Je denkt misschien dat praten pas begint als je baby ouder is. In feite communiceren baby's al vanaf de geboorte via huilen, oogcontact en luisteren. Wanneer je dus praat en communiceert met je baby, werk je aan de taalvaardigheden van je baby – en ook je aan je relatie met je kind. Wat je nog meer moet weten, lees je in dit artikel.

Huilen bij pasgeboren en jonge baby's

Over het algemeen huilen baby's vanaf het moment dat ze worden geboren. Het is normaal en maakt onderdeel uit van hun ontwikkeling. Pasgeboren en jonge baby's huilen vaker in de late namiddag of avond. Het huilen piekt meestal op 6 tot 8 weken en neemt af op de leeftijd van 3 tot 4 maanden – hoewel sommigen misschien langer blijven huilen.

Wat betekent het huilen van je baby?

Vanaf het moment dat ze worden geboren, kunnen baby's heel goed vertellen wat ze denken en voelen. Het wordt huilen genoemd. Huilen is hoe je baby je laat weten dat hij of zij iets wil of nodig heeft – meer knuffels alsjeblieft, geen knuffels alsjeblieft, te hongerig, niet hongerig genoeg, te moe, niet moe genoeg, te koud voelen, te warm voelen. En ja, soms huilt je baby ook zonder duidelijke reden.

Huilen is de enige manier waarop je pasgeboren baby weet hoe hij of zij zijn of haar behoeften aan jou kan communiceren. Je baby huilt niet om je te irriteren – er bestaat niet zoiets als een stoute pasgeboren baby. Daarnaast kun je je baby ook niet verwennen door te reageren wanneer hij of zij huilt.

Je zult snel herkennen dat je baby op verschillende manieren huilt, afhankelijk van wat hij of zij nodig heeft en hoe snel hij of zij het nodig heeft. Huilen is dus het eerste communicatiemiddel van je baby.

Hoe praten begint

Naast het huilen gebruikt je baby ook oogcontact om met je te communiceren en aandachtig te luisteren naar elk woord en geluid dat je maakt. Je baby kan in je gezicht staren en op je mond letten. Luisteren en kijken terwijl je praat, helpt je baby de basisprincipes van communiceren te begrijpen. Je baby absorbeert zelfs vanaf de geboorte een enorme hoeveelheid informatie over woorden en het praten in het algemeen.

Als je baby ongeveer 7 tot 8 weken oud is, ontdekt hij iets geweldigs – een stem. In dit stadium begint je baby je te serenaderen met zachte en eenvoudige geluiden. Terwijl je baby ouder wordt, begint hij of zij meer geluiden te maken, te glimlachen en met hun armen en voeten te zwaaien. Je baby heeft het idee van een gesprek begrepen en wil je allerlei interessante dingen vertellen. Als je luistert en reageert op het gemompel van je baby, zal je baby mogelijk nog meer babbelen en gorgelen.

Ideeën om je te helpen praten met je baby

Veel ouders voelen zich een beetje onnozel als ze met hun kleine baby praten die niet terug praat. Maar praten over wat je ziet en doet, kan de ontwikkeling van je baby echt helpen. Het belangrijkste is om een __liefdevol en warm gevoel te creëren.

Hoe meer je met je baby praat, hoe gemakkelijker het wordt. Bovendien word je beloond met de antwoorden van je baby. Hier zijn enkele ideeën om je op weg te helpen:

  • Probeer ‘parentese’. Je baby zal het geweldig vinden om je ogen te zien schitteren en je mond uit te strekken rond woorden
  • Praat over wat je doet. Bijvoorbeeld: ” We gaan je nu een lekker warm badje geven. Jij houdt van je badje, niet? Praat in elke taal of schakel tussen verschillende talen. Het helpt allemaal om je baby te leren over woorden en praten
  • Zing liedjes en maak rijmpjes. Dit is een leuke manier om de taalvaardigheden van je baby te helpen ontwikkelen. In de auto, in bad, voor het slapengaan – zelfs als het geheel niet klopt. Je baby zal dol zijn op het ritme van de woorden en zal worden gekalmeerd door je stem. Als je hulp nodig hebt bij het onthouden van de woorden van liedjes en rijmpjes, bekijk dan een Baby Karaoke online
  • Lees boeken en vertel verhalen vanaf de geboorte aan je baby. Na een paar weken weet je baby dat dit het moment is om samen van een rustige, speciale tijd te genieten. Je baby zal woorden gaan herkennen en leren luisteren naar wat anderen zeggen. Als je baby huilt of kronkelt tijdens het lezen, wil je het misschien later nog eens proberen. Het idee is om speciale tijd samen te hebben, dus het is niet nodig om het te forceren
  • Luister naar de eerste inspanningen van je baby om te brabbelen en reageer dan. Laat een opening wanneer je baby aan de beurt is om weer te praten. Dit leert je baby over het gesprekspatroon. Als je baby niet aan de beurt is of niet geïnteresseerd is in een gezellig gesprek, probeer het dan nog een keer. Laat de interesse en reacties van je baby je leiden
  • Benoem het speelgoed en de voorwerpen om je heen. Bijvoorbeeld, kijk, dit zijn jouw sokken. We gaan ze aan je voeten brengen, nietwaar?

Wanneer je zorgen maken?

Alle baby's ontwikkelen zich met verschillende snelheden. Veel baby's maken vrij vroeg oogcontact, maar anderen mogelijk niet tot ze drie maanden oud zijn. Als je baby niet op dezelfde manier evolueert als andere baby's, betekent dit niet noodzakelijk dat je je zorgen moet maken. Maar soms kunnen vertragingen in communicatievaardigheden tekenen zijn van meer ernstige ontwikkelingsstoornissen, waaronder taalachterstand, gehoorstoornissen, intellectuele achterstand en autisme. Als je je zorgen maakt, raadpleeg je kinderarts. Hij of zij kan controleren of jouw baby een ontwikkelingsstoornis heeft.

Taalontwikkeling: van 3 maanden tot 2 jaar

Hier zijn slechts enkele van de belangrijke dingen die je kind kan bereiken in zijn of haar taalontwikkeling tussen drie maanden en twee jaar.

Van 3 tot 12 maanden

In deze periode zal je baby waarschijnlijk koeren en lachen, met geluiden spelen en beginnen te communiceren met gebaren zoals zwaaien. Praten, of beter brabbelen, is een belangrijk ontwikkelingsstadium tijdens het eerste levensjaar. Het brabbelen wordt vaak gevolgd door de ‘jargonfase’ waarin je kind klinkt alsof hij aan het praten is of een gesprek voert. In dit stadium betekenen deze bijzondere toespraken echter niets. Eerste woorden beginnen vaak als je baby ongeveer 12 maanden oud is. Als je baby dicht bi jzijn of haar eerste woorden komt, zal je mogelijk meer gebrabbel en jargon horen. Als je baby niet brabbelt en geen gebaren gebruikt binnen 12 maanden, praat dan met je kinderarts.

Van 12 tot 18 maanden

Op deze leeftijd zeggen kinderen vaak hun eerste betekenisvolle woorden. De komende maanden blijft je baby meer woorden toevoegen aan zijn of haar woordenschat. Je baby kan meer begrijpen dan hij kan zeggen en kan ook eenvoudige instructies volgen. Je baby kan je bijvoorbeeld begrijpen als je 'nee' zegt – hoewel hij of zij niet altijd zal gehoorzamen!

Van 18 maanden tot 2 jaar

In het tweede levensjaar is de woordenschat van je peuter gegroeid en zal deze verder blijven aangroeien. Hij of zij zal twee woorden kunnen samenvatten in korte zinnen. Je baby begrijpt veel van wat je tegen hem of haar zegt, en jij kunt ook begrijpen wat je baby tegen jou zegt (meestal!). De taalontwikkeling van kinderen varieert enorm, maar als je baby 18 maanden ous is en geen woorden heeft, neem dan contact op met je kinderarts.