Waar de ene ouder zich al weken van tevoren verheugt op de voorbereidingen voor het kinderfeestje, klotst bij de ander het zweet al onder de oksels als ze er alleen al aan denkt. Als je nog geen idee wat voor feestje het moet gaan worden, hoe je een leuke uitnodiging...
Als bonusmoeder is het zoeken naar jouw plek binnen het samengestelde gezin. Welke woorden zijn gepast tegenover je bonuskinderen? Hoeveel betrokkenheid is te veel als het gaat om opvoeding? En wat mag je eigenlijk verwachten van je bonuskinderen? Moederdag kan een...
Tijd besparen? Dat willen we allemaal wel, als moeder lijk je nooit genoeg uren in een dag te hebben. Kinderen verzorgen, brengen en halen, leuke dingen met ze doen, werken, boodschappen doen, afspreken met vriendinnen, langs familie gaan, investeren in je relatie en...
Hoe laat breng je je kind naar bed toe? Een kort antwoord is: op tijd. Maar wat is op tijd en hoeveel slaap heeft een kind nodig? Het is voor ieder kind anders, maar één ding is hetzelfde: goede nachtrust is essentieel voor kinderen. Het is niet alleen van belang om...
Borstvoeding is niet altijd even gemakkelijk, soms kan het behoorlijk uitdagend zijn en vermoeiend. Ook kun je last krijgen van pijn bij borstvoeding of tussen de voedingen in. Borstvoeding hoort geen pijn te doen, dus het is goed om bij pijn en ongemak direct hulp in...
Wil je je vruchtbare dagen en ovulatie berekenen? Lees dan snel verder voor meer informatie en gebruik onze gratis tool om je vruchtbare dagen te berekenen.
Hoe kun je leren vertrouwen als je zo vaak teleurgesteld bent? Adoptieblog van Cat over hechting na de adoptie van haar kindje en de impact op hun gezin.
Heb je een kinderwens? In dit artikel vertellen we je alles over de mogelijkheden om te letten op je voeding en levensstijl om sneller zwanger te worden.
Het leukste na het ontdekken dat je zwanger bent: het delen met je vrienden en familie! Bekijk hier onze tips voor een leuke zwangerschapsaankondiging.
Pijn bij borstvoeding of tussen voedingen in? Borstvoeding kan vermoeiend en pittig zijn, maar pijn hoort het niet te doen. Dit zijn veelvoorkomende oorzaken en dit kun je eraan doen.
Kolven is niet gemakkelijk; het kost je soms veel tijd, pijn en moeite. Deze handige tips kun je gebruiken om het kolven te vergemakkelijken. Kolven is niet leuk Je had je heel erg verheugd op het moment dat je jouw baby voor de eerste keer aan je borst mocht leggen,...
Voordat je kind gaat kruipen of lopen, moet je al nadenken over kinderveiligheid in huis. Met een aantal makkelijke aanpassingen maak je je huis babyproof.
Hoeveel slaap heeft een kind nodig? Natuurlijk verschilt dat enigszins per kind, maar handig is het wel om ongeveer te weten op welke leeftijd je hoeveel slaap nodig hebt.
Faalangst kan het leven van je kind behoorlijk belemmeren. Hoe herken je faalangst bij je kind en hoe ga je daar als ouder mee om? Tips van een kindercoach.
Als bonusmoeder ga je het een keer meemaken: Moederdag. Hoe gaat dat nou, Moederdag in een samengesteld gezin? Met 5 tips van Suzanne, zelf bonusmoeder.
Het leven als ouder kan behoorlijk uitputtend zijn. Wil je meer energie? Lees dan hier onze tips voor meer energie, zodat jij weer die leuke moeder kunt zijn!
Als moeder lijk je nooit genoeg uren in de dag te hebben. Wil je ook tijd besparen? 8 tips om iedere dag op een slimme en makkelijke manier een beetje tijd te winnen.
Wil je graag op reis naar een ver land met je gezin, maar ben je bang dat de vliegreis op een fiasco uitloopt? Dat hoeft niet! Wij helpen je met 10 tips voor vliegen met een kind.
In de lente knutselen met kinderen betekent: leuke dingen maken om de lente in huis te halen en om de dieren in de tuin te helpen! 10 leuke knutselprojectjes
In het eerste jaar leren baby’s het hoofd optillen, rollen, zitten, kruipen, staan en lopen. Spelen is de natuurlijke manier waarop baby’s leren. Het is een geweldige manier om je pasgeborene in beweging te krijgen. Beweging stimuleren bij een baby kan op meerdere manieren. Hieronder vind je 8 manieren van enkele spelideeën:
Waarom dagelijks bewegen belangrijk is voor een baby
Spelen met je baby en het in beweging brengen zijn goede activiteiten voor de ontwikkeling. Spelen helpt je kind om de nekspieren te versterken, recht te houden en het hoofd rond te bewegen. Onbewust leer je je kind hierdoor ook reiken en grijpen. Maar ook spieren te versterken voor bewegingen zoals rekken, kruipen en trekken om op te staan.
Jij bent de spilfiguur die de baby het meest interesseert. Spelen en bewegen op je eigen manier is een perfecte en leuke manier om contact te maken met je baby. Je kunt je baby aanmoedigen en prijzen als hij of zij meer fysieke vaardigheden leert. Door je baby veel liefde, aandacht en interessante ervaringen te geven, gaat je band en hechtingen sterker worden.
Ontwikkeling van een baby in beweging
3-6 maanden
Na drie tot zes maanden kan je baby:
naar speelgoed reiken en rollen op de rug tijdens de buiktijd
brengt de handen naar de mond en voelt aan de benen
grijpt naar speelgoed wanneer de baby op de rug ligt
Veel baby’s liggen liever op de buik dan op de rug. Wanneer baby’s op de buik liggen, kunnen ze speelgoed beter vastpakken. Na een tijdje proberen ze te kruipen. Andere dingen die je baby op deze leeftijd misschien doet, zijn:
rolt van buik naar rug en terug
gaat zitten met jouw hulp of steun
gaat op je benen staan met jouw steun
9-12 maanden
Tussen negen en twaalf maanden kan je baby waarschijnlijk:
gaat alleen zitten en pakt speelgoed zonder te vallen
gaat van een zittende positie naar de buik en terug
speelt met beide handen
De belangrijkste momenten in de ontwikkeling van de baby gebeuren over het algemeen in dezelfde volgorde. Maar wanneer ze gebeuren, kan van kind tot kind verschillen.
Beweging stimuleren bij een baby: 8 manieren hoe je dit kunt doen
In de periode van pasgeboren tot twaalf maanden kun je verschillende omgangsvormen hanteren om je baby aan te sporen om te bewegen. De volgende 8 ideeën kun je uitproberen:
0-6 maanden:
moedig je baby aan om naar muziek te luisteren door handbewegingen te maken bij liedjes, verhaaltjes voor te lezen en rijmpjes op te zeggen of door muziek te maken met een rammelaar bijvoorbeeld;
leg je baby meerdere keren op de buik om een korte periode te spelen;
6-12 maanden:
leg speelgoed net buiten het bereik van je baby om aan te moedigen om het te pakken. Je kunt ook eenvoudig speelgoed zoals rammelaars gebruiken om aanraken en vasthouden aan te moedigen;
geef je baby houten lepels om geluid te maken op potten en pannen;
ga zitten en ondersteun je baby om rechtop te staan. Verplaats een bal of speelgoed. Dit moedigt je baby aan om het speeltje met eigen ogen te volgen, ernaar te grijpen en beet te pakken;
laat je baby proberen om zichzelf op te trekken om te gaan staan. Je kunt je baby in de buurt van een bank of een stevige stoel zetten en aanmoedigen om zichzelf omhoog te trekken op eigen kracht;
als je baby kan staan met ondersteuning, probeer dan duw en trek speelgoed te zoeken zoals een loopwagentje;
maak een parcours met tunnels van stoelen of kartonnen dozen zodat je baby erdoorheen kan kruipen.Stille, rustige activiteiten zijn ook belangrijk, vooral voor het ontwikkelen van de fijne motoriek van je baby. Het oppakken van kleine voorwerpen is goed voor kleine vingerbewegingen. Wanneer je baby tijd besteedt om te kijken naar dingen als prentenboeken of foto’s, helpt dit om je dreumes beter de ogen te laten bewegen.
Dit artikel is afkomstig van MamaLove.nl. Het artikel is geschreven door de redactie van MamaLove in samenwerking met een partner die deskundig is op het gebied van dit onderwerp. MamaLove is er voor alle zwangere vrouwen, (aanstaande) mama’s en papa’s en gezinnen. Het platform met betrouwbare informatie voor gezonde zwangerschappen, gelukkige baby’s en kinderen en zelfverzekerde ouders is eind 2021 overgenomen en samengevoegd met Meer Voor Mama's.