De eerste dag met je baby thuis: ‘wat nu?’ denk je misschien. Vaak vinden de kersverse ouders het namelijk best spannend om zo voor het eerst alleen met de baby thuis te zijn. Zeker als het je eerste kindje is. Blijf in ieder geval kalm en laat je gezonde verstand werken. Voor alles is een eerste keer en over een paar weken weet je niet beter.

Eten, slapen en huilen

Hou er rekening mee dat de baby in de eerste uren vaak erg alert is. Ze nemen alles in zich op terwijl ze rondkijken en vallen dan weer vermoeid in slaap. Ze zijn al moe van de bevalling en alle indrukken die daar nog eens bijkomen. Als de baby wakker wordt, is er een grote kans dat hij of zij gaat huilen. Maak je niet gelijk zorgen, het hoort er allemaal bij.

Wat kun je verwachten?

Als je net bent bevallen, heb je zelf emotioneel en lichamelijk wat te verduren gehad en eigenlijk nog steeds. Er is ineens een klein mensje waar je voor moet zorgen en dat geeft een hele verantwoordelijkheid. Daarnaast komt er veel op je af, leuke dingen, maar ook hele nieuwe dingen. En dat maakt het best allemaal een beetje spannend. Wat kun je allemaal verwachten als je thuis bent met de baby?

Geniet van het wonder

Begin gewoon eerst eens lekker met genieten van je baby. Waarschijnlijk kun je het de eerste dag nog maar moeilijk geloven dat dit hummeltje echt uit jou gekomen is. Hij of zij ziet er misschien nog een beetje verfomfaaid uit maar dat is niet zo gek. Tenslotte zat de baby de laatste weken aardig opgepropt in je baarmoeder en moest hij ook nog door een geboortekanaal geperst worden. Soms zit er ook nog wat wittig vet op de huid en de haartjes van de baby, dit huidsmeer heet vernix. Over het algemeen is dit met een dag of twee verdwenen. Kijk ook eens naar die kleine vingertjes en die schattige voetjes van je baby, alles zit eraan maar het is nog zo klein.

Wat wil de baby?

Allereerst moet je wennen aan een huilende baby in huis. Baby’s kunnen nu eenmaal nog niet praten, dus huilen is hun enige manier van communiceren. Het duurt even eer dat je al die verschillende huiltjes herkend. Huilt de baby van de honger? Heeft de baby krampjes? Of wil de baby gewoon wat aandacht? In begin is het een beetje aftasten en gewoon wat dingen uitproberen. Vertrouw daarbij op je gevoel. Je zult zien hoe snel je de verschillen huiltjes van je baby herkent en hierdoor precies weet wat de bedoeling is.

De baby valt af

Waarschijnlijk gaat je baby de eerste dagen wat afvallen. Dit kan verschillende redenen hebben. Misschien lukt het aanleggen van de baby nog niet zo goed of de borstvoeding is nog niet helemaal op gang gekomen. Sommige baby’s hebben in het begin ook wat moeite met drinken. Je hoeft je hierover niet gelijk zorgen te maken. Je baby heeft genoeg reserves om hiertegen te kunnen. De kraamverzorgende houdt echt wel in de gaten of het gewicht van de baby niet alarmerend wordt. Over het algemeen verliest de baby in eerste instantie maximaal tien procent van zijn geboortegewicht om daarna weer lekker aan te komen. De baby moet in ieder geval twee weken na de bevalling weer op zijn geboortegewicht zitten. Gemiddeld groeit een baby ongeveer 15 tot 30 gram per dag.

Wat is er met de poep van de baby?

De eerste poepluier van de baby laat je misschien even schrikken. Het kan namelijk gebeuren dat deze ontlasting donkergroen of zelfs zwart van kleur is en enigszins plakkerig. Deze ontlasting heet meconium en het komt doordat de baby vruchtwater heeft ingeslikt in de baarmoeder. Laat de ontlasting wel even ter controle aan de kraamverzorgende zien. Doordat de ontlasting plakkerig is, kan het nog weleens aan de billetjes blijven zitten. Smeer een klein beetje billenzalf of vaseline op de billetjes van de baby om aankoeken te voorkomen.

Vergeet jezelf niet

De eerste dagen thuis draait vaak alles om de baby. Alle aandacht gaat naar het kleine wonder wat in het babybedje ligt. Toch mag je ook jezelf niet vergeten in deze eerste dagen. De gierende hormonen in je lichaam en de moeheid brengen een golf van emoties teweeg. Je kunt het ene moment ontzettend gelukkig zijn om het andere moment compleet in tranen uit te barsten. Geen zorgen, het hoort er allemaal bij. Ze noemen die tranen ook wel de kraamtranen of baby blues. Soms komt de borstvoeding niet goed op gang en dat kan je ook heel verdrietig maken. Waarschijnlijk komt het allemaal goed en in het ergste geval kun je altijd overstappen op flesvoeding.

Lichamelijke klachten

Als je net een bevalling achter de rug hebt, is het normaal dat je jezelf niet zo fit voelt. Even een stukje lopen, kan heel vermoeiend zijn. Daarbij vloei je de eerste dagen nog rijkelijk en daar wordt je ook niet fitter van. Soms zitten er zelfs hele grote stolsels bij. Dat vloeien is normaal want je hebt toch een wond in je lichaam op de plek waar de placenta zat. Dat heeft tijd nodig om te genezen. Een snelle wondgenezing wordt enigszins tegengehouden door je baarmoeder die alsmaar samentrekt om weer net zo klein te worden als dat hij was voor de zwangerschap. Ververs gewoon lekker iedere keer je kraamverband en neem je rust. Je hebt die rust echt nodig. Het kan zomaar zijn dat je ook af en toe duizelig bent of rugpijn en hoofdpijn hebt.

Rust, rust en nog eens rust

Die rust heb je nodig om aan te sterken. De verloskundige en de kraamverzorgende houden in de gaten of je lichaam zich voldoende herstelt. Ze controleren eventuele hechtingen, je hartslag en je temperatuur en houden in de gaten of je baarmoeder weer soepeler en kleiner wordt. Het kan ook zijn dat je pijn bij het plassen hebt of pijnlijke naweeën krijgt. Alles bij elkaar heeft je lichaam gewoon even tijd nodig, niet alleen van de bevalling maar ook van de negen maanden zwangerschap. Het is verstandig om zoveel mogelijk te rusten als de kraamverzorgende er nog is, daarna sta je er echt alleen voor en heb je misschien minder tijd om die rust te pakken.

De kraamhulp

De kraamverzorgende is er om jou en je partner de eerste dagen te ondersteunen bij de verzorging van de baby. Zij helpen bij het voeden, geven uitleg en advies en zelfs emotionele steun. Daarnaast houden ze in de gaten of het goed gaat met jou en je kindje. Ook je verloskundige komt langs en overlegt met de kraamverzorgende. De verloskundige neemt weer andere taken op zich, zoals het checken van de hechtingen, de status van je baby en bespreekt hoe het gaat met voeden. Vragen kun je zowel aan de kraamverzorgende stellen als aan de verloskundige.Zij zijn er om jullie te helpen en het is helemaal niet gek dat je het zelf allemaal nog niet weet.

Kraambezoek

Waarschijnlijk staat iedereen te trappelen om de kleine te komen bekijken. Hou het de eerste dag liever een beetje rustig. Neem gewoon de tijd voor je kersverse gezinnetje en alles wat even op je af komt. Bedrust en veel slapen is goed voor je, dus stel een schema op wanneer er tijd is voor kraamvisite. Als je de hele dag door mensen laat komen, kom je uiteindelijk echt jezelf tegen. Vraag directe familieleden of ze kunnen helpen, bijvoorbeeld met de beschuit met muisjes of met eten koken. Vaak wil iedereen je wel helpen, maar niemand wil zich opdringen. Geef aan wat je nodig hebt en voel je niet schuldig als familieleden jouw taken overnemen.

Familie en vrienden

Het huishouden is het laatste waar jij je druk over hoeft te maken. Herstellen en wennen aan de nieuwe situatie gaat even voor. Ook hier is misschien best hulp voor te vinden bij je partner, directe familieleden of goede vrienden. Daarbij is het even helemaal niet zo erg als er geen grote schoonmaak gehouden wordt. Boodschappen, koken en dagelijkse karweitjes is genoeg. Maar je partner, familieleden en goede vrienden zijn ook fijn voor een luisterend oor. Praat met ze over je emoties. Over hoe blij je bent of over hoe verdrietig je kunt zijn. Deze intense gevoelens verwerk je beter als je er over praat. Gek genoeg besef je pas na een paar maanden hoe heftig die eerste dagen waren.

Je moederinstinct

Je bent nu een moeder, dus vertrouw ook op je moederinstinct. Je krijgt ontzettend veel informatie over je heen de eerste tijd en natuurlijk weet een deskundige waar hij of zij over praat. Maar daarnaast krijg je ook allerlei goed bedoelde adviezen en tips. Onthoud dat je intuïtie vaak je beste raadgever is en dat je als moeder meestal goed aanvoelt als er iets mis is met je kindje. Maar probeer bovenal te genieten van de kraamtijd. Het is een heerlijke periode waarin je in alle rust kan genieten van de eerste momenten met je baby.