Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.

Toen mijn zoontje zijn eerste stapjes zette, was ik natuurlijk heel blij, want wat een mooie mijlpaal! Maar tegelijk werd ik op scherp gezet: Hoe is het met de kinderveiligheid in ons huis? Is ons huis na ‘kruipveilig’ ook voor een ronddartelende dreumes nog veilig? Want toen mijn zoon net ging kruipen kreeg ik een van de beste tips van het consultatiebureau: ga op handen en knieën je huis door. Zo vond ik alle losse snoeren, vergeten stopcontacten en andere breekbare/gevaarlijke spullen die op grijphoogte lagen.
De fase waarin wij nu zitten, met een rondstappende en zwalkende dreumes, vraagt ook weer om een nieuwe checkup van het huis voor wat betreft kinderveiligheid. Want hij ziet meer en kan ook meer, zoals lades openen en dingen pakken die wat hoger liggen. Wat moet je doen om het in en om huis babyproof te maken?
Het allereerste waar je aan denkt bij kinderveiligheid is het beveiligen van de stopcontacten voor die minivingertjes. Je kunt ze volledig afsluiten met beschermdopjes, maar je hebt ook stopcontactbeveiligers zodat je deze gewoon kunt blijven gebruiken. Met een draai van de stekker kan je je laptop gewoon inpluggen. Maar heb je het stopcontact even niet in gebruik, dan is het voor peuterende vingertjes wel veilig. Check ook of andere elektrische apparaten veilig zijn en verberg losliggende en –hangende snoertjes.
Let in het kader van kinderveiligheid ook vooral op wat er rondom de box en het bedje staat, ligt of hangt. Zo konden wij een decoratief neergezette vaas met verse bloemen nog net van de zwiepgrage dreumeshandjes redden. Let ook op een (hete) verwarming, speakers en stopcontacten in de buurt van het bedje en de box. En klokken…
Sinds ik mijn dreumes een keer bedenkelijk zag kauwen op een dode pissebed, check ik ook binnnenshuis regelmatig de vloer op kleine dingetjes: een paperclip, een stukje plakband, het dopje van een pen, alles wat in zijn mond gestopt kan worden en in zijn keel terecht kan komen.
Drink ook nooit een heet drankje met je kind op schoot en zet je glas of kopje buiten bereik van kleine kinderhandjes. Misschien vind je het fijner om je hete thee wat aan te lengen met koud water, just to be sure. Ik volgde een tijd geleden een cursus EHBO bij baby’s en kinderen en ik heb nare foto’s gezien van brandwonden bij kindjes door hete thee en soep. Ik ben dus wel even genezen van hete thee drinken in bijzijn van mijn kind.
Salontafels en bijzettafels hebben meestal geen praktisch afgeronde hoeken van piepschuim. Gelukkig maar! Maar dat betekent dat je kind zich er wel akelig aan kan stoten. Tijd voor die afschuwelijk lelijke hoekbeschermers. Ach, het is maar tijdelijk.
Echt geen overbodige luxe als het gaat om kinderveiligheid in huis: traphekjes. Voor je het weet en nog voordat ze zelfstandig één stap kunnen zetten, weten die kleine mensjes al hoe ze een trap op kunnen komen. En dat gaat sneller omhoog dan je denkt. Of omlaag. Dus schaf in huis traphekjes aan voor onderaan én bovenaan elke trap.
Zet schoonmaakmiddelen, medicijnen en alcohol buiten bereik van kinderhanden, dus ofwel hoog in een kast of sluit de kasten af met speciale kindersloten. En wat dacht je van shampoo, nagellakremover, pincetten en nagelschaartjes? Ook je badkamer kan dus wel een checkup gebruiken.
Denk ook aan lades waarin losse voorwerpen zitten waar je kind zich aan kan verwonden, zoals scherpe messen en scharen bijvoorbeeld.
Je denkt er misschien niet direct aan, maar er bestaan meer planten en struiken met giftige bladeren of besjes dan je denkt en sommigen kunnen zelfs dodelijk zijn voor een kind. Advies: gewoon helemaal verwijderen en vervangen door iets anders leuks dat geen kwaad kan. Dit geldt voor giftige planten binnen- én binnenshuis, trouwens. Weg ermee! Een lijstje met giftige tuinplanten vind je hier.
Wij wonen aan het water en het is prachtig, maar tegelijk ook doodeng. Doodsoorzaak nummer 1 bij kinderen ouder dan 1 jaar is verdrinking en dat gebeurt helaas vaak in en om het huis. Demp dus die fancy vijver of laat een veilig hekwerk langs het water plaatsen. Een goed hekwerk is overigens ook geen overbodige luxe voor als je vanuit jullie tuin of voordeur meteen de weg op kan.
Geschreven en gepubliceerd op 29 september 2015. Geüpdatet op 17 maart 2025