Winterjas in de auto levensgevaarlijk voor kind

We willen onze kinderen allemaal beschermen tegen kou. Dus pakken we ze in de winter lekker in met dikke jassen en sjaals. Ook in de auto. Als ik mijn zoon in zijn winterjas in de autostoel zet, is het altijd een mislukte mix tussen Kenny uit Southpark (want oranje...

Verjaardag vieren

Het is zaterdag, half twaalf 's avonds. We wachten met smart op mijn man, Pascal, omdat we zo dadelijk zijn verjaardag vieren. Gelukkig is hij er bijna want mijn jongste houdt het niet meer uit van de slaap. 'Zijn alle voorbereidingen klaar, meiden?' Het vakkundig...

Sinterklaasspeurtocht: Eindelijk vind ik Sinterklaas weer leuk

De afgelopen jaren kon ik die man met zijn baard wel het land uit kíjken. Sterker nog: stiekem hoopte ik dat hij eens een keer níet met zijn stoomboot aan zou meren in Nederland. Dat 'ie met zijn vrienden gewoon lekker eens bleef overwinteren aan een van de costa's....

Zwangerschap en zorgverzekering 2022

Ben je zwanger of hoop je dat in 2022 te worden? Het is dan verstandig om even goed naar je zorgverzekering te kijken. In dit artikel geven we jou alle tips en informatie over de zwangerschap en zorgverzekering in 2022. Je zult tijdens je zwangerschap namelijk veel...

Net bevallen? Zo maak je de eerste tijd met je kindje onvergetelijk

Ben je net bevallen? En voel je je een beetje uit balans nu je net moeder geworden bent? Geen paniek! Dat hebben veel vrouwen die voor het eerst moeder zijn geworden. Als je wilt weten hoe je loskomt van de twijfel, de onrust en het gevoel dat je het misschien niet...

De overgang van zomer naar herfst kan lastig zijn. Moe, lusteloos, moeilijk uit bed komen, een algeheel ‘blegh-gevoel’: als je dit herkent ben je niet de enige. Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben wel eens last van een herfstdip. Wellicht heb jij er ook last van en kun je wel een paar tips tegen een herfstdip gebruiken.

Oorzaak herfstdip

Een herfstdip of herfstdepressie is veel voorkomend en dus niet iets om je voor te schamen. De dagen worden korter, het weer slaat om. Kortom: we zijn meer binnen en krijgen minder zonlicht op onze huid. Gebrek aan zonlicht heeft weer effect op bijvoorbeeld de opname van vitamine D. Daarnaast is licht belangrijk voor je dag- en nachtritme en het heeft ook invloed op je stemming. Ben je daar gevoelig voor, dan kun je last hebben van de wisseling van zomer naar herfst.

Een van de dingen die je kunt doen is accepteren dat je dit gevoel hebt. Het verbloemen of er tegen vechten maakt dat je je neerslachtiger kan gaan voelen. Gelukkig kun je ook iets doen om te zorgen dat je je iets beter voelt bij de wisseling van de seizoenen. Tips tegen een herfstdip:

Naar buiten


De kou en het natte weer nodigen misschien niet altijd uit om laagjes kleding aan te trekken en de deur uit te gaan. Toch kan de frisse buitenlucht een flinke oppepper geven. Daglicht is goed voor je gemoedstoestand en je pikt nog wat herfstige zonnestraaltjes mee. Plus: je bent in beweging en dat is ook weer goed voor je gemoedstoestand. Daarna kun je lekker op de bank kruipen met een dekentje en een fijne film. Een warme mok thee erbij en geniet lekker na van de herfstwandeling. Of ga gelijk aan de slag met alle gevonden herfstschatten en maak een herfstknutselwerk.


Zorg binnen voor voldoende licht

Ook al is het geen zonlicht, genoeg licht binnen in huis is belangrijk voor je gemoedstoestand. Laat zo veel mogelijk zonlicht binnen, maak gezellige hoekjes met lampjes en steek een extra kaarsje aan. Dat geeft ook nog een fijne warme sfeer in huis.


Genoeg slapen

Slaap is een van de belangrijkste factoren voor je gemoedstoestand. In de zomer kan een beetje slaaptekort gecompenseerd worden met meer zonlicht, maar in de winter ga je je al gauw futloos voelen. Ga dus op tijd slapen en sta ’s ochtends op tijd op. Heb moeite met van de bank opstaan en naar bed gaan? Zet een wekkertje op je telefoon een half uur voordat je idealiter in bed wil liggen.

Blijf in beweging

Juist in de herfst- en wintermaanden is het belangrijk om te blijven sporten. Zeker als remedie tegen een herfstdip. Zowel fysiek als mentaal zorgt het voor een energieboost als je regelmatig beweegt. Ben je niet gewend om te sporten? Zorg dan dat je dagelijks een rondje wandelt en pak wat vaker de fiets in plaats van de auto. Vind je het dan nog lastig? Vraag een vriendin of buurvrouw als stok achter de deur om te wandelen of als sportbuddy. Of begin met dagelijks 5 minuten sporten, iedereen heeft wel 5 of 10 minuten over op een dag. Google maar eens op ‘5 minute workout’ of 7 minute workout’.

vrouw-op-de-bank-aan-het-bellen

Bel een vriendin of je moeder

Spreek af met iemand om bij te kletsen, virtueel of in het echt. We gaan er niet meer zo vaak op uit als in de zomer, waar je spontaan wel eens een terrasje pakt of er lekker een dagje op uit gaat. Dus ook sociale contacten kunnen wel eens wat minder zijn in het najaar. Voel je je even niet zo lekker in je vel? Bel dan een vriendin of je moeder om bij te kletsen. Of om af te spreken even koffie te gaan drinken of een rondje te gaan wandelen.


Verminder tijd op social media

Social media kan een heerlijk tijdverdrijf zijn, maar uren doelloos scrollen doet meer kwaad dan goed. Het houdt je uit je slaap, is vermoeiend voor je ogen en ook mentaal kan het van invloed zijn op je gemoed. Leg je smartphone vaker weg en lees een boek of doe samen een gezelschapsspel.