Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Het zijn de minder leuke dingen als je een baby of een peuter hebt: je kindje wordt ziek. Vaak gaat ziek zijn bij een kindje gepaard met koorts. Hoewel er misschien niets ernstigs aan de hand is, is het zeer aan te raden om koortsverschijnselen goed in de gaten te houden. Een te hoge koorts kan op zich wel gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Om te bepalen of je kindje daadwerkelijk koorts heeft en hoe hoog de koorts dan is, is een oorthermometer een handig hulpmiddel. Maar is het gebruik van een oorthermometer voor je kindje betrouwbaar?
Wanneer heeft je kindje koorts?
Je moet het resultaat van de temperatuurmeting natuurlijk wel kunnen interpreteren, dus wanneer is er sprake van koorts? De normale temperatuur van het lichaam ligt tussen de 36,5 en 37,5 graden. Is de temperatuur van je kindje 38 graden of hoger? Dan is er sprake van koorts. Ligt de temperatuur onder de 38 graden, maar boven de 37,5 graden? Dan is er sprake van verhoging. Bij een baby die jonger is dan drie maanden en koorts heeft, moet je direct een huisarts inschakelen. Doe dit ook als koorts langer dan twee tot drie dagen aanhoudt bij kinderen die ouder zijn dan drie maanden.
Hoe werkt een oorthermometer?
Er zijn talloze verschillende soorten oorthermometers op de markt. De meeste oorthermometers zijn digitaal en hebben een display waarop de temperatuur op af te lezen is. Maar hoe werkt zo'n oorthermometer nu eigenlijk? Het gedeelte van de thermometer dat je in het oor brengt is de sensor. Deze sensor heeft infrarood in zich en meet hiermee de temperatuur van het trommelvlies. Deze warmte wordt dan omgezet in een bepaalde lichaamstemperatuur. Het is van belang dat voor een betrouwbare meting de sensor wel in de goede richting wijst en wel rechtstreeks op het trommelvlies. Een standaard oorthermometer zal één scan maken, maar er zijn ook oorthermometers die meerdere scans maken. Met meerdere scans kunnen er ook verschillende uitslagen uitrollen. De thermometer zal de de hoogst gemeten temperatuur weergeven. Als je met de thermometer in het oor van je kindje scant, zal de thermometer door middel van een signaal aangeven wanneer de scan is beëindigd. Dit kan met een symbool op de display, een lichtsignaal of een pieptoon. Veel soorten oorthermometers hebben ook een intern geheugen. Daarin wordt de laatste temperatuurmeting of meerdere metingen opgeslagen. Dit kan handig zijn als je meerdere metingen met elkaar wilt vergelijken. Zorg er wel voor dat je altijd batterijen op voorraad hebt. Thermometers werken op batterijen en het is niet de bedoeling dat je je kindje niet kunt temperaturen omdat de batterijen op zijn.
Hoe gaat het meten met een oorthermometer in zijn werk?
De temperatuur meten op de klassieke rectale wijze had soms nogal wat voeten in de aarde. Vooral bij kleinere kinderen die tegenspartelen kan een thermometer in hun rectum zelfs als traumatisch ervaren worden. Wat dat betreft gaat het met een oorthermometer toch wat gemakkelijker. Maar zaak is dus wel dat de thermometer goed in het oor wordt geplaatst om zo een goede scan te kunnen uitvoeren. Daarvoor moet de gehoorgang een goede doorgang hebben. Dit houdt in dat je de oorschelp van je kind wat naar achteren of naar boven moet trekken. Dit is per kind verschillend. Dit is niet pijnlijk. Enkel een thermometer in het oor kan onwennig of koud aanvoelen. Daarna is het een kwestie van de thermometer aanbrengen en de meting laten uitvoeren. Als je hiermee klaar bent dan moet je afhankelijk van de soort oorthermometer de bovenzijde schoonmaken of het kapje aan de bovenkant vervangen.
Voordelen en nadelen van het gebruik van een oorthermometer
Het gebruik van een oorthermometer is natuurlijk wel gemakkelijk, maar er zijn twijfels over de betrouwbaarheid hiervan. Er zijn dan ook wel ouders die de voorkeur geven aan een rectale temperatuurmeting. Beide methodes hebben zo hun voor- en nadelen. Wat zijn de voordelen en ook de nadelen van een oorthermometer?
Voordelen van een oorthermometer
Allereerst is de wijze van gebruik natuurlijk veel gemakkelijker dan wanneer je een rectale thermometer gebruikt. Kinderen zullen een oorthermometer eerder prefereren dan rectaal, omdat dit minder pijnlijk is. Rectaal is op zich ook niet pijnlijk, maar wel een naar gevoel en dat wordt door een kind geïnterpreteerd als pijnlijk. Omdat de meeste oorthermometers ook digitaal zijn, hoef je ook geen enkele moeite te doen om achter het resultaat te komen. Je leest gewoon de display af waarop de temperatuur netjes wordt aangegeven. Verder werken alle nieuwe generatie oorthermometers met een kapje die je gemakkelijk kunt vervangen. Dit voorkomt dat je de thermometer na gebruik moet schoonmaken en dit is ook een stuk hygiënischer.
Nadelen van een oorthermometer
Hoe gemakkelijk en snel een oorthermometer ook werkt, er zitten ook wel enkele nadelen aan. Ten eerste is dit de aanschafprijs. De prijs van een oorthermometer kan behoorlijk hoger liggen dan de klassieke rectale thermometer. Onderling kunnen er ook prijsverschillen zijn en dit is vooral afhankelijk van de hoeveelheid functies of soort merk van de oorthermometer. Verder is een oorthermometer niet geschikt voor kinderen die jonger zijn dan drie maanden. In dit geval neem je direct contact op met de huisarts. Als je kindje een oorontsteking heeft, is meten met een oorthermometer ook niet aan te raden. Bij een oorontsteking kan de temperatuur in het oor zelf ook hoger zijn en dit beïnvloed de algemene temperatuur dat de thermometer aangeeft. Het belangrijkste nadeel van de oorthermometer is de betrouwbaarheid. Dit is niet alleen een nadeel, het is een heikel punt waar in de medische wereld nog steeds over gediscussieerd wordt. Over het algemeen vinden artsen de oorthermometer niet betrouwbaar genoeg en wordt de voorkeur gegeven aan de rectale thermometer.
Is de oorthermometer betrouwbaar?
Is een oorthermometer betrouwbaar? Dat is een grote vraag die veel artsen bezig houdt. Hoewel de oorthermometer gezien wordt als een modern stukje techniek, wat normaliter beter moet zijn dan oude technieken, zien artsen dit toch anders. Diverse onderzoeken wijzen uit dat de uitslag van een oorthermometer vaak een onderschatte weergave is. Er kan tot wel één graad en soms zelf meer weergegeven worden, dan wanneer je de temperatuur rectaal zou meten. Artsen stellen zich dan ook duidelijk op het standpunt dat een rectale meting het meest betrouwbaar is. Als je met je kindje naar een arts gaat, dan zullen de meeste artsen ook rectaal de temperatuur meten. Er zijn ook artsen die de oorthermometer wel gebruiken. Maar houdt dan in gedachten dat de arts meerdere onderzoeken doet. Uiteindelijk hoeft de exacte temperatuur niet altijd belangrijk te zijn, maar meet een arts alleen om te weten of er sprake is van verhoging of koorts. Als een arts wel een exacte temperatuur wil meten, dan zal hij dat altijd rectaal doen.
Factoren die mede voor een onbetrouwbare oorthermometer zorgen
In het algemeen wordt rectaal de temperatuur meten dus aangeraden. Dit houdt niet in dat je helemaal niets meer kunt met je oorthermometer. Het kan wel degelijk een indicatie geven of je kind last van koorts heeft. Daarnaast zul je niet alleen een arts raadplegen als de temperatuur te hoog is, maar let je ook op de algehele toestand van je kindje. Er zijn enkele factoren waar je rekening mee moet houden en wat de uitslag van een oorthermometer onbetrouwbaar kan maken. Als je kindje bijvoorbeeld met zijn hoofdje op één oor ligt en je gebruikt de oorthermometer in dat oor, dan kan de temperatuur te hoog worden weergegeven. De temperatuur is logischerwijs in dat oor hoger dan normaal omdat er op gelegen is. Verder kan ook de hoeveelheid oorsmeer van invloed zijn op de weergegeven temperatuur. Bij baby's kan het ook moeilijk zijn om de hoeveelheid oorsmeer te bepalen. Zoals al eerder aangegeven is de wijze van gebruik heel belangrijk. Als de sensor niet juist op het trommelvlies is gericht, krijg je geen goede meetresultaten. Verder moet je ook op de omgevingstemperatuur letten. Als het heet weer is, dan is er een kans dat er ook een hogere temperatuur gemeten wordt.
Wel of geen oorthermometer gebruiken?
Nu je weet dat een oorthermometer niet altijd betrouwbaar is, komt natuurlijk de vraag boven of je wel een oorthermometer moet gebruiken voor je kindje? Uiteraard wil je een zo betrouwbaar mogelijk resultaat. Als je nog een rectale thermometer in huis hebt en je wilt de exacte temperatuur meten, gebruik deze dan. Is je kindje ziek en je wilt vaststellen of er sprake is van koorts? Dan kan een oorthermometer nog steeds. Ook al kan een exacte waarde misschien niet geheel juist zijn, de thermometer zal wel kunnen aangeven of er sprake is van koorts. Als je een rectale thermometer hebt, kun je ook zowel een meting met een oorthermometer als een rectale meting uitvoeren. Je kunt dan beide resultaten met elkaar vergelijken. In het gunstigste geval valt het met de onbetrouwbaarheid van de oorthermometer wel mee en komt het resultaat overeen met de rectale thermometer. Als er verschil zit tussen beide resultaten, neem dan de rectale meting als waarheid aan.