Kun je optrekken en staan stimuleren bij je baby? Ja! In het eerste jaar maakt je kind veel mijlpalen mee, waaronder de eerste stapjes. Dat begint met het optrekken en staan. Het ene kind probeert zich met acht maanden al op te trekken en een ander kind begint daar veel later mee. Als je merkt dat je kind geïnteresseerd is om te gaan staan, kan je hem daar wel een handje bij helpen.

Optrekken en staan stimuleren kun je thuis doen met allerlei leuke activiteiten. Zeker als je merkt dat je kind gefrustreerd raakt dat het niet lukt is het leuk om dit extra vaak te oefenen, zodat je kind wat sneller de vaardigheid onder de knie gaat krijgen.

optrekken en staan stimuleren bij je kind - kind pakt boekje

Optrekken en staan stimuleren met speelgoed

Voordat je kind gaat staan en lopen zal er een fase komen dat het zich aan alles wilt optrekken. Maar dat optrekken aan de bank of bij de poef kan best een uitdaging zijn. Je hebt hierbij niet echt goed grip om jezelf tot stand te laten komen. Je kunt je kind op een leuke manier helpen en stimuleren om zichzelf op te trekken en te staan.

Via de rand van een tafel is optrekken al veel makkelijker dan aan bank of poef. Gebruik de tafel dus bijvoorbeeld om het oefenen met optrekken, staan en lopen te stimuleren. Leg speelgoed of een boekje op de tafel waar ze zittend net niet bij kunnen, die uitdaging gaat je kind vast aan. Je kunt ook de spijlen van de box of van het traphekje gebruiken om je kind op een iets makkelijkere manier zichzelf tot stand omhoog te trekken.

Als je het optrekken en staan stimuleren iets enthousiaster wilt aanpakken, dan is dit een leuke tip om het optrekken en staan te stimuleren: hang een spiegel op en breng een horizontale stang aan tegen de muur, zodat je kind zichzelf kan optrekken en ook nog eens gekke bekken kan trekken naar zichzelf. Als de spiegel een rand heeft waar je boekjes op kunt zetten, dan maak je de uitdaging nog groter (zie foto hierboven). Je kunt ook speelgoed met een zuignap aan de spiegel of raam plakken, wat ook tot actie leidt.

optrekken en staan stimuleren bij je kind - baby pakt speelgoed dat op raam geplakt is

Plak speelgoed op de muur

Als je leuke diertjes of autootjes hebt die licht van gewicht zijn, dan kun je deze met afplak- of washitape plakken aan de muur, op het raam of de spiegel. Dat daagt je kind zeker uit om te proberen het speelgoed te pakken te krijgen. Zorg ervoor dat je de figuren niet té hoog plakt, je kind moet niet op zijn tenen hoeven staan om erbij te kunnen.

Het moet net uitdagend genoeg zijn, maar zeker niet te moeilijk om ze te pakken. Dat zorgt voor frustratie en/of een verlies in interesse en dan geeft hij het op en gaat spelen met iets waar hij wel bij kan, op de grond. Proberen om het optrekken en staan stimuleren van je kind moet vooral leuk zijn.

optrekken en staan stimuleren bij je kind - baby pakt bal van de muur

Ballen niet alleen voor in de ballenbak

Ken je die plastic gekleurde ballen voor in de ballenbak? Deze zijn superlicht van gewicht en ideaal om ergens tegenaan te plakken. Zo heb ik bijvoorbeeld breed tape gebruikt om een slinger te maken van deurpost naar deurpost. De ballenbakballen heb ik eraan geplakt en het was meteen een succes! Zorg wel dat je de slinger op een plek hangt waar je kind zich veilig kan optrekken aan iets.

Ook leuk voor optrekken en staan stimuleren: met plakfolie een groter vlak op de muur maken en daar veel gekleurde ballen tegenaan plakken. Dit was bij ons thuis de meest favoriete taak: één voor één de ballen van het plakplastic pakken. Alleen al bij het zien van de gekleurde ballen tegen de witte muur zag ik al een glinstering in zijn ogen.

optrekken en staan stimuleren bij je kind - slinger met ballenbakballen

Speelotheek

Nog een laatste tip voor het optrekken en staan stimuleren: Je hebt natuurlijk ook veel speelitems, zoals een keukentje, een werkbank etc. die je voor je kind in huis kunt halen waarbij ze ook worden gestimuleerd om te gaan staan. Maar een kind heeft niet altijd interesse in dit speelgoed, het neemt veel ruimte in of je kind is snel uitgekeken op het speelgoed. Dan is het leuk om (als er een bij je in de buurt zit) lid te worden van de speelotheek om iets te lenen en thuis te kijken wat er gebeurt. Na een tijdje breng je het speelgoed weer terug en kun je weer wat nieuws proberen.

Wij hadden laatst een racebaan die vrij hoog was en ook het staand spelen zou kunnen uitlokken, maar hij was meer geïnteresseerd in de losse autootjes dan in de gehele racebaan. Op dat soort momenten ben ik weer blij dat ik het eerst leen in plaats van door het gelijk te kopen, waarbij het vervolgens weer in een hoek staat waar er niet naar omgekeken wordt.

Wil jij ook optrekken en staan stimuleren bij je kind? Ik ben heel benieuwd welke activiteit uit dit artikel over optrekken en staan stimuleren jij gaat doen!