Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo goed mogelijk wordt opgevoed. Je wilt hem of haar niet de leuke dingen in het leven ontnemen, maar je wilt er ook weer niet voor zorgen dat hij of zij op jonge leeftijd ongezonde dingen doet in het kader van entertainment. Een van de dingen waar veel ouders over nadenken is bijvoorbeeld hoe om te gaan met het digitale tijdperk. Zo houden bijvoorbeeld veel ouders rekening met het feit dat kinderen niet te veel achter de computer moeten zitten. Ook wordt bijvoorbeeld het smartphone-gebruik van veel kinderen ingeperkt. Dit zijn echt problemen van deze tijd. Nog niet zo lang geleden was het namelijk nog helemaal niet gebruikelijk dat kinderen een smartphone hadden.

Ze zouden er überhaupt niet veel interesse in hebben gehad waarschijnlijk, aangezien de mobiele telefoons van vroeger weinig interessant waren. Ze dienden er enkel voor om te bellen en sms'en, en pas bij latere mobiele telefoons kwamen er enkele spelletjes op. Dit is niet te vergelijken met de huidige telefoons waar je vrijwel alles mee kunt doen. Daarom is het ook een stuk aantrekkelijker voor veel kinderen om al op een jonge leeftijd een eerste telefoon aan te schaffen. Als ouder kom je daardoor voor nieuwe problemen te staan. Je kunt als ouder bijvoorbeeld een telefoon bij je kind verbieden, maar dat zal weerstand opwekken. Zeker wanneer bijvoorbeeld vriendjes en vriendinnetjes van je kind wel een mobiele telefoon hebben. Daarom is verantwoord gebruik bij dergelijke elektronica ook belangrijk. Het geluk hiermee is vaak wel dat je al met je kind kunt communiceren en hem of haar dus duidelijk kunt uitleggen waarom het niet verstandig is om altijd een telefoon te gebruiken. Omdat dit bijvoorbeeld slecht is voor de ogen, of bijvoorbeeld slecht voor de concentratie in het algemeen.

Bij baby's is dit echter een lastiger verhaal doorgaans. Je kunt daarmee niet communiceren op een goede manier. Natuurlijk hebben baby's doorgaans nog geen smartphones en dergelijke, maar er is wel heel veel babytelevisie te bewonderen. Veel baby's vinden het leuk om daarnaar te kijken. Het voordeel van het hedendaagse tijdperk is dat vrijwel alle televisie 'on demand' is. Vroeger moest je als jong kind wachten tot er een programma te zien was op televisie. Opnemen was vaak erg lastig, dus je moest echt hopen dat er een leuke programma te zien was op het moment dat je toevallig keek. Bovendien waren er ook nog geen dvd's en dergelijke, enkel videobanden. Deze waren best duur en dat was natuurlijk een nadeel te noemen. Ook moest je die natuurlijk elke keer weer terugspoelen en dat kostte natuurlijk ook veel tijd. Tegenwoordig zijn er veel kanalen waar een kind zich aan kan vergapen. Een druk op de knop en voor je het weet heeft een kind zijn favoriete programma op de televisie. Dit is dan ongeacht de tijd en dergelijke, waardoor kinderen op elk gewenst moment de televisie aan kunnen zetten. Dit resulteert er dan ook in dat baby's en kinderen tegenwoordig veel meer televisie kijken dan vroeger. De vraag is dan ook: is tv kijken schadelijk voor een baby?

Negatieve aspecten

Enerzijds is vastgesteld in verschillende onderzoeken dat tv kijken voor een baby wel degelijk schadelijk kan zijn. Een vereniging van kinderartsen hebben dit middels onderzoek naar voren gehaald. Een van de schadelijke effecten van tv kijken voor een baby is namelijk dat het de taalontwikkeling kan schaden. Dit is vooral het geval bij kinderen die onder de twee jaar zijn. Daar zie je dit het meest bij terugkomen. Dit komt omdat jonge kinderen veel aan taalverwerving doen door contact te hebben met hun ouders en dergelijke. Ze hebben dan echt interacties en dat is één van de noodzakelijke fundamenten voor een kind om snel de taal te ontwikkelen. Wanneer een kind van jonger dan 2 meer televisie kijkt, kan dit ten koste gaan van dergelijke interacties, wat er dan in resulteert dat er een achterstand kan worden opgelopen in vergelijking met andere kinderen van die leeftijd. Voor de taalontwikkeling kan het dus verstandig zijn om in ieder geval het tv kijken bij baby's te beperken. Het televisie kijken geheel uitbannen is natuurlijk niet noodzakelijk, maar zoals bij meerdere dingen geldt: alles met mate!

Niet alleen zijn er verbanden gevonden tussen veel televisie kijken en een taalachterstand, maar ook andere fysieke problemen kunnen ontstaan door te veel televisie kijken. Zo kan het er ook voor zorgen dat er slaapproblemen bij je baby ontstaan bij te veel televisie kijken. Ook dat is natuurlijk iets wat je ten alle tijden wilt vermijden, want slaap bij een kind is belangrijk. Te weinig slaap kan natuurlijk weer andere problemen bij een kind in de hand werken en dat wil je natuurlijk ten alle tijden voorkomen. Ook aandachtsproblemen kunnen ontstaan wanneer een baby te veel tv kijkt. Ook dit wil je natuurlijk voorkomen, want een goede concentratieboog is belangrijk. Concentratie heeft bijvoorbeeld ook veel impact op het leerproces bij kinderen. Het is dus belangrijk voor de toekomst van je kind dat deze niet te veel aandachtsproblemen heeft in de jonge jaren. Maar deze verbanden zijn vooral gevonden bij excessief televisie kijken. Het is namelijk niet zo dat af en toe televisie kijken per se slecht is voor een baby. Sterker nog: af en toe televisie kijken kan er zelfs voor zorgen dat het educatief is. Niet alleen vermaak is er namelijk op de buis te vinden, maar ook veel educatie.

Educatie en entertainment

Om verantwoord televisie te kijken, is het van belang dat dit op een effectieve manier gebeurt. Veel mensen laten in huis altijd standaard de gehele middag de televisie aanstaan. Wanneer een kind dan aan het spelen is, zal hij of zij bewust of onbewust altijd even naar het scherm kijken. Hierdoor kan het gebeuren dat je kind te veel kijkt en dat is niet de bedoeling als je reeds genoemde bovenstaande mogelijke complicaties in je achterhoofd houdt. Je kunt dan beter een specifiek programma aanzetten en die met het kind gaan bekijken. Dus niet zomaar random de televisie aanzetten, maar de tv aanzetten en dan een programma kijken en vervolgens weer de televisie uitzetten. Dit heeft niet alleen als voordeel dat gezonder is, maar ook nog eens dat een kind zich er beter op kan concentreren. Er worden namelijk zoveel dingen op televisie uitgezonden dat het dan lastig om de aandacht erbij te houden.

Ook is het van belang om dit goed met je baby te communiceren. Spreek bijvoorbeeld een vaste tijd af dat je samen met je kind televisie gaat kijken. Dus niet de ene dag om 12 uur s' middags en de andere dag om 4 uur. Dit zorgt namelijk voor chaos in het hoofd. Het is belangrijk om vaste regelmaat te hebben daarin te hebben.

Welke programma's kun je met je kind bekijken?

Natuurlijk is het dan ook nog eens van belang om relevante programma's met je baby te kijken. Het is belangrijk om programma's te kijken die goed bij de leeftijd van het kind passen. Als je iets kijkt waar de kinderen te oud voor zijn, is het bijvoorbeeld saai. Maar als je iets kijkt waar ze te jong voor zijn, dan begrijpen ze het niet of kan het schokkende content hebben. Probeer daarom programma's te zoeken die precies bij de leeftijdsdoelgroep van je kind passen. Dit zorgt ervoor dat jullie gezamenlijk veel plezier kunnen hebben bij die programma's. Je hebt veel kinderprogramma's waarbij entertainment en educatie op een goede manier samenkomen. Dit is dan ook de ideale combinatie. Een goed, bekend programma is bijvoorbeeld Nijntje. Iets wat iedereen wel kent, maar er zijn natuurlijk veel meer te vinden.

Enerzijds kun je natuurlijk de reguliere televisie bekijken. Zo heb je bijvoorbeeld Babytv en daar zijn veel verschillende programma's te zien. Maar het is ook mogelijk om via Youtube programma's te bekijken. Op Youtube staan namelijk veel verschillende soorten programma's en er is veel meer keuze. Tegenwoordig heb je ook Youtube Kids dat is afgestemd op kinderen. Als je dit op je televisie kunt ontvangen, is het aan te raden om daar eens naar te gaan kijken.

Uiteindelijk bepaalt iedere ouder zelf wat hij of zij zijn kind laat kijken. De ene ouder zal zijn kind meer televisie laten kijken, de ander zal zich meer focussen om zijn kind zo min mogelijk tv te laten kijken. Dit is natuurlijk ook afhankelijk van je karakter en hoe jezelf opgevoed bent. De vraag: “Hoe schadelijk is tv kijken nu echt voor je baby?” is hopelijk wel beantwoord.