Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Baby's ontwikkelen zich razendsnel. Ineens uit het niets rolt je kleintje zich om, dan begint hij of zij ineens te tijgeren en voor je het weet kruipt je baby al rond het huis. Hetzelfde geldt voor praten, na het eerste woordje volgen er al snel meer. Als een baby eenmaal door heeft hoe iets werkt, dan gaat het heel snel! Elke baby heeft zo een eigen snelheid qua ontwikkeling, de een kruipt al met 5 maanden terwijl de ander de hele kruipfase overslaat. Zo begint ook niet elk kind even snel met praten, dit hangt af van de persoonlijke ontwikkeling. Vaak hangen dit soort nieuwe stappen in de ontwikkeling samen met zogeheten “sprongetjes”. Verderop staan 4 tips om je baby te helpen leren praten, maar eerst meer over deze sprongetjes, want die hangen samen met het vermogen van je baby om te praten.
Sprongetjes
In de eerste 2 jaar van je baby's leven maakt hij of zij sprongetjes door. Je kan dit merken aan bepaalde periodes waarin je baby bijvoorbeeld ineens erg hangerig en huilerig is zonder reden en soms zelfs slechter slaapt. Na zo'n sprongetje zul je opmerken dat je baby ineens weer nieuwe dingen kan!
Voor je baby een bepaalde ontwikkeling door heeft gemaakt, zullen bepaalde dingen nog niet willen lukken. Als je baby dus nog niet bij de spraakontwikkeling is aangekomen, hoef je nog niet veel van spraak te verwachten. Toch kun je als ouder een aantal dingen doen die de spraakontwikkeling zeker ten goede komen, met de volgende 4 tips kun je je baby leren praten.
Tips
1. Praat veel tegen je kind
Je kan al vanaf de geboorte tegen je baby praten. Dan hebben we het niet over de “boeboe baba” babypraat, maar echt praten. Verwoord alles wat je doet, terwijl je het doet. Als je de luier van je baby aan het verschonen bent bijvoorbeeld: “Zo, nu pakt papa/mama even een schone luier en dan doe ik die even om.” In het begin kan dit even gek zijn, maar al gauw zal dit vanzelf gaan.
Door alles uit te spreken pikt je kindje veel op. Ondanks dat je baby nog lang niet kan praten als hij of zij pas een paar maanden oud is, draagt dit uiteindelijk zeker bij aan de spraakontwikkeling.
2. Benoem alles
Naast alles te beschrijven wat je doet, kun je ook alles wat je ziet en in handen hebt benoemen. Laat zien wat het is en benoem het. “Kijk dit is een vork, hiermee kan je eten.” “Dit is een bloem, mooi he?” Je kan hier niet vroeg genoeg mee beginnen. Het maakt niet uit dat je kindje nog niets uitspreekt, hij of zij leert er zeker wel van. Dit komt de woordenschat uiteindelijk zeer ten goede!
3. Lees boeken voor
Voorlezen is ook iets waar je al heel vroeg mee kan beginnen. Jonge baby's hebben meestal nog weinig belangstelling voor het verhaal op zich, maar zullen het wel leuk vinden dat je tegen ze praat. Je kan ook baby woorden boekjes gebruiken. Zo kun je alle plaatjes benoemen en als je baby eenmaal woordjes begint uit te spreken, kan je er een spelletje van maken door plaatjes aan te wijzen die hij of zij dan mag benoemen. De leukste boeken vind je in de bibliotheek of via een boekenclub zoals bijvoorbeeld Kinderboekerij.
4. Klanken en geluiden
Dit is misschien wat apart, maar door bepaalde klanken en geluiden te maken help je je baby ook in de spraakontwikkeling. Als je baby nog niet kan praten, kan hij of zij vaak wel al geluidjes maken. Als jij bepaalde klanken maakt als “aaa” “oeee” “eee” “rrrr” en “mmm” en korte woordjes als mama en papa, dan zal je baby dat op een gegeven moment na willen doen. Dit is een goede eerste stap richting praten!
Heb geduld
Soms kun je je zo verheugen op die eerste woordjes, dat het teleurstellend kan zijn als het nog niet wil lukken. Heb geduld, je kindje kan hier niks aan doen. Het vermogen om te praten moet eerst mogelijk gemaakt worden door een bepaalde stap in de ontwikkeling, hier heeft alleen de natuur invloed op.
Onthoud dat het vanzelf wel komt, voor je het weet kletst je kleintje de oren van je hoofd!