We hebben allemaal unieke kinderen

In mijn praktijk zie ik als kinderfysiotherapeut dagelijks verschillende, unieke kinderen. Op het ene moment zie ik een kind dat rondstuitert door de behandelkamer. Op het andere moment zie ik een kind voor me zitten dat bijna in de huid van zijn ouder kruipt. Het ene...

Sprookjesachtige knotwilgenroute in de Rhoonse grienden

Statig staan ze daar, keurig in het gelid. Sommige hebben alweer een volle bos op hun kop, andere nog niet. Knotwilgen, daarover heb ik het. Onmiskenbaar mijn favoriete bomen. In het Nationaal Park ‘De Biesbosch’, zeer dicht bij mijn huis, stikt het ervan. De bomen...

Opgroeien in de digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

De overgang van zomer naar herfst kan lastig zijn. Moe, lusteloos, moeilijk uit bed komen, een algeheel ‘blegh-gevoel’: als je dit herkent ben je niet de enige. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens last van een herfstdip. Wellicht heb jij er ook last van en kun je wel een paar tips tegen een herfstdip gebruiken.

Oorzaak herfstdip

Een herfstdip of herfstdepressie is veel voorkomend en dus niet iets om je voor te schamen. De dagen worden korter, het weer slaat om. Kortom: we zijn meer binnen en krijgen minder zonlicht op onze huid. Gebrek aan zonlicht heeft weer effect op bijvoorbeeld de opname van vitamine D. Daarnaast is licht belangrijk voor je dag- en nachtritme en het heeft ook invloed op je stemming. Ben je daar gevoelig voor, dan kun je last hebben van de wisseling van zomer naar herfst.

Een van de dingen die je kunt doen is accepteren dat je dit gevoel hebt. Het verbloemen of er tegen vechten maakt dat je je neerslachtiger kan gaan voelen. Gelukkig kun je ook iets doen om te zorgen dat je je iets beter voelt bij de wisseling van de seizoenen. Tips tegen een herfstdip:

Naar buiten


De kou en het natte weer nodigen misschien niet altijd uit om laagjes kleding aan te trekken en de deur uit te gaan. Toch kan de frisse buitenlucht een flinke oppepper geven. Daglicht is goed voor je gemoedstoestand en je pikt nog wat herfstige zonnestraaltjes mee. Plus: je bent in beweging en dat is ook weer goed voor je gemoedstoestand. Daarna kun je lekker op de bank kruipen met een dekentje en een fijne film. Een warme mok thee erbij en geniet lekker na van de herfstwandeling. Of ga gelijk aan de slag met alle gevonden herfstschatten en maak een herfstknutselwerk.


Zorg binnen voor voldoende licht

Ook al is het geen zonlicht, genoeg licht binnen in huis is belangrijk voor je gemoedstoestand. Laat zo veel mogelijk zonlicht binnen, maak gezellige hoekjes met lampjes en steek een extra kaarsje aan. Dat geeft ook nog een fijne warme sfeer in huis.


Genoeg slapen

Slaap is een van de belangrijkste factoren voor je gemoedstoestand. In de zomer kan een beetje slaaptekort gecompenseerd worden met meer zonlicht, maar in de winter ga je je al gauw futloos voelen. Ga dus op tijd slapen en sta ’s ochtends op tijd op. Heb moeite met van de bank opstaan en naar bed gaan? Zet een wekkertje op je telefoon een half uur voordat je idealiter in bed wil liggen.

Blijf in beweging

Juist in de herfst- en wintermaanden is het belangrijk om te blijven sporten. Zeker als remedie tegen een herfstdip. Zowel fysiek als mentaal zorgt het voor een energieboost als je regelmatig beweegt. Ben je niet gewend om te sporten? Zorg dan dat je dagelijks een rondje wandelt en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Vind je het dan nog lastig? Vraag een vriendin of buurvrouw als stok achter de deur om te wandelen of als sportbuddy. Of begin met dagelijks 5 minuten sporten, iedereen heeft wel 5 of 10 minuten over op een dag. Google maar eens op ‘5 minute workout’ of 7 minute workout’.

vrouw-op-de-bank-aan-het-bellen

Bel een vriendin of je moeder

Spreek af met iemand om bij te kletsen, virtueel of in het echt. We gaan er niet meer zo vaak op uit als in de zomer, waar je spontaan wel eens een terrasje pakt of er lekker een dagje op uit gaat. Dus ook sociale contacten kunnen wel eens wat minder zijn in het najaar. Voel je je even niet zo lekker in je vel? Bel dan een vriendin of je moeder om bij te kletsen. Of om af te spreken even koffie te gaan drinken of een rondje te gaan wandelen.


Verminder tijd op social media

Social media kan een heerlijk tijdverdrijf zijn, maar uren doelloos scrollen doet meer kwaad dan goed. Het houdt je uit je slaap, is vermoeiend voor je ogen en ook mentaal kan het van invloed zijn op je gemoed. Leg je smartphone vaker weg en lees een boek of doe samen een gezelschapsspel.