In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...
Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...
Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...
Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...
Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...
Afgelopen jaar had diepe dalen, maar ook hoge pieken. Toch is december een moeilijke maand voor wensouders. All I want is twee roze streepjes op een zwangerschapstest…
Zodra ons zoontje ligt te slapen, rolt er een traan over mijn wangen. Zo mooi en onwerkelijk dat ik dit kleine mannetje nu mijn zoon mag noemen. Hij is er echt. Ons gezinsleven is begonnen.
Dit is wat het is. Het leven heeft meer lagen dan een droom. Het is meer dan onbezorgdheid en geluk. Het is gevuld met lastige routes, steile hellingen en regenachtige dagen. Maar ook met verre uitzichten op hoge bergen, eindeloze groene weides en kabbelende beekjes….
Een beetje misselijkheid hoort bij een zwangerschap, maar wat als die misselijkheid niet ophoudt na 12 weken? Het verhaal van een man met een vrouw met Hyperemesis Gravidarum: extreme misselijkheid gedurende de gehele zwangerschap.
Het is een warme zomermiddag, ik zwaai mijn schoonmoeder uit nadat ze mij heeft geholpen met schoonmaken. Daarna wil ik verder gaan met het uitzoeken en opruimen van mijn CD’s. Zo'n typisch nutteloos klusje voor in je laatste verlofdagen. Maar ik voel me niet zo...
9 maanden geleden deed ik een positieve zwangerschapstest. Ik was natuurlijk ook blij, maar ik dacht meteen: ‘O nee, nu gaat Het gebeuren!’ Ik dacht direct aan de bevalling. Angst stond op de voorgrond. Ik was bang voor het grote onbekende.
Vraag jij je af of je baby in de airco of bij de ventilator mag slapen? Lees er hier meer over. Ook geven we nog een aantal praktische tips voor warme dagen.
Het Hero Instituut voor Babyvoeding geeft antwoorden op vragen die elke ouder heeft. Mijn baby is hongerig, wat moet ik doen? Wanneer mag ik welk oefenhapje geven? En nog veel meer.
Als je baby gaat slapen, is het advies om het op de rug te leggen. Maar overdag is het belangrijk om je baby regelmatig op de buik te leggen. Waarom is spelen op de buik voor baby’s zo belangrijk?
Huidkanker is in Nederland de meest voorkomende vorm van kanker. Stichting Veilig buiten in de zon heeft als doel om huidkanker in Nederland terug te dringen.
Is jouw kind snel uitgekeken op speelgoed? Of heb je het idee dat je je kind de hele tijd moet ‘vermaken’? Kinderfysiotherapeut Denise geeft handige tips hoe je hier mee om kunt gaan.
Als ik buiten loop, kijk ik regelmatig om me heen op welke manier mensen lopen. Als kinderfysiotherapeut vind ik dat altijd interessant om naar te kijken. In dit blog wil ik dan ook dieper in gaan over het lopen op de tenen. Want is het erg dat een kind op zijn tenen loopt?
Je betrapt jezelf er als ouder vroeg of laat op: het vergelijken van je eigen kind met dat van een ander, of ‘de norm’. Kinderfysiotherapeut Denise vertelt over het boek dat haar een wijze les leren. We hebben allemaal unieke kinderen.
Een magisch sprookjesbos vol knotwilgen (mijn favoriete bomen): ik wandel er graag. Dit prachtige magische bos heeft verschillende wandelroutes die heel goed te doen zijn met kinderen van alle leeftijden.
Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met een digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond.
Een origineel kinderfeestje geven voor je kind? Organiseer een slaapfeestje in de achtertuin! Met deze tips wordt het een onvergetelijk feest (met waarschijnlijk weinig slaap, maar die haal je later wel in).
Je kind een mobiel? Ga je voor een abonnement of sim only? In dit artikel vertellen we je alles over de voor- en nadelen van een abonnement voor je kind.
Het kan natuurlijk gebeuren: je kind ziek op vakantie. Daar had je niet op gerekend. Maar een goede voorbereiding kan ervoor zorgen dat je weet wat je moet doen als je hulp nodig hebt.
Kinderen die regelmatig buiten spelen zijn gezonder, gelukkiger én functioneren beter. Lees hier alles over waarom het belangrijk is dat kinderen buiten spelen.
Bij warm weer is er niets leuker dan met water spelen. In de tuin, in het park of op het schoolplein. Dit zijn 6 leuke waterspelletjes die je overal kunt doen.
Zin in een dagje Den Bosch met je kinderen en wil je niet alleen shoppen, maar ook iets dóen? Dan vind je hier onze tips voor de leukste uitjes met kinderen in Den Bosch
De overgang van zomer naar herfst kan lastig zijn. Moe, lusteloos, moeilijk uit bed komen, een algeheel ‘blegh-gevoel’: als je dit herkent ben je niet de enige. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens last van een herfstdip. Wellicht heb jij er ook last van en kun je wel een paar tips tegen een herfstdip gebruiken.
Oorzaak herfstdip
Een herfstdip of herfstdepressie is veel voorkomend en dus niet iets om je voor te schamen. De dagen worden korter, het weer slaat om. Kortom: we zijn meer binnen en krijgen minder zonlicht op onze huid. Gebrek aan zonlicht heeft weer effect op bijvoorbeeld de opname van vitamine D. Daarnaast is licht belangrijk voor je dag- en nachtritme en het heeft ook invloed op je stemming. Ben je daar gevoelig voor, dan kun je last hebben van de wisseling van zomer naar herfst.
Een van de dingen die je kunt doen is accepteren dat je dit gevoel hebt. Het verbloemen of er tegen vechten maakt dat je je neerslachtiger kan gaan voelen. Gelukkig kun je ook iets doen om te zorgen dat je je iets beter voelt bij de wisseling van de seizoenen. Tips tegen een herfstdip:
Naar buiten
De kou en het natte weer nodigen misschien niet altijd uit om laagjes kleding aan te trekken en de deur uit te gaan. Toch kan de frisse buitenlucht een flinke oppepper geven. Daglicht is goed voor je gemoedstoestand en je pikt nog wat herfstige zonnestraaltjes mee. Plus: je bent in beweging en dat is ook weer goed voor je gemoedstoestand. Daarna kun je lekker op de bank kruipen met een dekentje en een fijne film. Een warme mok thee erbij en geniet lekker na van de herfstwandeling. Of ga gelijk aan de slag met alle gevonden herfstschatten en maak een herfstknutselwerk.
Zorg binnen voor voldoende licht
Ook al is het geen zonlicht, genoeg licht binnen in huis is belangrijk voor je gemoedstoestand. Laat zo veel mogelijk zonlicht binnen, maak gezellige hoekjes met lampjes en steek een extra kaarsje aan. Dat geeft ook nog een fijne warme sfeer in huis.
Genoeg slapen
Slaap is een van de belangrijkste factoren voor je gemoedstoestand. In de zomer kan een beetje slaaptekort gecompenseerd worden met meer zonlicht, maar in de winter ga je je al gauw futloos voelen. Ga dus op tijd slapen en sta ’s ochtends op tijd op. Heb moeite met van de bank opstaan en naar bed gaan? Zet een wekkertje op je telefoon een half uur voordat je idealiter in bed wil liggen.
Blijf in beweging
Juist in de herfst- en wintermaanden is het belangrijk om te blijven sporten. Zeker als remedie tegen een herfstdip. Zowel fysiek als mentaal zorgt het voor een energieboost als je regelmatig beweegt. Ben je niet gewend om te sporten? Zorg dan dat je dagelijks een rondje wandelt en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Vind je het dan nog lastig? Vraag een vriendin of buurvrouw als stok achter de deur om te wandelen of als sportbuddy. Of begin met dagelijks 5 minuten sporten, iedereen heeft wel 5 of 10 minuten over op een dag. Google maar eens op ‘5 minute workout’ of 7 minute workout’.
Bel een vriendin of je moeder
Spreek af met iemand om bij te kletsen, virtueel of in het echt. We gaan er niet meer zo vaak op uit als in de zomer, waar je spontaan wel eens een terrasje pakt of er lekker een dagje op uit gaat. Dus ook sociale contacten kunnen wel eens wat minder zijn in het najaar. Voel je je even niet zo lekker in je vel? Bel dan een vriendin of je moeder om bij te kletsen. Of om af te spreken even koffie te gaan drinken of een rondje te gaan wandelen.
Verminder tijd op social media
Social media kan een heerlijk tijdverdrijf zijn, maar uren doelloos scrollen doet meer kwaad dan goed. Het houdt je uit je slaap, is vermoeiend voor je ogen en ook mentaal kan het van invloed zijn op je gemoed. Leg je smartphone vaker weg en lees een boek of doe samen een gezelschapsspel.
Margot woont samen met haar vriend en hun zoon (2014). Met een achtergrond in media en marketing is ze nu de drijvende kracht achter MeerVoorMamas.nl. Woont in de stad, maar komt graag in het groen. Houdt van reizen, leuke nieuwe plekjes ontdekken (vooral waar je kunt eten) en bevindt zich het liefst aan/op/in het water.