De digitale wereld

Ik ben geboren in een analoge wereld. Kun je nagaan hoe oud ik ben. Mijn eerste kennismaking met de digitale wereld was de ‘Commodore 64’ die in de praktijk van mijn vader stond. Met name op mijn broer had dat ding een onweerstaanbare aantrekkingskracht. Hij...

Zo organiseer je een slaapfeestje in de achtertuin

Is jouw kind binnenkort jarig en ben je op zoek naar een originele manier om een kinderfeestje te vieren? Een slaapfeestje in de achtertuin kan dan een leuk idee zijn! Je hebt voor zo’n slaapfeestje niet zoveel nodig en de kinderen zullen het fantastisch vinden. In...

Kind ziek op vakantie: Wat kun je doen?

Zijn jullie lekker met het gezin aan het genieten van zon, zee en strand, wordt je kind ziek op vakantie. Wat moet je doen en wie kun je bellen voor hulp? Wat te doen bij een zonnesteek of diarree? Handige tips om goed voorbereid op reis te gaan en wat je kunt doen...

Zwanger van ons derde kind

Toen ik weer zwanger wilde worden ben ik naar de gynaecoloog gegaan vanwege mijn eerdere bekkenproblemen. Ik was bang dat ik bij een eventuele volgende zwangerschap misschien niet meer zou kunnen lopen. Volgens de gynaecoloog was de kans hierop klein, maar het heeft...

Kan ik mijn baby in de airco of bij de ventilator laten slapen?

[Tijdens een hittegolf kunnen de temperaturen hoog oplopen. Je merkt zelf al dat je duf wordt van de warmte, maar voor een baby zijn warme dagen helemaal lastig. Je baby kan nog niet de eigen temperatuur reguleren, waardoor je extra waakzaam moet zijn. Mag je baby in...

Als moeder geraak je wellicht een beetje opgewonden van je kleintje tijdens de wintermaanden bij koud weer. Hieronder lees je onder de titel “Zeven tips zodat je baby niet koud krijgt” enkele raadgevingen hoe je best veiligheidsmaatregelen kan nemen. Volgende aanbevelingen zorgen ervoor dat je baby probleemloos bestand is tegen de kou.

1. Je baby aankleden in lagen

Door je baby in verschillende lagen aan te kleden, kan je je aanpassen aan de behoefte van je kleintje. Zo kan je de onderste laag vrij strak klemmen zoals dat het geval is bij een legging. Boven deze laag kan je nog een broek voorzien en een shirt met lange mouwen. Werk de bovenste laag af met een winterjasje, een muts, handschoenen en warme laarsjes om de handen en voeten warm te houden. Katoenen kleren zijn het beste om te dragen.

2. Plan je uitstapje buitenshuis

Als de temperatuur of gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt, kan je best je uitje even uitstellen en je baby binnen houden. Behalve voor korte “excursies” zoals van en naar de auto. Het aankleden in een winterjas is het best om kou bij je kind te voorkomen. Controleer je baby heel regelmatig op tekenen van ongemak. Als het gezicht rood wordt, is de huid warm. Tranende ogen wijzen er op dat je kind het koud heeft en dat je je kleintje warmer moet aankleden.

3. Wees extra voorzichtig als je de kinderwagen bedekt

In een overdaad van voorzichtigheid wil je misschien een deken over de kinderwagen van je baby leggen of die ouderwetse hoezen gebruiken. Dit is weliswaar goed bedoeld, maar het kan wel de luchtstroom naar je baby binnenin in gevaar brengen. Doe dit dus niet op eigen houtje of met een natte vinger. De meeste kinderwagens hebben afdekkingen die speciaal op dat bepaald merk zijn aangebracht om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken. Hou daar rekening mee als je bijvoorbeeld van plan bent een tweedehandse kinderwagen te kopen.

4. Hou de binnentemperatuur goed warm

Je maakt je misschien mateloos zorgen over het feit dat je baby het te koud heeft, maar teveel warmte kan ook een probleem opleveren. Binnenverwarming heeft een lage luchtvochtigheidsgehalte en het is precies dat gebrek aan vocht in de lucht dat de gevoeligheid van je baby kan uitdrogen. Om dat te voorkomen hou je best de binnentemperatuur zo koel als je gedurende de dag kan verdragen. De beste temperatuur schommelt tussen de twintig en tweeëntwintig graden. Wanneer je kleintje slaapt, moet je de thermostaat echter een tikkeltje lager instellen. De ideale temperatuur ligt tussen achttien en twintig graden. Het komt niet alleen de huid ten goede, maar het vermindert ook het risico op wiegendood aanzienlijk volgens een recent uitgevoerd onderzoek. Kleed je baby in een slaapzak om warm genoeg te hebben.

5. Pas op voor waarschuwingssignalen

Wanneer je baby begint te rillen na een wandeling in de frisse buitenlucht of de lichaamsdelen zoals de handen, voeten en gezicht koud en rood zijn, moet je meteen naar binnen gaan. Maak niet de fout om over het koude gebied te wrijven om je kind op te warmen. Het kan alleen maar de broze babyhuid beschadigen. Gebruik in plaats daarvan warme washandjes om de huid voorzichtig op te warmen en trek vervolgens warme en droge kleding aan. Als de situatie na een paar minuten niet verbetert, doe je er het beste aan om medische hulp te raadplegen.

6. Draag je baby tegen de kou

Gebruik je lichaamswarmte om je baby te beschermen tegen de kou. Dan heeft je kleintje vaak geen extra trui nodig. Zorg wel altijd wanneer je je baby draagt, dat het gezicht van je kind tegen je borst of kleding wordt gedrukt. Vooral als je een winterjas aantrekt. Zie dat de luchtwegen vrijgehouden blijven. Pas op voor ijs en uitglijden bij vriesweer.

7. Gooi de kinderjas in de auto

Het uittrekken van de jas van je baby in de auto heeft vooral te maken met de veiligheid. Een schattige wollen jas kan immers geklemd geraken tussen de baby en de autostoelriemen na een ongeval. Het beste is om de jas uit te trekken in de auto. Als alternatief kan je een deken hiervoor gebruiken. Je kan de auto uiteraard ook voorverwarmen zodat je baby geen jas hoeft te dragen.