meer over de cognitieve ontwikkeling van je peuter.

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Sociaal-emotioneel is jouw baby van 24 maanden zeker: hij maakt volop contact met alle gasten op zijn feestje. Of is jouw jarige job wat meer een verlegen typetje? Hij helpt met het bedienen van de gasten en reageert op kinderen die verdrietig op boos zijn. Hij probeert ze te troosten en te sussen.

Taalontwikkeling

Als je baby 24 maanden is, zingt hij op zijn tweede verjaardag enthousiast een aantal woorden van zijn verjaardagsliedjes mee. Vooral ‘hiepedepiep, hoeaaaa’ lukt al goed. Steeds beter is jouw baby van 24 maanden in staat tot het maken van korte twee- of driewoord zinnetjes. Als je baby 24 maanden is, kent hij ook de namen van kleuren en van een aantal lichaamsdelen.

Moeder van een baby 24 maanden oud: zo trots als een pauw

Het is voor jou als moeder hard werken met een baby van 24 maanden, zeker nu de tweede verjaardag wordt gevierd. Je hebt het druk gehad met de voorbereiding en op de verjaardag zelf loop je te rennen en te vliegen. Maar het maakt je niks uit: het is het je allemaal waard. Jouw kleine is alles waard; je zou hem voor geen goud meer willen missen. Wat ben jij trots op jouw baby van 24 maanden, die je eigenlijk geen baby meer kunt noemen. Het is een volwaardige peuter, die al heel veel kan en een prachtig karaktertje heeft ontwikkeld.

meisje viert tweede verjaardag met ballonnen en taart - baby 24 maanden

Wat moet je doen als je baby 24 maanden is?

Als je baby 24 maanden is, dan moet je dat groots gaan vieren, als je baby daarvan houdt natuurlijk. Is je kind niet zo dol op drukte en veel mensen om hem heen? Overweeg dan om niet al te veel mensen uit te nodigen of om ze in kleinere groepen uit te nodigen als je baby 24 maanden is. Ook een cadeau hoort natuurlijk bij de verjaardag van jouw tweejarige peuter. Waarschijnlijk heb je allang iets gekocht, maar hier zijn toch nog een paar cadeau-tips voor een tweede verjaardag:

 • een loopfiets
 • een fiets met zijwielen
 • een bal
 • stoepkrijt
 • een zandbak of zandbakspullen
 • een watertafel of waterspeelgoed
 • een kinderschaar
 • grote strijkkralen en strijkpatronen
 • Duplo
 • Playmobil voor peuters
 • een schoonmaaksetje: een emmertje, bezempje, stoffer, blik en dweilstok met dweil

Behalve de verjaardag vieren van je kleine, ga je als je baby 24 maanden oud is, ook na lange tijd weer eens naar het consultatiebureau. Daar wordt je baby gecontroleerd door de arts op zijn gezondheid, lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook wordt er met jou besproken of je kind al zindelijk is, of jij zijn tanden goed poetst, en of je bent gestopt met de fles en speen.

peuter poetst tanden samen met vader - baby 24 maanden

Ook de taalontwikkeling van je kind van 2 jaar oud wordt nagegaan: hoeveel woorden kent jouw baby al en kan jouw kind al twee woord zinnen maken? Maak je niet te druk als jouw kind niet aan alle verwachtingen voldoet. Ieder kind ontwikkelt zich op zijn eigen manier en in zijn eigen tempo; dat maakt ze nou juist zo uniek.

Tip van de maand: Ga een weekendje weg met het gezin

Nu de verjaardag van je kleine erop zit, is het tijd om uit te rusten. Wat dacht je van een heerlijk weekendje weg naar het strand met je gezin? Dan kun je samen herinneringen ophalen van de eerste twee jaar van je kleine, napraten over het feest en bovenal samen genieten van jullie kind(eren).