Het is heerlijk wanneer jouw baby zich goed op z'n gemak voelt bij jou. Lekker bij je hangen en samen knuffelen. Maar er komt een moment dat jouw baby gaat leren om zich open te stellen voor anderen. Dit kan als ouder nog best spannend zijn, want het liefste houd je jouw kleintje zo dichtbij mogelijk. Toch is het ook fijn dat je eens rustig kunt douchen of naar de wc kunt gaan, zonder dat jouw baby in paniek raakt. In dit artikel lees je hoe de sociale ontwikkeling van een baby de eerste maanden groeit en hoe jou baby zich open leert stellen voor anderen.

Sociale vaardigheden en basisbehoeften

Een baby is in de eerste maanden vooral bezig met zijn of haar basisbehoeften. Het is dan nog helemaal niet vreemd dat de baby zich niet openstelt voor anderen. Eten, slapen en een luier vol krijgen zijn de eerste basisbehoeften van jouw baby. Toch kun je als ouder al in de eerste maand een sprong in de sociale vaardigheden ontdekken. Jouw baby probeert al een beetje contact te maken met aankijken, geluidjes of uitdrukkingen. Dit is belangrijk om de band tussen ouder en kind sterk te maken. Het duurt een stuk langer voordat jouw baby zich ook openstelt voor anderen.

Een vertrouwde basis

Het is belangrijk om een vertrouwde basis te hebben. Hiermee wordt de band tussen ouder en baby bedoeld. Wanneer jouw baby een goede sociale band heeft met de ouder(s), kan het zich veel beter open stellen tot anderen. Een goede basis is van groot belang. Jouw baby kan zich makkelijker open stellen tot anderen vanuit een vertrouwde basis. Wanneer een vriendin of collega op bezoek komt, kan het vanaf de schoot van mama veel makkelijker zijn om zelf contact op te zoeken. Het draaien van het hoofdje, aankijken en lachen zijn kleine manieren waarop jouw baby zelf contact zoekt met anderen. Opgetild worden kan dan nog best spannend zijn. Zorg dat jouw baby zelf het contact probeert te maken, voordat je als ouder jouw baby in spannende situaties brengt.

Naast papa en mama is het contact met de broer en zus een goede eerste start. Laat jouw baby in contact komen met broer of zus door deze af en toe de fles te laten geven of samen te spelen. Het is de eerste stap in het open stellen voor anderen.

Voorkom eenkennigheid

Het is niet alleen leuk om te zien dat jouw baby zich openstelt voor anderen en contact probeert te maken, het is ook erg belangrijk voor de sociale ontwikkeling. Wanneer je als ouder te beschermend bent of weinig andere mensen in de buurt laat van jouw baby, kan jouw baby last krijgen van eenkennigheid. In dit geval is jouw baby bijvoorbeeld alleen op z'n gemak bij jou of jouw partner. Het moment dat je weggaat of even naar de wc gaat, kan een flinke huilbui op komen zetten. Hoe fijn je het ook vindt om samen met jouw baby te zijn, voor de sociale ontwikkeling is het belangrijk dat jouw baby ook in contact komt met anderen.

Leeftijdsgenootjes

Niet alleen het openstellen voor volwassenen is een grote stap voor baby's, ook het openstellen tot leeftijdsgenootjes. Vanaf een maand of 6 begint jouw baby interesse te tonen in leeftijdsgenootjes. Heeft een vriend of vriendin een baby van ongeveer dezelfde leeftijd? Dan is het leuk om vanaf deze tijd samen af te spreken en jullie baby's samen te laten spelen en ontdekken. Het openstellen tot leeftijdsgenootjes kan met horde en stoten gaan omdat ze nog niet kunnen communiceren. Toch is het belangrijk om genoeg sociale interacties met leeftijdsgenootjes vanaf jonge leeftijd te stimuleren. Dit zorgt voor een goede sociale ontwikkeling van jouw baby.

Iedere baby is anders

Het is belangrijk om te weten dat iedere baby anders is. Dat geldt zowel voor het beginnen met praten en lopen, als met de sociale ontwikkeling. De ene baby is echt een allemansvriend en is gauw op z'n gemak met anderen, de ander heeft juist moeite met sociale interacties en heeft meer tijd nodig in deze situaties. Het is belangrijk dat je als ouder sociale interacties faciliteert, maar niet forceert. Geef jouw baby de tijd en de ruimte om zich op z'n gemak te voelen bij anderen en push jouw baby niet om met anderen te spelen en vastgehouden te worden. Ga mee op het ritme van jouw baby om zo een gezonde sociale ontwikkeling tot stand te brengen.

Tips

Wil je jouw baby een handje helpen met het open stellen voor anderen? Je kunt als ouder genoeg doen om de sociale ontwikkeling een handje te helpen en te stimuleren. Wij hebben een aantal tips om een rijtje gezet waarmee je jouw baby kunt helpen met de sociale ontwikkeling:

Een logeerpartijtje

Een logeerpartijtje met opa en oma of een oom en tante is niet alleen goed voor de sociale ontwikkeling van jouw baby, maar ook fijn voor jezelf als jonge ouder. Een opa, oma, oom of tante heeft jouw baby al vaker gezien en is minder spannend om naartoe te gaan. Een nachtje slapen bij opa en oma is een goede manier voor jouw baby om zich open te stellen naar anderen. Vind je dit als ouder toch nog iets te lang of te spannend? Begin dan met een oppasochtend bij opa en oma.

Naar de crèche

Wanneer je weer aan het werk gaat kan de kinderopvang een praktische oplossing zijn. Maar het is zo veel meer dan dat. Het is een perfecte manier voor jouw baby om zich open te stellen naar anderen. Ook wanneer je thuis blijft (werken) na de bevalling, kan een ochtend of dag crèche een goede optie zijn. Niet alleen heb je zelf een ochtendje rust, ook leert jouw baby zich open stellen naar anderen.

Aanraking

Een reden waarom veel baby's andere mensen buiten het gezin spannend vinden, is omdat ze snel worden opgepakt of aangeraakt. Dit kan erg spannend zijn en voorkomen dat jouw baby zich makkelijk openstelt. Je kunt als ouder daarom spelletjes doen met aanraking. Doe bijvoorbeeld een spelletje met een knuffel die steeds dichterbij komt en die uiteindelijk jouw baby aanraakt. Zo leert jouw kind dat aanrakingen helemaal niet eng zijn.

Playdates

Nodig vriendinnen, zussen of collega's met kinderen uit voor een playdate. Jouw baby leert op deze manier al spelende wijs contact te maken met anderen. Ook is het op deze manier vaak veel minder spannend om zich open te stellen tot de volwassenen. Het is dus niet alleen erg gezellig om samen af te spreken, het is ook belangrijk voor jouw baby.

Het open stellen naar anderen is een belangrijk onderdeel van de sociale ontwikkeling van jouw baby. Voorkom eenkennigheid en laat jouw baby in alle rust kennis maken met anderen. Forceer sociale contacten niet, maar zorg dat je de mogelijkheid tot sociale interacties faciliteert. Een goede en vertrouwde basis met papa en mama is van groot belang voor jouw baby om zich veilig te voelen en andere contacten te leren kennen. Hoe fijn het ook is om jouw kleine altijd bij je te hebben, het is soms net zo spannend voor de ouder om deze controle los te laten. Geef jouw baby de ruimte om zich open te stellen voor anderen.