4 x waarom spelen met speelgoed belangrijk is voor je kind

Kinderen horen te spelen, toch? Kinderen hebben een geweldige fantasie en zijn dan ook dol op speelgoed. Wat zijn 4 belangrijke redenen waarom spelen met speelgoed  voor kinderen zo belangrijk is? 1. Goed voor de motoriek Spelen in het algemeen is belangrijk voor de...

Spuitluier: alles wat je moet weten over spuitluiers

In dit artikel gaan we het hebben over een onderwerp waar alle ouders (en oppas, grootouders en iedereen die met baby's omgaat) een hekel aan hebben: spuitluiers. Ja, we weten allemaal wat het is, namelijk die ongelukkige situatie waarbij je baby zo'n explosieve berg...

Moedermelk sieraden: De trend van 2023

Ben je zwanger, of ben je onlangs moeder geworden? Dan is dit artikel speciaal voor jou! Alle nieuwe moeders mogen dit artikel onder geen beding overslaan. We vertellen namelijk over dé sieradentrend van 2023 voor kersverse moeders: Moedermelk sieraden. Het is een...

Gender reveal ideeën, tips voor de leukste gender reveal party

Organiseer een onvergetelijke gender reveal party en deel de magie van de onthulling van het geslacht! Een zwangerschap is sowieso speciaal, maar een gender reveal maakt het nog een beetje specialer. Je deelt dan namelijk iets met mensen die je liefhebben. Het...

Voorbereiden op de middelbare school, hoe doe je dat?

De basisschooltijd vliegt voorbij en het einde van de basisschool nadert. Het was toch nog maar gisteren dat je je kind afzette in de kleuterklas? Nu zwaai je haar of hem bijna uit naar de brugklas. Een grote verandering, van het vertrouwde klasje naar een nieuwe...

Als moeder geraak je wellicht een beetje opgewonden van je kleintje tijdens de wintermaanden bij koud weer. Hieronder lees je onder de titel “Zeven tips zodat je baby niet koud krijgt” enkele raadgevingen hoe je best veiligheidsmaatregelen kan nemen. Volgende aanbevelingen zorgen ervoor dat je baby probleemloos bestand is tegen de kou.

1. Je baby aankleden in lagen

Door je baby in verschillende lagen aan te kleden, kan je je aanpassen aan de behoefte van je kleintje. Zo kan je de onderste laag vrij strak klemmen zoals dat het geval is bij een legging. Boven deze laag kan je nog een broek voorzien en een shirt met lange mouwen. Werk de bovenste laag af met een winterjasje, een muts, handschoenen en warme laarsjes om de handen en voeten warm te houden. Katoenen kleren zijn het beste om te dragen.

2. Plan je uitstapje buitenshuis

Als de temperatuur of gevoelstemperatuur onder het vriespunt zakt, kan je best je uitje even uitstellen en je baby binnen houden. Behalve voor korte “excursies” zoals van en naar de auto. Het aankleden in een winterjas is het best om kou bij je kind te voorkomen. Controleer je baby heel regelmatig op tekenen van ongemak. Als het gezicht rood wordt, is de huid warm. Tranende ogen wijzen er op dat je kind het koud heeft en dat je je kleintje warmer moet aankleden.

3. Wees extra voorzichtig als je de kinderwagen bedekt

In een overdaad van voorzichtigheid wil je misschien een deken over de kinderwagen van je baby leggen of die ouderwetse hoezen gebruiken. Dit is weliswaar goed bedoeld, maar het kan wel de luchtstroom naar je baby binnenin in gevaar brengen. Doe dit dus niet op eigen houtje of met een natte vinger. De meeste kinderwagens hebben afdekkingen die speciaal op dat bepaald merk zijn aangebracht om een goede luchtcirculatie mogelijk te maken. Hou daar rekening mee als je bijvoorbeeld van plan bent een tweedehandse kinderwagen te kopen.

4. Hou de binnentemperatuur goed warm

Je maakt je misschien mateloos zorgen over het feit dat je baby het te koud heeft, maar teveel warmte kan ook een probleem opleveren. Binnenverwarming heeft een lage luchtvochtigheidsgehalte en het is precies dat gebrek aan vocht in de lucht dat de gevoeligheid van je baby kan uitdrogen. Om dat te voorkomen hou je best de binnentemperatuur zo koel als je gedurende de dag kan verdragen. De beste temperatuur schommelt tussen de twintig en tweeëntwintig graden. Wanneer je kleintje slaapt, moet je de thermostaat echter een tikkeltje lager instellen. De ideale temperatuur ligt tussen achttien en twintig graden. Het komt niet alleen de huid ten goede, maar het vermindert ook het risico op wiegendood aanzienlijk volgens een recent uitgevoerd onderzoek. Kleed je baby in een slaapzak om warm genoeg te hebben.

5. Pas op voor waarschuwingssignalen

Wanneer je baby begint te rillen na een wandeling in de frisse buitenlucht of de lichaamsdelen zoals de handen, voeten en gezicht koud en rood zijn, moet je meteen naar binnen gaan. Maak niet de fout om over het koude gebied te wrijven om je kind op te warmen. Het kan alleen maar de broze babyhuid beschadigen. Gebruik in plaats daarvan warme washandjes om de huid voorzichtig op te warmen en trek vervolgens warme en droge kleding aan. Als de situatie na een paar minuten niet verbetert, doe je er het beste aan om medische hulp te raadplegen.

6. Draag je baby tegen de kou

Gebruik je lichaamswarmte om je baby te beschermen tegen de kou. Dan heeft je kleintje vaak geen extra trui nodig. Zorg wel altijd wanneer je je baby draagt, dat het gezicht van je kind tegen je borst of kleding wordt gedrukt. Vooral als je een winterjas aantrekt. Zie dat de luchtwegen vrijgehouden blijven. Pas op voor ijs en uitglijden bij vriesweer.

7. Gooi de kinderjas in de auto

Het uittrekken van de jas van je baby in de auto heeft vooral te maken met de veiligheid. Een schattige wollen jas kan immers geklemd geraken tussen de baby en de autostoelriemen na een ongeval. Het beste is om de jas uit te trekken in de auto. Als alternatief kan je een deken hiervoor gebruiken. Je kan de auto uiteraard ook voorverwarmen zodat je baby geen jas hoeft te dragen.